Nie, nie - to nie jest naturalny kolor nawet soczysto zielonej trawy :shock: Wygląda jak po ostrym podkręceniu nasycenia barw, przynajmniej na moim lapie tak to odbieram.
Wersja do druku
u mnie na wszystkich monitorach to samo, mniej lub bardziej...
Musi to być jakiś błąd, wystaw gdzieś RAW-a. Swoja droga jak to możliwe?
http://img.imaging-resource.com/PROD...colorerror.png
odkryłem gdzie się to dzieje - konwersja orf do dng i zassanie tego dng do Raw Shootera. Tylko tam. W Lightroomie jest OK.
właśnie przesiadłem się z E-1 na E-3 (a może raczej "dosiadam obu"?) - na początek kilka uwag natury ogólnej:
- ISO - to było pierwsze co sprawdziłem i nie mam zastrzeżeń, 800 czy 1000 - dla mnie problem szumów w olkach znika
- ergonomia - po E-1 fatality. Z E-1 zdarzało mi się na meczu piłkarskim łazić wokół boiska z 50-200 podpiętym do puchy i całość nosiłem za uchwyt dość swobodnie sobie huśtając. Znakomicie wyważone. E-3 z podpiętą Sigmą 30mm dwa razy wypadł mi z ręki (na szczęście mam nawyk owijania paska dwa razy wokół nadgarstka dla lepszej stabilizacji). po prostu jest za mały (a raczej nie wyprofilowany w delikatny łuk, tylko prosty). Ale tego się spodziewałem porównując specyfikację. W E-1 było 81mm, w E-3 już tylko 74,5, więc ponad pół centymetra mniej
- guzikologia - o rolce z przodu już było, dziwaczne rozwiązanie, zwłaszcza gdy trzeba stosować w kombinacji z przyciskami, ale może to kwestia przyzwyczajenia. jak na razie nie mogę tej rolki z przodu znaleźć palcem :)
- wyświetlacz - jak dla mnie widać wszystko co trzeba i te opinie z testów o kiepskim wyświetlaczu są zwykłym czepialstwem ;) ma jednak jak dla mnie jeden mankament - obraca się "nie w tę stronę"; jakoś jak kręcę odruchowo to zawsze nie w tę stronę i po pół obrotu napotykam opór, boję się, że kiedyś go wyłamię
- kłapanie lustra... to już całkiem subiektywnie, E-1 robi to jakoś tak "soczyściej", w E-3 zalatuje już techniką ;)
- kolorki chyba całkiem inne niż w E-1... mnie się bardziej podobały tamte, żonie bardziej te...
- po aktualizacji firmware do wersji 1.1 zresetowały mi się wszystkie ustawienia, łącznie z językiem ;(
- poza tym oczywiście szybkość, ostrość, jakość fot - wszystko jest tak jak być powinno.
Pozostaje się przyzwyczajać do tej ergonomii i guzikologii. Kolejna lista uwag i pochwał bardziej od strony technicznej po jakimś czasie.
Gratulacje i czekamy na jakieś foteczki tzn. bynajmniej ja na coś większogo na wyższym iso:)
Pozdro.
Do 1250 jest cudnie ale interesują mnie większe wartości i właśnie bardzo mile widziane sceny z ludkami:) I jak by się dało to w większym rozmiarze jakoś podlinkowane:) choc 600x800 tez nie pogardzę:) Jesli ktoś ma jakieś koncertówki to dawac:)
Pozdrawiam.
No i bardzo ładnie i nawet bardzo dobrze. Tak trzymać. Mam nadzieję, że ten aparat spełni jednak, mimo wszystko, pokładane w nim nadzieje, a może się mylę? Nie sadzę, sam jestem nim zachwycony i nawet nie chce mi się dyskutować na temat jego wad, ja ich nie dostrzegam. Ale cóż, ja jestem amatorem i za fotki mi nie płacą. Dla mnie jest wystarczająco dobry, jak mawiają Niemcy, "in diese moment". A jeszcze bardziej kocham go z gripem. Zapomniałem dodać, że i z FL-50R. To jest jazda.
alakin napisz jak sie sprawuje Sigma 30 z E3 w odniesieniu do E1 ? Sa jakies roznice ? Pewniejsza jest czy bez zmian ?