Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 133

Wątek: I jeszcze raz to samo-jaką lustrzanke wybrać

mini21
    Gość

I jeszcze raz to samo-jaką lustrzanke wybrać

Witam.

Wiem, wiem, temat ciągnął się już wiele razy, ale wole się dopytać.

Przyszedł czas w życiu, że czas odłożyć na półkę swój stary kompakt (5060) i zakupić nową lustrzanke.

I tu zaczyna się pewien dylemat....

Kasa ograniczona, więc trzeba się "gryźć" żeby nie przedobrzyć.

Myślałem nad E-300, E-330 lub E-500 (E-400 jest dla mnie za małe).

E-300 jest już trochę "stary" i nie wiem, czy jest sens w niego inwestować, dlatego na polu walki zostały te dwa.

E-330 jest prawie 1000 zł droższy, tylko że nie wiem za co (nie znam się).
    Prócz odchylanego monitora nie wiem czym się różni.

E-500 bardziej podoba mi się z wyglądu, ale nie to jest najważniejsze.

Dla mnie dużą role odgrywa wielkość i waga bo mam bardzo duże "rączki", a chciałbym czuć coś w rękach, ale bez przesady.

Pomożecie mi podjąć decyzje, pleze!

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    e-330 ,a też inną matrycę

Ale MZ wszystko to i tak to samo ;p jeżeli nie robisz zdjęć makro w ilościach zastraszających (bo tu LV się przydaje) to bierz e500.
    a za pozostały 1000zł kupisz lampę, albo drugie szkiełko.

Naprawdę nie ma się co puszką przejmować, bo z każdej możesz osiągnąć piękne zdjęcia/

Czyli podoba Ci się e500 to bierz jego i nie przejmuj się, że jakiś inny model coś tam ma, lub nie ma. Po prostu rób zdjęcia i czerp z tego radość.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mini21:

skoro uskładałeś kesz i padło na OLKA, to wydaj kesz raz a dobrze:
    - kup E-330 z racji 2-3 ktotnie niższych szumów niż w E-300/E-500 i możliwości kadrowania z dołu lub znad głowy;
    - nie podałeś kwoty, którą dysponujesz: wymień ją a dopiszę coś jeszcze;

E-330 to jedyny OLEK, który pozwoli Ci czerpać radochę z ISO800 (to naprawdę ważne, kiedyś będziesz się śmiał z tego, że w pomieszczeniach robiłeś na ISO200). E-330 to jedyny model, który polecą Ci nawet fani innych systemów.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL

E-330 to jedyny OLEK, który pozwoli Ci czerpać radochę z ISO800.
    O w mordę... to ja jakiś dziwny jestem... bo czerpię radośc z robienia zdjęć a nie z ISO ;p

Chcesz czerpać rtadośc z supergładkich nieszumiących wysokich iso bierz canona.

Tylko, że to nie ma sensu Szum widać na zdjęciach porównawczych... dobre zdjęcie się broni niezależnie od tego jak szumi. Polecam "Świat w obiektywie National Geographic" kupić lub przejrzeć w Empiku - większość zdjęć jest zaszumiona ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

robin102
    Gość
    Wydanie ograniczonej kasy na E500 + np lampa FL 36 pozwoli Ci przetrzymać do czasu zakupu lepszego szkła. Po prostu prawie zawsze i wszędzie będziesz miał światła pod dostatkiem i niestraszne Ci bedą ciemne kitowe obiektywy. Tak naprawdę to bez flesza nie ma życia.
    To co Karol proponuje też ma swoje racje tylko będziesz bez lampy.
    E330 chyba jest trochę wiekszy i może lepiej w reku leży , ale to już sprawa dyskusyjna.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    grizz:

mów co chcesz. jak idę i robię fotkę dużego pomieszczenia i miejsca zacienione, gdzie lampą nie sięgam (żeby pierwszego planu nie przejarać) są zeżarte przez szum przy ISO400 i czasach rzędu 1/40s to nie wydaje mi się to zabawne.

możnaby atakować drugą lampą z fotocelą, dwiema lampami z fotocelą itp. ale gdzie to stawiać żeby w kadr nie wlazło. no i trzebaby wybulić.

mini21:

robin ma rację: zakup lustra bez dużej lampy to niefart. jeśli nie będzie keszu od razu, to trzeba to zrobić w pierwszym możliwym terminie. o lampie nie pisałem, bo nie znamy kwoty...

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja mam E330 i jestem bardzo z niego zadowolony. LV polaczony z zaletami lustrzanki to swietny pomysl. Do makro jest niezastapiony. Jak dotad jeszcze nie narzekalem na ten aparat, no moze poza zdjeciami sportowymi (3kl/s to nie jest duzo, ale tak maja wszystkie aparaty tej klasy). Nie zaluje wyboru, choc wydalem duzo kasy na niego (kupowalem body+14-45 za 3700zl). Niestety nie mam i nie mialem E500, wiec trudno mi je porownac. Co do szumow, to w zacienionych miejscach sa one problemem przy iso 500 i wyzej. Iso 1600 lepiej nie wlaczac (chyba ze dla artystycznego efektu ) Do iso 400 nie ma w ogole tematu.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    mini21: napisz jaki masz budzet bo inaczej to nie bardzo wiadomo, co rozwazac
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

mini21
    Gość
    Dzięki serdeczne za rady.

Jak na razie to przystaje raczej na E-500.

Tylko jeszcze jedno pyt.

Czy kupować Dual Kit, czy zestaw z 1 szkłem?

Muszę wybrać się gdzieś do sklepu i "pomacać" oba sprzęciki.

Jak już mówiłem, nie jestem zawodowcem, więc takie "detale" jak szumy przy wysokich ISO nie robią mi różnicy.

Co do kwoty, to i tak będę brał albo kredyt, albo raty.

Jak na razie mam 1000 przy sobie, prócz tego chce opylić C5060.

Chciałem wziąć 1500 zł (ale w ostateczności mogę wziąć więcej-chyba) co daje 2500 zł (bez sprzedaży starego Olka)

E500 z szkłem 17.5-45 znalazłem za 2199.00-wydaje mi się to dość ciekawą ceną.

Dla mnie (rencisty z znaczną grupą niepełnosprawności) 1000 zł dodatkowo to duży wydatek.

Czy jest jakiś użytkownik (może któryś z adminów) który miał w ręku oba sprzęty mógłby się wypowiedzieć na temat wygody trzymania, ciężkości, prostoty obsługi i ogólnie powiedzieć co by polecał na początek...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria