Odp: Nikon D800 też nadchodzi
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
A czemu to koniecznie muisz używać RAWów nieskompresowanych, skoro możesz włączyć bezstratną kompresję i z 75MB robi się nagle 41MB ?
Skompresowane pliki są łatwiejsze do przenoszenia czy magazynowania, ale do obróbki jeszcze bardziej czasochłonne dla komputera - bo najpierw musi je rozpakować a potem obrabiać w pełnej wielkości...
A fakt -prawdopodobnie ułamek sekundy dłużej będzie mielił. Przy 100 plikach to prawdopodobnie będzie czas potrzebny na to żeby bąka solidnego puścić.........
Bez przesady, nie wymyślajmy na siłę, proszę.........
OT.
A ty @Fatman czego wczoraj tak nieladnie chciales gadac na N, ze ci zolto/ciemna strona mocy zaklocala odbior :p
Ladnie pozdrow tam nas jak bedzie RE nagrywal w weekend, nasza gwiazdo szklanego ekranu:)
Teraz juz na pewno nikt nie sprzeda Tobie D800 czy D4 zebys znowu czegos nie znalazl;)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
A fakt -prawdopodobnie ułamek sekundy dłużej będzie mielił. Przy 100 plikach to prawdopodobnie będzie czas potrzebny na to żeby bąka solidnego puścić.........
Bez przesady, nie wymyślajmy na siłę, proszę.........
zack arias ostatnio pisał, że zmienił na medium format bo się cieszy że może wykadrować twarz z całej sylwetki, myslałem, że użyteczne megapiksele są właśnie po to
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
zack arias ostatnio pisał, że zmienił na medium format bo się cieszy że może wykadrować twarz z całej sylwetki, myslałem, że użyteczne megapiksele są właśnie po to
Ja już dawno o tym wiedziałem i to robiłem :mrgreen: i dlatego uważam że im więcej to lepiej:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
A czemu to koniecznie muisz używać RAWów nieskompresowanych, skoro możesz włączyć bezstratną kompresję i z 75MB robi się nagle 41MB ? Masochizm ? ;-)
I skąd ta pewność, że w 36Mpix nie nadają się do oglądania ? Jakieś przykłady ?
[dopisane]
Ściągnąłem właśnie RAWa z 5D Mk II -ma 30MB..... taka duża różnica ? Jedno i drugie duuuże. Karty CF tanieją........
Widziałeś emota na końcu, nooo :wink:
Skoro przy 12mpx wygląda tylko nieźle....
Jak komuś tyle faktycznie potrzeba to sobie kupi i będzie wycinał.
Dla mnie za dużo pary w gwizdek.
Zapytam poważnie, po co taka kompresja i jaka między nimi różnica, czy prawie połowa rozmiaru nic nie znaczy?
pozdr
Cytat:
"zack arias ostatnio pisał, że zmienił na medium format bo się cieszy że może wykadrować twarz z całej sylwetki, myslałem, że użyteczne megapiksele są właśnie po to"
i nawet makro można sobie z tego wykroić!
Albo zbierać klientów po 20 i więcej sztuk = stawiać w studiu rzędach a potem za jednym pstryknięciem mieć 20 kompletów zdjęć paszportowych :mrgreen:
To się nazywa efektywność pracy.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Zapytam poważnie, po co taka kompresja i jaka między nimi różnica, czy prawie połowa rozmiaru nic nie znaczy?
pozdr
Zdjęcia bardzo dobrze się kompresują. Chociaż znając mentalność onanistów/audiofili można podejrzewać, że wolą nieskompresowane bo są bardziej tru.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Skoro przy 12mpx wygląda tylko nieźle....
Dla mnie za dużo pary w gwizdek.
pozdr
Jak dla mnie to para w gwizdek to nic, ale portfel to tej pary nie wytrzyma :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Ej, u mnie też była emotikonka na końcu :-)
Cytat:
Mi nie potrzeba. Kupię :-)
Cytat:
pozdr
Znaczy bezstratna kompresja NEFa po co ? No po to, żeby mniej miejsca zajmował ten NEF......