zachód słońca inaczej:
Załącznik 139110
Wersja do druku
zachód słońca inaczej:
Załącznik 139110
fajnie to wyszło :)
---------- Post dodany o 14:27 ---------- Poprzedni post był o 14:27 ----------
ps. Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Mike017.
Sprawuje się bardzo dobrze, jest tylko jeden mankament natury ergonomicznej. Gdy wsunę lampę w sanki aparatu to pomiędzy przyciskiem włączania aparatu , a lampą robi się bardzo wąska szpara i z ledwością małym palcem mogę uruchamiać aparat. Nie wiem jak sytuacja będzie wyglądać w przypadku innych modeli lamp bo FL-300 R jest bardzo szeroka już na samym dole, dlatego zasłania przycisk uruchamiania aparatu.
Pstryknięte na szybko telefonem. W FL-36R takiego problemu nie ma ;)
Załącznik 139127 Załącznik 139128 Załącznik 139129
W XZ-2 problem wygląda tak:
A z FL-36R wygląda moim zdaniem komicznie :lol:
Ja w pomieszczeniach używam lampy systemowej do canona YN468 speedlite, którą ustawiam sobie gdzieś z boku i wyzwalam błyskiem XZ-2. Lampa pracuje w trybie manualnym, więc z 2, 3 razy na próbę trzeba zrobić fotkę a później po ustawieniu siły błysku można walić ile się chce i całe pomieszczenie mamy ładnie doświetlone z ciekawymi cieniami. Rozwiązanie dobre, gdy mamy możliwość zostawienia lampy na dłuższy moment np. "u cioci na imieninach" ;)
FL-300 R również doskonale sprawuje się gdy ściągniemy ją z sanek aparatu, w dodatku XZ-2 umożliwia zdalne sterowanie, ustawianie parametrów, siły błysku z menu aparatu. Jedyną wadą moim zdanie to właśnie problem utrudnionego dostępu do przycisku ON/OFF gdy zapniemy ją do aparatu. Jeśli chodzi o FL-36 R, którą pokazał ahutta to posiadałem ją i używałem z E-420, a później przez krótki czas z EPL-3, największą jej wadą był niemiłosiernie długi czas ładowania po wyzwolonym błysku. Pod tym względem w FL 300 R jest zdecydowanie lepiej.
To przy okazji się zapytam jak sprawował się E-420 z obiektywem 40-150mm (o ile taki zestawowy posiadałeś)??Cytat:
używałem z E-420
Właśnie wróciłem z koncertu "Małego Śląska" z okazji dnia babci i dziadka. Znów cieszyłem się, że zdecydowałem się na zakup XZ-2 :)
To kilka fotek z wczorajszego koncertu. Wszystkie robione z ręki z widowni. Praktycznie tylko zmniejszone prosto z puszki.
Załącznik 139332
Załącznik 139331
Załącznik 139330
Załącznik 139329
Fotki super !!! Wracając do mojego poprzedniego pytania o aberrację to podam lepiej przykład:
Czy da się jakoś programowo usunąć te fioletowe obwódki w oknach. W OV 2 są jakieś suwaczki kompresja aberracji ale moim zdaniem nic nie dają.
P.S. Wydaje mi się, że w XZ-2 to częstsza przypadłość niż w moim poprzednich aparatach, a jakie są wasze odczucia ?
Pobierz DxO Optic Pro 8. W dziale "Pełne wersje oprogramowania za free" będziesz miał jeszcze aktywne linki.
Pięknie wypierze ORFa (JPG) z AC oraz dodatkowo zyskasz dobrą wywoływarkę (chociaż wolną) ORFów.
Edit.
Link - zawsze mam ze znalezieniem problem ;).
https://forum.olympusclub.pl/threads...ight=dxo+optic
Spróbuj raw therapee
http://rawtherapee.com/blog/screenshots
lub Lightroom
http://www.gizmag.com/remove-chromat...troom-5/31174/
Pamiętam Olka chyba 8080 f/1.8 też walił fioletem, ale fotki produkował ostre. Jest Gimp, Lightroom, RawTherapee, Dark Table.
Cholera XZ-2 mistrz!
Tak, da sie usunac.Mozna jeszcze dokladniej.Tylko,ze akurat w tym wypadku to nie jest to przypadlosc sprzetu tylko sceny.Aberacja danego obiektywu troche na czym innym polega.
Tu akurat wskaz w danym miejscu kolor i pobaw sie jasnoscia i nasyceniem.Sekundowe operacje.Załącznik 139340
Edit.Tu usuwalem inna metoda troche.Nawet chyba lepiej wychodzi.Suwakowalem w przeciwna strone jak w poprzednim.Mozna se dwa porownac na zgode.Załącznik 139341
Mam krótkie pytanie, czy można jeszcze gdzieś kupić XZ-2? Z internetów wywiało... :O
Szukam zastępstwa za XZ-1 i chyba zostaje mi tylko RX100 m.I
Był ostatnio na forumowej giełdzie.
Musisz w internecie popatrzec.Internet jest poza Polska tez.Wrzuc w gogle zapytanie i Ci pokaze gdzie jest jeszcze do kupienia.
Tu masz nawet po nizszej cenie http://www.amazon.de/Olympus-XZ-2-Di...&keywords=XZ-2
Z podanego linka to chyba nie jest niższa cena :( - ostatnio widziałem w media expert (tych żółtych) w Głogowie w cenie coś koło 1200 zł, aż się zdziwiłem że jeszcze sprzedają. A zerkałem na E-PL5 - sprzedawca znowu był zdziwiony, że tyle ludzi sie o niego pyta. Ewentualnie jutro mogę po drodze zajrzeć...
Tak, tak niższa;) tylko kto widział XZ-2 w sklepie za 2350 zł?? To pewnie tzw. "promocja", bo u nas na starcie kosztował chyba tylko przez moment coś około 1850 zł.
XZ-2 jest jak wino ;)
Ryzykowna teza :mrgreen: , bo stosunkowo w stosunku do zarobków już tak różowo nie jest... ale rzeczywiście, tak na poważnie to ceny są trochę niższe tu niż tam* - chociaż pamiętam jak po EOS`a 500N jechałem w rejon Hameln (jakieś 600 km ode mnie), bo był znacznie tańszy niż w PL.Cytat:
u nas wszystko tansze niz tam u nich
tam* - nie dotyczy ChRL
To tak jak by porownac zarobki Slynnych pielegniarek tu i tam.Tylko ,ze kazdy zapomina dodac ze tam pielegniarka to pielegniarka, salowa, sprzataczka...w jednym.Wiec zeby porownac Jej zarobek 1200 na reke to trza by sumowac tu te nasze trzy razem.Juz wtedy nie taki rozowy kisiel sie wydaje.
Ale konczmy,bo pojada po nas za polityke.
Wszystkim forumowym Babciom (a zwłaszcza posiadającym XZ-2) wszystkiego najlepszego :mrgreen:
Wiec po kolei.Po pierwsze nie jest to zadna aberracja obiektywu.
Robilem to tak dwustopniowo kasujac niebieskosci i purpury.Skreny dotycza niebieskiego.
Wiec zaznaczam obszar lassem w jakim chce dzialac i to jest moja warstwa.Na niej zaznaczam kolor jaki mi przeszkadza
-tu skreenZałącznik 139443To juz bardziej dokladne zaznaczenie,ale dziala z automata.Dla bewnosci wskazuje zaznaczony kolor i zapisuje jako warstwe.Teraz mam do wyboru rozne opcje z kolorem.Ja wybralewm opcje -barwa i nasycenie
-tu screenZałącznik 139444 Suwakujac mozna wybrac zakres koloru,domierzyc jeszcze dopelniajacy ustawic zakres i bawic sie suwakami zmieniajac nasycenie barwe i jasnosc.
To mi w tym przypadku wystarczylo.Jednak jesli juz mamy to jako warstwe to mozna uzyc filtra,pedzla do zamalowania,pozniej na masce jeszcze dopracowac.
Nastepnie to samo robimy z innymi kolorami(tu bedzie purpura,magneta....)
Dlaczego napisalem,ze to nie jest typowa aberracja obiektywu.Ano dlatego,ze jesli wystepuje np na gorze niebiesko zielony to na dole bedzie czerwony.Lub z prawej niebieski to z lewej zolty
Tu byla tylko purpura i niebieski, barwy nie byly sparowane.Wiec to zalamanie swiatla na planie a nie w szkle(obiektywie) i padajace na matryce.
Niestety: "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Mirek54." :cry:
Pochwale się za to piękną choinką stojącą na Rudzkim rynku.
Chyba bym troche wyprostowal te choinke .Moze tak?Załącznik 139461
XZ-2 i koncert Dżem
pozdrawiam
Niezły dżem, tzn Dżem :)
U nas też była choinka
Z dzisiejszego spaceru po Jaworznie
Załącznik 139993Załącznik 139994Załącznik 139995
ładne, ładne, u Ciebie widzę też dziś piękna pogoda
Taaak Tomku. Było piękne słoneczko więc wziąłem aparat i w drogę :).
Witam forumowiczów - to mój pierwszy wpis na tym zacnym forum.
Po spędzeniu wielu wielu godzin na studiowaniu testów w internecie, i zdecydowaniu się na model XZ-2 odkryłem, że nigdzie nie jest już dostępny. Nawet w sklepach internetowych nic nie znalazłem. Jedynie na rynku wtórnym jest kilka ofert.
Zwracam się zatem z pytaniem do doświadczonych użytkowników, którzy mają także możliwość pracy z innymi aparatami.
Czy warto wydać około 1100 PLN za egzemplarz używany, ale jeszcze z gwarancją? Czy też może XZ-2 ma jakąś godną konkurencję?
Chce się zmieścić w okolicach 1500-2000 PLN. Aparat ma służyć głównie do upamiętniania rodzinnych imprez oraz wycieczek. Szeroki kąt widzenia, duża jasność i do kompletu matryca minimum 1/1.7". Przy tych parametrach jak najmniejsze wymiary.
XZ-2 miał premierę we wrześniu 2012 a mamy 2015 - może warto zerknąć łaskawym okiem na inny model?
Posiadam Canon S5 IS, ale chce coś mniejszego tak jak mój drugi Canon A610 który jest częściej zabierany, bo nie zabiera dużo miejsca.
Niestety obydwa aparaty technologicznie mocno już odstają od dzisiejszych standardów i możliwości, szczególnie A610.
Czytam ten wątek, ale dopiero jestem na 108 stronie :) Każda kolejna strona upewnia mnie, że XZ-2 byłby dla mnie odpowiedni, ale jak wyżej napisałem jest praktycznie niedostępny.
Hej
XZ-2 zbyt szeroko niestety nie widzi bo na krótkim końcu masz 28mm (ekwiwalent dla 35mm) i czasem przydało by się więcej. Reszta Twoich założeń odnośnie parametrów pasuje :).
Jeśli zastanawiasz się nad innym modelem to najpierw przejrzyj zdjęcia wstawiane przez ludzi w tym temacie i zdjęcia Robina Wonga.
Tutaj masz paczkę czystych RAW-ów zrobionych na różnych czułościach ISO: https://app.box.com/s/fsci4myycuoopmyap7ag
XZ-2 jest jeszcze dostępny na ebay w całkiem dobrych cenach: http://www.ebay.pl/sch/Aparaty-cyfro...2&LH_PrefLoc=2. Sam kupowałem przez ebay z Japonii. Na aparat jest pełna gwarancja plus pół roku po zarejestrowaniu się na stronie Olympusa. Do ceny aparatu (jeśli kupisz go spoza EU) dolicz 23% VAT.
Udanego wyboru :)