Bo *Tobie* nie pasuje?Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Ej, macherzy z Olympusa, sucharowi nie pasuje ergonomia E-400. Korpusiki - na przemiał!
Wersja do druku
Bo *Tobie* nie pasuje?Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Ej, macherzy z Olympusa, sucharowi nie pasuje ergonomia E-400. Korpusiki - na przemiał!
lgrabun: to nie tylko moja opinia... przeczytalem tu, ze ktos byl w sklepie i macal E400 i pisal, ze przeszkadza uchwyt do paska. Poszedlem do sklepu, sam pomacalem i okazalo sie to samo. A ty miales go w reku? Jesli tak, to jak Ci lezal? Brak grpia tez jest niewygodny. Owszem, dla kogos, kto bedzie tylko go noisl na szyi i co jakis czas cykal jedna fotke to nie robi wiekszej roznicy, ale jednak jest sporo ludzi, ktorzy kupuja aparat, by robic nim zdjecia w wiekszej ilosci i to juz bedzie dla nich problem. O ile do teog uchwytu mozna miec watpliwosci (mozna np. uznac, ze mam duze dlonie i przez to mi przeszkadza, choc duzych nie mam. Ludziom z mniejszymi nie bedzie), to brak gripa jest juz chyba w miare obiektywnym czynnikiem... Nie ma go i juz. Proponuje zamknac temat E400 w tym watku, bo robimy OT'a.
Zalaczam fotki, o ktorych wspomnialem wczesniej. Kolejno od gory to E-330, potem E-400 i na dole E-500. Wszystkie przy ISO 100 i WB na auto, F 5,6 i 1/10s. Jesli chodzi o jakosc, to nie sa najlepsze, zwlaszcza ostatnia najbardziej poruszona (robione z reki przy tym czasie). Wszystkie prosto z aparatu, jedyna obrobka to pomniejszenie. Nie wiem czy nie powinny byc inaczej pomniejszone, ale czlowiek cale zycie sie uczy...
Z tych zdjec wynika, ze AUTO WB tylko w E330 poradzil sobie z oswietleniem w Media Markcie. E400, a szczegolnie E500 juz nie daly rady, fotki zazolcone, zapomaranczowione. W E330 kolorystyka zdjecia jest chyba ok, aczkolwiek pewnie ty zigger lepiej to ocenicz, bo byles tam i wiesz mniej wiecej jakie byly kolory.
Moim zdaniem fotki z E-330 sa najblizsze prawdy. WB w pozostalych nie za bardzo dal rade, w duzym stopniu sa zażółcone (zwlaszcza te z E-500 sa slabe) :? Matryca w E-330 wydaje sie calkiem dobra, ale chetnie zobaczylbym sam jak sprawuje sie na zewnatrz (niestety wypozyczyc sprzetu nie mozna).
IMHO owe fotki o niczym nie muszą świadczyć. Nie neguję - być może E-330 ma najlepszy WB ale wnioski, które wyciągnąłeś są zbyt pochopne - Twoje kadry nie są te same a jedynie podobne w tych samych warunkach. Sam mam E-500 i wiem, że fotografując np. świetle jakiś dziwnych świetlówek - prawie te same kadry następujące po sobie bardzo mogą się różnić - niektóre są idealne a inne mają dość znaczne odchyłki - wystarczy minimalnie zmienić kadr. Zapodałbym sample ale nie chcę zaśmiecać wątku o E-330. Być może konstrukcje E-330 i E-400 zachowują się podobnie i Twój test to po prostu przypadek. Nie zmienia to faktu, że w większości sytuacji E-500 radzi sobie ok. W warunkach jakie miałeś kilka sekund i biała kartka i masz ustawiony WB idealnie, ew, robisz raw i się nie przejmujesz WB... Nie podejmował bym decyzji zakupowych na podstawie WB - to inne aparaty i inne walory - niech one zdecydują - E-400 mały, E-330 - odchylany ekranik z podglądem, E-500 - najtańszy z trójcy... Jest jeszcze kwestia kolorów i szumów..Cytat:
Zamieszczone przez zigger
Nie wypożyczysz ale w Necie jest sporo sampli - zawsze jakiś ogląd można wyrobić... Np. tu:Cytat:
Zamieszczone przez zigger
http://www.pbase.com/cameras/olympus/e_330
-ponad 3 tys fotek - w tym zrobione przez totalnych lamerów ale i ludzi, którzy jak widac po fotach znają się na rzeczy... Część zdjęć w pełnych rozmiarach, większość z exiifami... do koloru do wyboru...
Popieram slowa ktotek'a. Jak robie zdjecia córce to zdarza sie ze moj E1 na 30 fotek w 2 pogubi WB i strasznie dociepla fote powodujac zafarb pomaranczowo-zolty. Byc moze akurat trafiles na chwile slabosci aparatu. Poza tym wierz mi ze poza spontanicznym pstrykaniem fotek, zawsze bedziesz wczesniej dbal o WB, to wchodzi w krew. Osobiscie wolalbym fotki na poziomie ISO400 z krotszym czasem otwarcia migawki.
Zgadzam sie zupelnie i podpisuje pod tym, co napisales. To bylo tylko jednorazowe zdarzenie i na tej podstawie oczywiscie wnioskow glebszych nie wyciagam. Owszem, takie fotki jedynie moga na cos wskazywac, ale nie musza.Cytat:
Zamieszczone przez ktotek
Co zas do warunkow w MM, to byl zupelny spontan, wiec nie uwazam tego za miarodajne. Jesli to zwroci czyjas uwage na WB, to dobrze i mysle, ze na tym koniec. Osobiscie nie uzalezniam wyboru od tego parametru.
Pozdrawiam
PS. ktotek, zapomnialem dodac, ze E-500 juz chyba nie jest najtanszy z tej trojcy, przynajmniej u nas :razz: , w podwojnym kicie tanszy jest E-330, choc chyba nadal tylko u jednego sprzedawcy, ale zawsze.
Ja rowniez z mila checia pokombinowalbym tam dluzej i z czasami, i przyslonami, i czyms jeszcze. Jednak tym razem nie za bardzo moglem, a nie wiem czy za drugim panowie sprzedawcy byliby znow uprzejmi udostepnic mi te trzy Olki. Moze ktos inny zrobi teraz wyzsze ISO? :DCytat:
Zamieszczone przez kisi
spore różnice w WB
edit: eh nie zauważyłem, że jest jeszcze jedna strona :roll: