No może gdzieś jest w Polsce sklep gdzie można pomacać zd 14-35 SWD :-P
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ustaw kontrast na -1 powinno być lepiej.
Wersja do druku
Wiekszy wpływ na to czy aparat przepala czy nie, ma nie jego DR a umiejętne posługiwanie się światłomierzem. Dokładnie chodzi mi o "wyczucie" sposobu pomiaru ekspozycji.
Jako były użytkownik e 510, uważam że różnica jest i to na plus w e3. W ostrym świetle chmurki w 510tce wyglądały jak te z gry Super Mario Bros. W e 3 takiego efektu nie zauważyłem (mogę się jednak mylić, ponieważ w tym roku zbyt wielu plenerów nie zrobiłem).
To prawda. Pod względem DR na niższych czułościach moja e 3 ustępuje mojej e 400. Oba aparaty mają tą samą liczbę pikseli - 10 mln. Dlatego też nie tłumaczyłbym problemu zakresu tonalnego jedynie pikselami.
Dodam jeszcze, że przepalenia w olkach mają jak dla mnie wyjątkowo paskudny charakter. Wiem że to bardzo niefachowy i nietypowy opis ale wyglądają jak by na gotowym zdj ktoś zamazał część kadru białą kdredą (wyłażą wprost ze zdjęcia)
Git! Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł zrobić po jednej fotce z takimi samymi parametrami ekspozycji tego samego kadru. Najlepiej jakieś chmurki na górze i ciemne krzaczory na dole... Naświetlone do prawej strony histogramu. I ewentualnie, gdyby Ci się chciało, to jeszcze jedną serię na tych samych zasadach, tyle że prześwietloną o 1 EV. Kurdę, oszukałem Cię - to będą 4 rawy ;)
ja macałem w sklepie w Krakowie na ul. Studenckiej