Co do ostrości Twojego aparatu to niestety zgadzam się z Tobą.
31. jest tego uzasadnieniem. Na pocieszenie powiem, że kolorki wyszły bardzo ładne.
Wersja do druku
Co do ostrości Twojego aparatu to niestety zgadzam się z Tobą.
31. jest tego uzasadnieniem. Na pocieszenie powiem, że kolorki wyszły bardzo ładne.
Dlatego myślę nad pozbyciem się kompaktu i zakupem czegoś nowego ale ilość luster dostępnych na rynku + mnogość opinii na ich temat sprawia że jestem coraz bardziej skołowany
Witam!
Wrzucam kolejne dwa zdjęcia, próbowałem bawić się łączeniem kilku zdjęć w HDR czego owoce można zobaczyć poniżej, jako iż jest to mój pierwszy raz z tą techniką prosiłbym o jakieś wskazówki od nieco bardziej siedzących w tym temacie graczy. Pozdrawiam
33.
34.
Lewy brzeg mógł by być jaśniejszy i by było super ;)
34 jeżeli chodzi o kolory wyszła ładnie, bardzo naturalnie wręcz nie HDR-owato. :wink:
Tylko co z tym niebem? Chmury są jakieś dziwne.
Właśnie też mnie to zastanawia, wydaje mi się że to dlatego że zanim aparat zdarzy zrobić te kilka zdjęć chmury zdarzą się już trochę przemieścić i później krzywo się nakładają na siebie, nie wiem jak inni temu zapobiegają ale mam nadzieje że podzielą się doświadczeniami.
Myślę że jeśli by skleić HDR z jednego zdjęcia to problemu by nie było, nic innego nie przychodzi mi do głowy.
chmury faktycznie trudno nazwać obiektem statycznym, dlatego przy robieniu kilku fotek taki efekt może wystąpić, co chyba właśnie się stało na tym zdjęciu, ale sama fotka bardzo fajna i kolorki super :)
bardzo tez mi przypadł do gustu ten motorek, któremu nie mogłem się oprzeć i wydobyłem go trochę z cienia :) mam nadzieję że się nie obrazisz
a w czym robisz HDR-y? Jeśli chodzi o ruchome obiekty to w najnowszym pshopie jest opcja remove ghosts, która pozwala usunąć poruszenia powstałe w czasie robienie kilku ujęć pod rząd, jak chmury, ptaki itp.
Motorek świetny po obróbce, faktycznie w pierwowzorze był trochę za bardzo zacieniony. Co do obróbki to HDR sklejam w Photoshopie CS2.
Dziękuje za opinie
Wydaje się, że sklejałeś ze zdjęć nie nadających się do prawidłowego HDR-a. Powinieneś tak naświetlać zdjęcia aby na skrajnych mieć prawidłowo naświetlone skrajności. To znaczy na jednym prawidłowo naświetlone najjaśniejsze fragmenty (np niebo) a na drugim głębokie cienie. W zależności od różnicy EV tych zdjęć, należy wykonać resztę zdjęć. Są różne szkoły mówiące o ile EV powinny się różnić poszczególne zdjęcia, czyli ile zdjęć należy wykonać znając różnicę między światłami a cieniami.
Można też pójść na skróty- zmierzyć dokładnie światła (aby ich nie przepalić) a następnie wykonać trzy zdjęcia. Jedno zgodne z pomiarem, drugie z -1EV i trzecie -2EV. Często wystarcza. Jeśli jeszcze cienie są zbyt ciemne, zawsze można spróbować je rozjaśnić :)