Dzisiaj poszedłem do FOTO JOKERA, gdzie miła Pani pozwoliła mi zasadzić kartę i BLM-1 do E-330. Badałem zawodnika przez pół godzinki i muszę przyznać że pozytywnie mnie zaskoczył.
NA PLUS:
- do ISO1000 można spokojnie focić, w skrajnych przypadkach ujdzie ISO1250
- szum przy ISO800 odpowiada temu co E-1 daje przy ISO400
- szum przy ISO1250 jest porównywalny z tym, co E-1 daje przy ISO800
- świetnie zrobiony LV w trybie A: foci się tak jak kompaktem (jest pewien lag na podglądzie, to normalne ale nie ma żadnego przy robieniu fotki - cyk i już)
- LV w trybie B (ostrzenie manualne) zbytnio nie testowałem ale też ciekawa rzecz
- duży i ostry LCD - dla mnie kosmos w porównaniu do tego z E-1
- HISTOGRAM na podglądzie: można oszczędzić mnóstwo czasu - tego najbardziej brakuje mi w E-1
- AF w trudnych warunkach wydaje się szybszy i pewniejszy niż ten z E-1 (a testowałem tylko z kitowcem 14-45)
- zabezpieczenie BLM-1 przed wysunięciem się: po otwarciu klapki jest jeszcze blokada w środku korpusu, podobnie jak w C-8080.
NA MINUS:
- wizjer: po E-1 + EP-2 zdecydowanie nie zachwyca, niemniej z 14-45 coś tam widać więc z 14-54 na pewno jest lepiej
- mały bufor: cztery ORF'y i czekamy aż zgra się przynajmniej jeden żeby cyknąć kolejną fotkę; dobrze że zrobili zgrywanie w tle co minimalizuje przerwy w gotowości
- jedna rolka - w manualu przysłonę ustawiamy tą samą rolką z udziałem przycisku korekty ekspozycji
- USB 1.1 (nie chciałbym zgrywać 4 albo 8GB fotek, chyba tylko czytnik)
PODSUMOWUJĄC:
Dobry sprzęt do architektury i makro i jedyny chyba niskoszumny OLEK (jak na razie). Gdyby nie posępili na USB i drugiej rolce to olałbym resztę wad. Z dobrą optyką z powodzeniem może zastąpić E-1 o ile nie posiadaczowi nie przeszkadza ekran bijący po oczach.
Jakość obrazu wydaje się zdecydowanie lepsza niż to, co dostajemy z E-1. Przy rozdziałce 1,5x większej szumy są dwukrotnie niższe. Wynikowo wychodzi że E-330 szumi prawie 3x mniej od E-1. Auto WB działa naprawdę dobrze.
Moim zdaniem najsensowniejsza konstrukcja do obiektywów 50-200 (niskie szumy) i 7-14 (więcej szczegółów, niskie szumy).
Jak jeszcze potanieje (a potanieje na pewno) to będzie nad czym myśleć - jak na razie jedyny OLEK który pozwala bezstresowo focić w ISO800/1000. Z niecierpliwością czekam na konstrukcję z dwoma rolkami, szybkim USB i status LCD.