Odp: Dlaczego nie powinienieś/nie powinnaś używać trybu AUTO
Cytat:
Zamieszczone przez
Sawa
Co zaś do analogii samochodowej :) Persie, tak, zdecydowanie uważam, że najważniejsze to dojechać do celu, i uważam, że jak już początkujący kierowca ma kupić auto - to niech kupi najlepsze, na jakie go stać - z ABS, ESP, SRS, GPS, automatycznym parkowaniem, podświetlaniem zakrętów, i innymi wszystkimi automatycznymi trybami które mu pomogą dojechać bezpiecznie z punktu A do punktu B.
Jeśli jednak wybierze autostradę, ba, autostradę ekranowaną, to będzie nudno, nawet, jeśli wszystko powyłącza i będzie jechać 'w trybie manualnym'.
Odniosę się tylko do tego fragmentu bo tu widzę pewne niezrozumienie tematu i miejsca w którym się go porusza. Ja pisałem o forum miłośników sportowych samochodów, czyli o osobach, które interesują się tą tematyką, mają takie auta, spotykają się na zlotach, ćwiczą na specjalnych torach - a ty piszesz o początkujących...
Podobnie tutaj - to jest forum fotograficzne i większość osób interesuje się tą tematyką od lat, robi zdjęcia, publikuje, a niektórzy nawet z tego żyją. Nie znam statystyk ale pewnie zdecydowana większość Forumowiczów robi zdjęcia na półautomacie lub pełnym manualu (można by zrobić głosowanie). Nie ma sensu podawać przykładów dlaczego warto korzystać z trybów A,S czy M bo to zostało już napisane.
Przyjmując jednak, że to nie jest forum fotograficzne - to osoba, która nie interesuje się zupełnie fotografią i nie ma bladego pojęcia co to jest przysłona, czas naświetlenia czy ISO i nie ma najmniejszej ochoty się tego dowiedzieć - tak, powinna korzystać z trybu auto.
Przypominam, że wątek jest na temat "dlaczego nie powinnaś/powinieneś używać trybu AUTO" a nie "czy w trybie AUTO da się zrobić dobre zdjęcie", ponieważ jest oczywiste, że się da, tyle, że jest w tym odrobinę mniej świadomej fotografii niż w trybach kreatywnych (ASM).
Cytat:
Zamieszczone przez
transporter
Przypominam, że wątek jest na temat "dlaczego nie powinnaś/powinieneś używać trybu AUTO" a nie "czy w trybie AUTO da się zrobić dobre zdjęcie", ponieważ jest oczywiste, że się da, tyle, że jest w tym odrobinę mniej świadomej fotografii niż w trybach kreatywnych (ASM).
Tytuł wątku transporterze jest przewrotny a czytając posty Sawa zauważysz jak bardzo. :-D
Miała być prowokacja i efektowna konkluzja, ale autorowi zabrakło argumentów na obronę własnej tezy.
co prawda jestem na początku nauki fotografii penem , ale już zauważyłem że prawie każde użycie trybu AUTO kończy się źle zrobionym zdjęciem. na początku było to formą przyzwyczajenia z kompaktu ale później zwyciężyła ciekawość oczywiście zdarza się włączyć ten tryb ,ale jak wspomnieli przedmówcy w momencie oddania aparatu innym osobom do zrobienia zdjęcia "na szybko".
Cytat:
Zamieszczone przez
kris12
co prawda jestem na początku nauki fotografii penem , ale już zauważyłem że prawie każde użycie trybu AUTO kończy się źle zrobionym zdjęciem. na początku było to formą przyzwyczajenia z kompaktu ale później zwyciężyła ciekawość oczywiście zdarza się włączyć ten tryb ,ale jak wspomnieli przedmówcy w momencie oddania aparatu innym osobom do zrobienia zdjęcia "na szybko".
To nie jest dobra reklama dla PENa.....
I odpowiadajac na pytanie zadane przez autora watku, odpowiadam: Nie wiem.....
pzdr :)
[QUOTE=k@czy;972179]To nie jest dobra reklama dla PENa.....
pzdr :)[/QUOTE
oczywiście zdarzaja sie wyjatki i zdjęcie wychodzi ok . co do reklamy pena znajomi kreca nosem i mówią - za te pieniadze trzeba było kupić lustrzankę. dopiero w momencie dłuższego używania wychodzą dobre strony tego systemu - lekkość, wielkość obiektywów i body . oczywiście znajomi używają w swoich lustrzankach trybu AUTO bo to im wystarcza...:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
kris12
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
To nie jest dobra reklama dla PENa.....
pzdr :)
oczywiście zdarzaja sie wyjatki i zdjęcie wychodzi ok . co do reklamy pena znajomi kreca nosem i mówią - za te pieniadze trzeba było kupić lustrzankę. dopiero w momencie dłuższego używania wychodzą dobre strony tego systemu - lekkość, wielkość obiektywów i body . oczywiście znajomi używają w swoich lustrzankach trybu AUTO bo to im wystarcza...:wink:
Coś jest nie tak skoro tylko wyjątkowo zdjęcia wychodzą CI ok:
1. masz nierealne wymagania
2. masz zepsuty aparat
3. robisz zdjęcia w charakterystycznych warunkach
4. kombinacja powyższych
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Coś jest nie tak skoro tylko wyjątkowo zdjęcia wychodzą CI ok:
1. masz nierealne wymagania
2. masz zepsuty aparat
3. robisz zdjęcia w charakterystycznych warunkach
4. kombinacja powyższych
Kurczę chciałem coś bardzo mądrego napisać choćby po to, żeby udowodnić, że Admin nie zawsze ma rację
ale:
- Znajomi mają nikłe pojęcie o różnicy pen-lustro
- nie robię na auto bo mam za stary aparat
- robiłem penem(zdjęcia), OMD i lustrem i wszystkie mi się podobały
- będę robił na AUTO jak kupię nowy korpus
Wracając do tematu wyszło na to ,że grizz na rację.:roll:
Problem iAUTO w PEN'ach leży często w AF i tym co sobie obierze za punkt ostrzenia bo tak poza tym jak AF w iAUTO trafi tam gdzie trzeba to same zdjęcia wychodzą ok :). Tak więc czasami zwróć uwagę gdzie Ci zamruga zielony kwadracik :)