Ja też nie pamiętam ale film generalnie był przyjemny z takim przesłaniem wiary nawet w momentach bez wyjścia :)
Wersja do druku
Te plyty byly przyspawane w fabryce. To pozostalosc po odlewach, ktore mialy po obu stronach miejsce na drzwiczki:
Ktos rozsadny stwierdzil, ze to zbytek i trzeba je zaspawac i zabezpieczyc.
Za tę fotę należy Ci się plus jak psu zupa :) ale jak zwykle ten idiotyczny system nie pozwala go dodać. :evil: Mam nadzieję, że znajdzie się jakiś dobrodziej pamiętający słowa towarzysza Edwarda. :) Wracając do meritum - nie wszystkie kadłuby Grizzly miały takie otwory, na co wskazują zdjęcia z podlinkowanego przeze mnie źródła.
Podejrzewam, ze to kwestia spawacza - niektore plyty byly tez mniej, lub bardziej dopasowane - praktycznie co egzemplarz, to inaczej przyspawana (i wykonczona) plyta. Ta druga plyta- po jednej tylko stronie, to pewnie bylo typowe wzmocnienie - prawdopodobnie wewnatrz byla jakas wneka, ktora oslabiala strukture, albo po prosto powodowala zmniejszenie przekroju pancerza.
W czasie wojny wykorzystywali co bylo pod reka - trafialy sie tez takie egzemplarze:
Bodajze w roku 1943 te oslony byly juz odlewane od samego poczatku i dlatego sa o wiele mniej widoczne:
...lub nie ma ich wcale:
Dzięki za pozytywny odzew!
130mm KS-30 - Muzeum Techniki Wojskowej Lešany.
Załącznik 170640
Trabant 601 Kübel - Małopolski Piknik Lotniczy 2013 w Krakowie.
Załącznik 170719
Odnosze nieodparte wrazenie, ze w takim aucie wzbudzilbym senscje w mojej okolicy... ;)