Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A po co więcej? Już mi komp ledwo wyrabia z16 mpix rawami. Ile z Was bilbordy robi?
A gdzie ja powiedziałem,że chcę więcej? Dobre 12mpx w zupełności by mi wystarczyło. Btw. Czy w nowszych korpusach Olympusa jest możliwość zapisu zdjęcia w mniejszym formacie Raw z lepszą jakością jak to ma miejsce np. w Canonie? Pamiętam,iż to była bardzo pożyteczna opcja ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
możliwość zapisu zdjęcia w mniejszym formacie Raw z lepszą jakością
A to powiem, że dla mnie jakaś nowość, bo zawsze myślałem, że RAW jest formatem bezstratnym i zawiera dane "bezpośrednio" z matrycy i nie słyszałem, żeby można było zapisać RAW z lepszą bądź gorszą jakością.
Może i byłaby to pożyteczna opcja, gdy w Canonie ten mniejszy RAW faktycznie miał lepszą jakość. Ma gorszą...
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
A to powiem, że dla mnie jakaś nowość, bo zawsze myślałem, że RAW jest formatem bezstratnym i zawiera dane "bezpośrednio" z matrycy i nie słyszałem, żeby można było zapisać RAW z lepszą bądź gorszą jakością.
Camuń tak ma
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Camuń tak ma
No popatrz. Poczytałem i rzeczywiście zdarzają się takie przypadki, gdzie w RAW-ie może być zastosowana stratna kompresja. Tylko po grzyba mi taki RAW? Jak dla mnie sztuka, dla sztuki.
To bardziej dla tych, którzy walą serią, żeby im się bufor tak szybko nie zapychał.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No popatrz. Poczytałem i rzeczywiście zdarzają się takie przypadki, gdzie w RAW-ie może być zastosowana stratna kompresja. Tylko po grzyba mi taki RAW? Jak dla mnie sztuka, dla sztuki.
Teoretycznie taki mRAW daje większy DR kosztem rozdzielczości na wysokim ISO. Próbowałem zastosować do zdjęć o świcie, ale efekt nie był lepszy od przeskalowanego standardowego RAWa. Natbomiat testy w słobo oświetlonym pomieszczeniu były obiecujące. Pobawię się kiedyś bo na razie prawie zapomiałem o tej opcji.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Może i byłaby to pożyteczna opcja, gdy w Canonie ten mniejszy RAW faktycznie miał lepszą jakość. Ma gorszą...
serio? :D Jak robiłem kiedyś 50D(ostatnia puszka Canona APS-C w której jakieś zmiany co do poprzednika były widoczne ) i z ciekawości włączyłem te sRawy i wydawało mi się,że szumią mniej ale mogę się mylić. ;)
No bo szumią mniej. Tylko zmniejsz sobie pełnego RAWa o połowę, a będzie miał jeszcze mniej szumu. To samo dotyczy DR, nie mówiąc już o rozdzielczości.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No bo szumią mniej. Tylko zmniejsz sobie pełnego RAWa o połowę, a będzie miał jeszcze mniej szumu. To samo dotyczy DR, nie mówiąc już o rozdzielczości.
Jest dokładnie tak. Z Olka można szumiącego RAWa 16MPix do 10 zmniejszyc i od razu będzie lepiej :)
T.