1 załącznik(ów)
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Ale to tylko zmodyfikuje jpg wychodzący z aparatu.
w ustawieniach jest taka opcja "fleksja ekspozycji" - tam zdaje się można skorygować ustawienia światłomierza.
E-M10, ekwiwalent 300mm dla FF, 1/2s, IBIS (klikać ile wlezie):
Załącznik 116212
eksport z RAW, bez żadnego wyostrzania itp, tylko pomniejszone do 2Mpix
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Proszę o opinie osób, które poprzednio miały E-PL5. Warto było zmieniać? Jakieś różnice w obrazku? Zauważyliście jakieś minusy względem Pena? Interesują mnie subiektywne opinie, a nie różnice, które można znaleźć porównując dane techniczne.
Dzięki!
Ja bym się kierował prastarą zasadą. Nie zmieniać aparatu na generację wyższy. Poczekać na kolejny model.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Ja bym się kierował prastarą zasadą. Nie zmieniać aparatu na generację wyższy. Poczekać na kolejny model.
Zasada rozsądna i dobra dla kieszeni, ale ja się waham czy kupić E-PL5 czy OMD M10, teraz mam E-PL1 więc kilka generacji wstecz ;-).
Aaaa :) to tak jak ja. To w takim razie brałbym om10.
Masz Karolu szkła z dużego, dorzuć trochę grosza i kup M1
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Zależy czemu się wybrało akurat taki, a nie inny aparat.
Ja np. kupiłem E-PL5 bo dawał taki sam obrazek jak E-M5 na którego nie było mnie stać. Teraz jak się pojawił tańszy E-M10 to zmieniłem :-)
W sumie co prawda pewnie wydałem więcej niż gdybym od razu kupił E-M5, ale przez rok miałem czym zdjęcia robić :-P
Cytat:
ja się waham czy kupić E-PL5 czy OMD M10
Ja bym zawęził pytanie: chcę mieć wizjerek, czy nie potrzebuję?
Cytat:
Zamieszczone przez
jarovit
Ja bym zawęził pytanie: chcę mieć wizjerek, czy nie potrzebuję?
ale różnice to nie tylko wizjerek. To tez pokrętła nastaw, programowalne przyciski. Ja zmienilem Epl5 na omd em5, teraz em10 i nie żałuję. Z drugiej strony, epl5, pomimo, że daje mniejszą kontrolę nad zdjęciem przy pstrykaniu, jest świetny w swojej kategorii i jako prosty aparat przerasta nawet potrzeby amatora :)
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Na pewno nie:) Tyle, że w em10 sobie nie ustawiłeś mniejszych pól.
W E-M10 mam takie małe kwadraciki ustawione, na LCD to jakieś 3x3mm, takie same miałem w E-PL5. Da się jeszcze mniejsze ustawić?
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
W E-M10 mam takie małe kwadraciki ustawione, na LCD to jakieś 3x3mm, takie same miałem w E-PL5. Da się jeszcze mniejsze ustawić?
W e-pl5 dało się takie ustawić tylko zmniejszając obszar powiększenia, nie dało się takich ustawić z menu, chyba, że mieliśmy inne epl5 :)