2 Attachment(s)
Odp: OLYMPUS E-520 warto kupić ?
ja kupiłem niedawno E-520 z obiektywem 14-45mm f3.5-5.6 za ok. 700 zł. Porobiłem już nieco zdjęć i jestem średnio zadowolony. W porównaniu do mojego poprzedniego kompakta, Panasonic DMC-FZ28 z matrycą 1/2.33", to rewelacji jakiejś wielkiej nie ma. Zdjęcia są słabo nasycone, ostrość też nie powala
Attachment 68572Attachment 68573
Wspomaganie AF lampą, czyli spawarka, małe pokrycie w wizjerze, tunel, wyraźne szumy na ISO1600 i kilka innych rzeczy trochę mnie drażni. Myślałem o zmianie na Pentaxa K-r, który w segmencie entry-level oferuje naprawdę sporo, ale za używkę z kitowym obiektywem 18-55mm musiałbym dać przynajmniej 1500 zł, czyli dopłacić ponad drugie tyle, ile już dałem.
Za te pieniądze mógłbym kupić do E-520 obiektyw 40-150mm f3.5-4.5, adapter M42 z chipem, jakąś manualną stałkę 50mm f1.8 na M42 i jeszcze by trochę zostało na jakieś filtry :) Szkoda, że te stałki Zuiko są takie drogie, gdyby było coś takiego jak 50mm f2 <500 zł to byłoby doskonałym uzupełnieniem kitów.
Właśnie, jak ten 40-150mm f3.5-4.5? Nadawałby się do jakiś zdjęć a'la portret? Trochę ciemno, ale może ktoś się bawił i mógłby pochwalić się wynikami?
Quote:
Originally Posted by
fret
To się lepiej nie kłóć. Studyjne portrety mozna nawet kompaktem robić.
A jaka roznica czy dach czy niebo nad glowa??
Sie nie kloce
Quote:
Originally Posted by
szafir51
Właśnie, jak ten 40-150mm f3.5-4.5? Nadawałby się do jakiś zdjęć a'la portret? Trochę ciemno, ale może ktoś się bawił i mógłby pochwalić się wynikami?
Mam ten ciemniejszy,gorszy z nedznym plasikowym bagnetem.Bawie sie nim czasemAttachment 68575:-P
Quote:
Originally Posted by
ahutta
Nie zawstydzaj nas :)
Kurde,przecie 40-150 nie jest taki drogi.Ja naprawde sie nim nie chwale.W dual kicie kupilem E510 Juz dali w paczce razem z tym 14-42.Mam do dzis.
---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post był o 21:21 ----------
Quote:
Originally Posted by
Koriolan
Plastik fantastik :)
No toz pisze,ze to ten gorszy,ciemniejszy.W sumie nic ciekawego,ot zwykly kit.
No widzisz, to mi tak dali do 520-ki i dokupiłem sobie jeszcze przejściówkę żeby Helios od Zenita się w szafce nie kurzył.
1 Attachment(s)
można jeszcze sigmą 150/2,8
Attachment 68577
Quote:
Originally Posted by
szafir51
ja kupiłem niedawno E-520 z obiektywem 14-45mm f3.5-5.6 za ok. 700 zł. Porobiłem już nieco zdjęć i jestem średnio zadowolony. W porównaniu do mojego poprzedniego kompakta, Panasonic DMC-FZ28 z matrycą 1/2.33", to rewelacji jakiejś wielkiej nie ma. Zdjęcia są słabo nasycone, ostrość też nie powala
Attachment 68572Attachment 68573
Wspomaganie AF lampą, czyli spawarka, małe pokrycie w wizjerze, tunel, wyraźne szumy na ISO1600 i kilka innych rzeczy trochę mnie drażni. Myślałem o zmianie na Pentaxa K-r, który w segmencie entry-level oferuje naprawdę sporo, ale za używkę z kitowym obiektywem 18-55mm musiałbym dać przynajmniej 1500 zł, czyli dopłacić ponad drugie tyle, ile już dałem.
Za te pieniądze mógłbym kupić do E-520 obiektyw 40-150mm f3.5-4.5, adapter M42 z chipem, jakąś manualną stałkę 50mm f1.8 na M42 i jeszcze by trochę zostało na jakieś filtry :) Szkoda, że te stałki Zuiko są takie drogie, gdyby było coś takiego jak 50mm f2 <500 zł to byłoby doskonałym uzupełnieniem kitów.
Sprzedaj to w diabły, jak jesteś tak bardzo niezadowolony , Kup dla siebie Kr-a i osiągnij Nirwanę. Po co się męczyć? Naprawdę nie warto. znajdzie się ktoś , kto będzie się cieszyć z fajnej lustrzanki z kitem za malutkie pieniądze i będzie umiał lub będzie się uczył jak robic nią dobre zdjęcia. Poczytaj sobie w wątku Centusa jak należy używać wysokie ISO. Jak przeczytasz instrukcję to dowiesz się jak wyłączyć spawarkę, I znajdź na ucho tę tajemnice jakie to filtry potrzeba do Twojego kita. I za ile byś je kupił sobie.
Pozdrawiam AP.