Jeszcze nie jest po 22 :roll:Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Wersja do druku
Jeszcze nie jest po 22 :roll:Cytat:
Zamieszczone przez robin102
sorry, ale sprzęty typu D70(s) to lekki niefart. blooming, mały wizjer, migawka mechaniczno-elektroniczna...
D80 to inna para kaloszy i taki zakup ma już sens. Pentax też zarządził i K100 wymiata w swojej klasie cenowej.
Ach, prawda jednak boli.
D80 to niestety troche za wysoka półka cenowa, więc odpada.
Myślę jeszcze nad olkowym sprzętem, ale jak go "przymierzałem" to jednak wizjer wydał mi się mniejszy niż w Nikonie. Jutro jeszcze raz spróbuje.
Zaczynam myśleć, czy nie kupić jakiegoś używanego body np E300 za ok 1000 i spróbować z tym.
No a co myślicie o tym Sony Alpha 100?
Prawdę mówiąc, to chętnie został bym w Olympusie, ale troche mi nie pasował ten wizjer (nie wiem dlaczego)
Widziałem Olka E330 za 3500 z dwoma szkłami, może o tym pomyśle, ale czy warto?
Makro raczej robić nie będę (choć kto wie) a cena nie małą.
Ach, pośpieszyłem się za bardzo z tym kredytem :cry:
Kase trzeba spłacać, a aparatu nie ma.
wizjery w E-300/330/500/400 to rzeczywiście budżetowe wyjście ale do niedzielnego focenia chyba stykają.
D70(s) i D50 mają gorsze wzierniki - tego możesz być pewien, tak samo tanie kamunie. D80 ma za to zajebisty wizjer - ten z E-1 się przy nim chowa wielkością.
zakup E-300 z rynku wtórnego to niegłupia myśl: dużo się przy nim nauczysz, ale na cenę typu 1k bym nie liczył chyba że za szrota.
Nie wiem co tak ciągnie wszystkich do tych nowości i większej ilości mps, bo jak narazie to mój E-1 wygrywa w konfrontacji z takimi zabawkami jak 350D, 400D, czy afa100. Miałem okazję wziąć każdego z w/w wymienionych do ręki i testować do woli.
Sony alfa100 wygląda przyzwoicie, ale jej ergonomia to porażka. Przez dłuższy czas miałem kłopoty z trafieniem na spust migawki, który umieszczono powyżej pokrętła funkcyjnego i trzeba nienaturalnie wyginać palec żeby w ten spust trafić. Wbudowana lampa zapewnia możliwość focenia w większych pomieszczeniach dopiero z ISO 400, a założenie zewnętrznej jest niemożliwe ze względu na specyficzną stopkę Minolty. Decydując się na alfę należałoby natychmiast dokupić dedykowaną lampę zewnętrzną, gdyż wbudowana jest bardzo mizerna. Kitowy standardowy zoom jest całkowicie plastikowy, chociaż trzeba przyznać że lepiej skorygowany niż podobny u Canona. Próba wykonania serii w formacie RAW+JPG to tylko 3szt, a sam RAW to aż 6szt i przerwa na opróżnienie bufora, więc jak się to ma do 12szt w E-1. Oczywiście w JPG można pstrykać do zapełnienia karty. W dużych pomieszczeniach o marnym oświetleniu nie zauważyłem różnic w szybkości AF i pomimo prawie niewidocznego szumu alfy przy ISO 400, oraz 10mps i tak nie zamieniłbym swojego Olka na nową alfę 100.
1. IwoR dobrze gada - POLEJCIE MU...
2. dorjan dobrze gada - POLEJCIE MU...
3. mini21 moze rozwiazaniem dla ciebie jest E1 + FL36 + 14-54 ktory to zestaw (NOWKA!!) aktualnie na allegro kosztuje 2125zl !!!!. Moze wiec sie tym zainteresujesz bo skoro ci nie pasuja młodsi bracia E1 to moze warto zainteresowac sie dziadkiem ktory jeszcze jest całkiem ruchawym staruszkiem. (gdybym mial kasiore to bym go kupil dla lampy i obiektywu)
Nie wiem dlaczego wizjer ma aż tak duże znaczenie dla Ciebie. Za sumę którą dysponujesz raczej nie kupisz aparatu z super wizjerem. Wymieniane przez ciebie modele mają to samo: namiastkę wizjera. Trzeba się do tego przyzwyczaić.
Jeśli miałbym kupować Olympusa to w tej chwili byłby to tylko E-330.
min21 z tym pasem to żartowalem oczywiscie.
Kup E500 potem do tego 14-54 i masz czym focić. Nie przekroczysz 3kzł.
Skoro masz lampe, ktora kosztuje nominalnie okolo 700-800zl to juz to jest cos, co cie niejako trzyma w systemie. Mam takie wrazenie, ze w tej klasie aparatow, nad ktorymi sie zastanawiasz, nie ma wielkich roznic miedzy modelami. Jeden jest mniejszy, jeden wiekszy, jednak zawsze da sie tym fotki robic. No jest jeden, inny, z LV... ;) Zobacz ile jest szczesliwych uzytkownikow E500 i jakie zdjecia tym mozna zrobic. Mysle, ze Robin Ci dobrze radzi z tym E500 i 14-54. I od tego twoja fl36. A jak bedziesz chcial kupic tele, to 40-150 mozna niedrogo nabyc na allegro i masz kompletny zestaw.
Pzdr
Już po ptokach mini21 kupił D70s - niech mu dobrze służy