Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 203

Wątek: E-330 w dotyku

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

E-330 w dotyku

Dzisiaj poszedłem do FOTO JOKERA, gdzie miła Pani pozwoliła mi zasadzić kartę i BLM-1 do E-330. Badałem zawodnika przez pół godzinki i muszę przyznać że pozytywnie mnie zaskoczył.

NA PLUS:
    - do ISO1000 można spokojnie focić, w skrajnych przypadkach ujdzie ISO1250
    - szum przy ISO800 odpowiada temu co E-1 daje przy ISO400
    - szum przy ISO1250 jest porównywalny z tym, co E-1 daje przy ISO800
    - świetnie zrobiony LV w trybie A: foci się tak jak kompaktem (jest pewien lag na podglądzie, to normalne ale nie ma żadnego przy robieniu fotki - cyk i już)
    - LV w trybie B (ostrzenie manualne) zbytnio nie testowałem ale też ciekawa rzecz
    - duży i ostry LCD - dla mnie kosmos w porównaniu do tego z E-1
    - HISTOGRAM na podglądzie: można oszczędzić mnóstwo czasu - tego najbardziej brakuje mi w E-1
    - AF w trudnych warunkach wydaje się szybszy i pewniejszy niż ten z E-1 (a testowałem tylko z kitowcem 14-45)
    - zabezpieczenie BLM-1 przed wysunięciem się: po otwarciu klapki jest jeszcze blokada w środku korpusu, podobnie jak w C-8080.

NA MINUS:
    - wizjer: po E-1 + EP-2 zdecydowanie nie zachwyca, niemniej z 14-45 coś tam widać więc z 14-54 na pewno jest lepiej
    - mały bufor: cztery ORF'y i czekamy aż zgra się przynajmniej jeden żeby cyknąć kolejną fotkę; dobrze że zrobili zgrywanie w tle co minimalizuje przerwy w gotowości
    - jedna rolka - w manualu przysłonę ustawiamy tą samą rolką z udziałem przycisku korekty ekspozycji
    - USB 1.1 (nie chciałbym zgrywać 4 albo 8GB fotek, chyba tylko czytnik)

PODSUMOWUJĄC:
    Dobry sprzęt do architektury i makro i jedyny chyba niskoszumny OLEK (jak na razie). Gdyby nie posępili na USB i drugiej rolce to olałbym resztę wad. Z dobrą optyką z powodzeniem może zastąpić E-1 o ile nie posiadaczowi nie przeszkadza ekran bijący po oczach.

Jakość obrazu wydaje się zdecydowanie lepsza niż to, co dostajemy z E-1. Przy rozdziałce 1,5x większej szumy są dwukrotnie niższe. Wynikowo wychodzi że E-330 szumi prawie 3x mniej od E-1. Auto WB działa naprawdę dobrze.

Moim zdaniem najsensowniejsza konstrukcja do obiektywów 50-200 (niskie szumy) i 7-14 (więcej szczegółów, niskie szumy).

Jak jeszcze potanieje (a potanieje na pewno) to będzie nad czym myśleć - jak na razie jedyny OLEK który pozwala bezstresowo focić w ISO800/1000. Z niecierpliwością czekam na konstrukcję z dwoma rolkami, szybkim USB i status LCD.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To ja sie dopisze, z racji bycia uzytkownikiem E330 Jesli chodzi o ISO to masz racje. Trzeba tez pamietac, ze zaleznie od warunkow szumy widac bardziej lub mniej i nie zawsze ISO 800 jest takie bezstresowe. Ale to dotyczy wszystkich aparatow. USB to kompletna porazka, nie wiem i nie potrafie sobie jak mozna cos takiego zrobic. Zgrywanie stu zdjec to juz wyzwanie. Tak wiem, ze moge sobie kupic czytnik, ale czy to takie trudne od razu w aparacie zrobic normalne USB 2.0, a nie jakas wersje o predkosci 1.1? To jest jedna rzecz, ktora mnie zazenowala w tym aparacie, a nawet nie tyle w aparacie, co w postawie firmy Olympus.

Problemem jest tez LCD, ktory wystaje mocno, bo jest uchylany, przez co sie rysuje i brudzi od nosa. Szkoda, ze nie da sie go odwrocic i zamknac ekranem do wewnatrz. Szkoda, ze nie jest obrotwoty.

Wizjer rzeczywiscie slaby, wynika to z zastosowania LV (tak sie dowiedzialem na tym forum), co powoduje strate 30% swiatla.

LV A jest rzeczywiscie dobry. Dokladnie tak, jak w komapkcie. Jego jedyna wada jest zbyt duza ziarnistosc, co troche widac.

Tyle moge dodac od siebie po przeczytaniu twoich wrazen. Mam nadzieje, ze o niczym nie zapomnialem. Gdybym zapomnial to bede sie jeszcze dopisywal
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    suchar oj narzekasz na ten aparat, narzekasz...
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dodatkowo NA PLUS:
    - czerwona kropka migająca w miejscu złapania AF (ustawiłem i tak środkowy ale kropka daje pewność co i jak - E-1 tego nie ma)

dodatkowo NA MINUS:
    - parametry po prawej stronie wizjera: kto to wymyślił i dlaczego???
    - odejście od USB mini-b na rzecz złącza typu "combo", jak w małpkach

suchar:

taa, ja też nie jestem zwolennikiem czytników - nie posiadam i nie zamierzam nabywać.

OLEK zrobił ogromną krzywdę modelowi E-330 a to z kilku powodów:
    - archaiczne USB 1.1
    - brak drugiej rolki i status LCD wszedłby wtedy poziom wyżej, jakakolwiek konkurencja dla D80 i 30D a tak buja się obok D50 i E-400 a moim zdaniem jest sprzętem od nich lepszym
    - lilupuci bufor, raptem 4 ORF'y: efekt jw.

na LCD naklej folię bezklejową - nie ma co się czaić. mogę polecić zawodnika na alledrogo.

wiem że szum zależy od paru czynników, ale uwierz mi - nie chciałbyś zobaczyć co robi E-1 z lekko (-0.3EV) niedoświetlonym ISO800... E-330 bije dziadka na łeb.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja narzekam? Oj, nie chcialem, zeby to tak brzmialo Z mojego aparatu jestem bardzo zadowolony. Przeszkadza mi pare rzeczy, ktore wlasnie tu napisalem.

Jesli chodzi o dobre strony, to oczywiscie jest nia jego ogromna zaleta. Polaczenie zalet lustrzanki z kompaktem. LV w lustrzance to jest to. Szczegolnie tryb B. Majstersztyk. Z 10x zblizeniem mozna ustawic ostrosc na dowolnie wybranym punkcie, do tego mozna wlaczyc rozne siatki, trojpodzial, linie do zdjecia paszportowego... Po drugie system antykurzowy, ktory jest we wszystkich Olkach. Swietny pomysl! Ergonomia jest rowniez swietna, mi pasuje idealnie. Wszystko znajduje szybko, wszystko jest dobrze poukladane, a nie ukryte po menu. Wszystkie przyciski obsluguje palcami, rzadko zdarza mi sie potrzeba zmiany ustawienia dloni. To bardzo wygodne i chwali sie Olkowi. Moze moglby miec druga rolke, ale ja nie mialem aparatu z 2 rolkami w reku, wie nie bede sie wypowiadal. Bardzo dobrze lezy w dloni. Dobrze wykonany, solidny. Nic nie trzeszczy. Dobrze wywazony. Na dodatek ma mozliwosc dopalania wbudowana lampa przy uzyciu lampy zewnetrznej. Szumy tez na dobrym poziomie, nie to co Canony, ale i tak dobrze. Nie wszystkim lezy jego wyglad, ale mi tak. Podoba mi sie.

Yx: teraz lepiej? Dopisalem, czego napisac zapomnialem Poza tym najbardziej narzekam na to niefortunne USB, co tez o czyms swiadczy...
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

tymin3
    Gość
    Wstyd sie przyznac mam E1 robie co nie co w manualu (bo głównie Av) studio i sluby, aparacik mam od roku jakies 12000zdjec i jak co do czego to nigdy nie wiem ktora rolka zmienia czas a ktora przyslone, musze sie zastanowic. az sam nie moge uwierzyc w to uwierzyc. wiec mysle ze jedna rokla a w zamian nacisniecie jednego przycisku wcale nie jest taka ogromną wadą, tak samo jak np. (w wielu recenzjach to jest w przypadku innych aparatow uwazane za ogrmoną wade) brak przycisku podgladu glebi ostrości, totalnie tego nigdy nie uzywalem, mały OT

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymin3
    Wstyd sie przyznac mam E1 robie co nie co w manualu (bo głównie Av) studio i sluby, aparacik mam od roku jakies 12000zdjec i jak co do czego to nigdy nie wiem ktora rolka zmienia czas a ktora przyslone, musze sie zastanowic.
    To można ustawić przecież dowolnie.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Dzis tez sie pobawilem tą puszką i jakos staralem sie popatrzec na nia pozytywnie, bo nie moge przekonac sie do kolorkow z tej matrycy (z szumami nie polemizuje, bo chyba jest calkiem dobrze).
    Co moglbym dodac na plus, to wymiary-dobrze lezy w reku, choc nie spodziewalem sie, ze jest az tak duzy. LV natomiast jakby mi przeszkadzal (moze jestem uprzedzony . Telewizor dobrej jakosci, ale faktycznie niepotrzebnie tak mocno wystaje i... nie mozna go odwrocic To chyba najbardziej mnie zaskoczylo na minus.
    Generalnie chyba niezly, moze wkrotce zaczne patrzec na niego przychylniej, choc jakos bardziej usmiecha sie do mnie E-500 Jak to zawsze bywa-wybor nie jest latwy...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    z ciekawości: czy E-330 wiesza się Wam? statystycznie, E-1 zwisa średnio co 2000 fotek i ciekawi mnie jak to wygląda w przypadku E-330.

tymin:

po kilkudniowej przerwie w foceniu też potrafię pomylić rolki, ale tylko w pierwszym momencie. myślałem że to już skleroza ale widać nie jestem osamotniony...

zigger:

ja tam do kolorków nic nie mam. może dlatego że przeryłem dwukrotnie cały setup zanim zacząłem robić ORF'y. przestawiłem kolorystykę na "Natural" i fotkom z pomieszczenia nie mogę nic zarzucić. nie wiem jak na dworze - nie miałem możliwości obadania E-330 pod tym kątem.

LV nie przeszkadza na pewno, szkoda tylko że jest kosztem wziernika. tam, gdzie nie trzeba śledzić szybkiej akcji spokojnie można jechać w LV (A). wymarzony patent do focenia pomieszczeń, koncertów, robali itp.

aha, wybierając pomiędzy E-500 i E-330 w życiu nie postawiłbym na E-500. budowa, szumy, LV...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Re: E-330 w dotyku

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Dzisiaj poszedłem do FOTO JOKERA, gdzie miła Pani pozwoliła mi zasadzić kartę i BLM-1 do E-330. Badałem zawodnika przez pół godzinki i muszę przyznać że pozytywnie mnie zaskoczył.
    Nareszcie IMO od dwóch rolek ważniejsze jest wyprowadzenie podstawowych rzeczy na przyciski na obudowie, menu w 330 szybko obcykałem, do tego mamy możliwość wyboru info jakie chcemy na wyświetlaczu. Drabinka z prawej o ile się nie mylę jest w każdym Olku oprócz E1. Musisz jeszcze pobawić się ostrzeniem w trybie B na x10 powiększeniu

Dla mnie najważniejszą "wadą" jest brak gripa Z dużym szkłem 7-14, 50-200 trzyma sie już mniej komfortowo.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów