Zamieszczone przez
hades
Ten post miał wyglądać inaczej, ale go radykalnie skróciłem...
Nevrah spróbuj zrobić tzw. "kotleta" (nawiasem mówiąc ludzie się nie szanują mówiąc o swoim fachu w ten sposób) jako drugi fotograf swoją 510 - będziesz wiedziała co Ci przeszkadzało i czego brakuje. I zrób tak jeszcze kilka razy. Bo to, że zamierzasz obkupić się w sprzęt nie znaczy, że jest Ci on potrzebny w takiej ilości. Ja nie jestem złośliwy i nie chce by tak to odbierano to co za chwilę napisze. Po prostu przerabiałem temat wielokrotnie nie tylko w sprzęcie foto i mam doświadczenie w sprawach rozbuchanych list zakupów. I jeszcze raz podkreślam nie jestem złośliwy,ale Nevrah, próbujesz przeskoczyć od razu całą bieżnie zamiast przeskakiwać miarowo płotek po płotku. W tym biegu może okazać się, że cały zakup był chybiony bo okaże się, że brakuje Ci zupełnie czego innego niż takiej ilości szkieł.
Jeśli chodzi o sprzęt, to do listy zakupów dorzuć także komputer, oprogramowanie edycyjne, macierz dyskową lub choćby zapasowy dysk na USB, zestaw oświetleniowy do przenośnego studia (bo wszyscy czepili się tu ślubów, a wiem że chcesz robić także zdjęcia kwiatów dla kwiaciarni), może jakiś stół czy namiot bezcieniowy. Nie wymienię wszystkiego bo nie sposób przewidzieć w pierwszym zakupie co będzie jeszcze potrzebne.
Przedsiębiorstwo by wystartować musi od czegoś zacząć. Ale by przetrwać musi optymalnie wydać pieniądze na pierwsze inwestycje. Wydaj pieniądze na najbardziej uniwersalne, ale jasne szkła. Staraj się ciągnąć zakres od możliwie najszerszego kąta do średniego tele, nie powielając przy tym ogniskowych i nie wdając się w zakup szkieł, które przydadzą się w jednym ujęciu (przy tematach które chcesz robić), a są drogie(np. 7-14). Na początek będzie uniwersalnie i optymalnie, moim zdaniem, jeśli właśnie w ten sposób potraktujesz temat. Działalność, którą chcesz prowadzić będzie przynosiła dochody i wtedy kiedy będziesz odczuwać potrzebę po prostu kupisz to co Ci brakuje/pasuje.