Dziwne, ja widziałem OM-D w Saturnie. Tak samo jak wcześniej PENa.
Wersja do druku
Dziwne, ja widziałem OM-D w Saturnie. Tak samo jak wcześniej PENa.
Wydaje mi się że zależy to od konkretnego sklepu. Ja nie widziałem ostatnio OM-D w Saturnie i mediamarketach we Wrocławiu, a na pytanie kiedy będą dostępne, otrzymałem odpowiedz raczej nieprędko ;-). w sklepie internetowym tych sieci też występują jako wyprzedane online i jedynie dostępne parę sztuk w pojedynczych sklepach.
Pewnie się ludziska kochane na zakupy stadnie wybrali - akurat w tym wątku kilka osób sygnalizowało że właśnie w MM / Saturnie najlepsze ceny na ten korpus były
...pewnie tak. Dlatego od roku w kujawsko-pomorskiem nie ma i nie było żadnego OM-D. Wszystkie Saturny, MediaMarkty i inne nie miały i nie mają. I nie będą miały (jak mi powiedzieli). To pewnie z lęku przed tymi tabunami...
Puk, puk, Koledzy z Centrali ja wiem, że kuj-pom. i Toruń kojarzą się... z drogą krzyżową, ale zapewniam, że sporo osób by chciało mieć możliwość zobaczenia w końcu OM-D w jednym ze sklepów. Może być nawet w Bydgoszczy, podjadę...
...czyżby był? http://www.redcoon.pl/B360621-Olympu...?refId=skapiec
Zna ktoś z bydgoszczan ten sklep (jest tylko info, że sklep internetowy) na fordońskiej?
redcoon ma siedzibę ok. 1 km od mostu na Wiśle. Z Torunia prosty dojazd.
Niestety nie byłem u nich ani nie kupowałem przez net.
wiesz, gdy jakiś czas temu pozwoliłem sobie na uwagę że z dystrybucją / dostępnością OMD jest coś nie halo, to posypały się na mnie gromy a jeden anonim nawet był uprzejmy moje wypowiedzi poprzez reputację ocenić zauważając że na marketingu się nie znam...
faktycznie, widać się nie znam... w każdym razie teraz staram się widzieć raczej dobre strony - jeśli towaru nie ma - znaczy wyprzedany. Kiedy będzie nie pytam bo jak wiesz (dyskutowaliśmy o tym gdzie indziej) dopóki cena nie spadnie do okolic 3 tys. to tego aparatu nie kupię (taką sobie cenę / wycenę aparatu ustawiłem)
W W-wie ciągle w Saturnach są OMD, oczywiście z 45mm za 1 zł, za 4999, a w jednym za 4799 nawet srebrny ;-) Do mnie właśnie dotarła 45-ka, (papiery wysłane w pn) - miłe maleństwo.
Ja również czekam na spadek cen, wyprzedałem 4/3, a ceny przez promocję w górę
Towar trafia do tych hal, w których się sprzedaje. A sprzedaje się tam, gdzie jest obrotny promotor danej marki. Do Saturnów i innych Media Marktów przychodzą (w celu zakupów, a nie ma tylko macania) ludzie, którzy albo nie wiedzą, czego chcą, albo wiedzą, że chcą Canona lub Nikona. Jeśli mają wyjść ze sklepu z Olympusem, to ktoś musi ich do niego przekonać, bo nie wystarczy, że Olek będzie sobie tylko stał w gablocie.
takie info dla osób, które nie mają dostępu do Saturna, w którym akurat jest dany OM-D stacjonarnie i pokazuje, że wyprzedany on-line:
Jest najwyraźniej luka w ich nowym systemie sprzedaży przez internet - bo zauważyłem, że towary niedostępne on-line można po kliknięciu 'do kasy' zamawiać kurierem do domu i płacić przez internet (strona daje taką możliwość, być może nie potwierdzą w dalszych krokach zamówienia). Radziłbym jednak upewnić się dzwoniąc na infolinię, czy np egzemplarz nie jest ekspozycyjny. Wyprzedany on-line prawdopodobnie oznacza, że jest jedna sztuka - ale niekoniecznie była ona wystawiana. Poza tym - to już się dowiadywałem - po tym jak kurier przywiezie można rozpakować i jakby coś nie pasowało od razu mu zwrócić albo w ciągu 10 dni w dowolnym saturnie (niekoniecznie tym, z którego był wysyłany).
z.
No moment, różnica jest gdy ktoś szuka dziury w cały (a są tutaj tacy przecież), a gdy szuka naprawdę sklepu ze sprzętem i pisze na tym forum, zgłaszając uwagę, że może ktoś przeoczył jedno województwo.
Niemniej w sobotę będę miał bliskie spotkanie z OM-D dzięki uprzejmości naszego forumowego kolegi Adama.
etam, zaraz szukanie dziury w całym - po prostu zauważyłem że w sieci OMD sprzedaje (sprzedawało - nie chce już mi się sprawdzać ile jest teraz) może 12 sklepów a byle Canona czy Nikona 5 razy wiecej. Spostrzeżenie to zrodziło przypuszczenie że może, gdyby OMD był szerzej dostępny to może konkurencja wymusiłaby spadek cen i tym samym szybciej miałbym szansę go kupić...
Kolejny sponsorowany artykuł na optycznych - "Olympus OM-D E-M5 pod wodą"
...no i spotkanie się odbyło. Chciałem podziękować Adamowi, który przytaszczył OM-D, 12/2, 45/18, 20/1.7 i dwa zoomy. Na szybko - bardzo dobre wrażenie. Szczegóły i opinia - wieczorem...
W Media Markcie na Matarni jest OM-D w kicie, ale po 5399.
dla mnie nadeszła najmniej fotogeniczna pora roku, poczekam na tę mityczna puszkę z obsługą szkieł dużego E.
W Częstochowie jest czarny OM-D w kicie + 45/1.8 (za 1zl) w cenie 5099 i pewnie można wziąć raty 50x0% w MM.
Wysłane z telefonu
Trzy klatki z OM-D z koncertu Tommy'ego Emmanuela, który trafił się idealnie w trakcie zlotu OC w Łodzi.
20/1.7:
45/1.8:
75/1.8:
Witam !
Kazda z fot przepalona jak robiona z E-410.
Pozdrawiam
Witam !
Foty wyszly mizernie.
Te zdjecia porownalem do jakosci zdjec z tanszych puszek Olka ale nie oznacza to
ze inne aparaty w JPG-ach nie produkuja z koncertow podobnych jakosciowo fot.
Co do RAW-a mozna wiele poprawic ale nie chce gdybac bo nie mam tych fotek w plikach RAW a jedynie
to co zostalo umieszone na forum.
Pozdrawiam
Za JM - bez przepałów, chociaż za jasno. Jeżeli użyć pomiaru ESP na OM-D, E-PL1 trochę też, to dość często otrzymamy efekt jak na tych zdjęciach z koncertu. Chcąc jpgi z aparatu użyłbym korekcji, niemniej fotografując w rawach takie zachowanie się pomiaru światła jest korzystne - więcej cieni się zmieści.
Aż wrzuciłem do PS. Tak, bardzo jasno, a przepały są wywoływane lampami LED (tak popularnymi dziś w oświetlaniu imprez - polecam wyciąganie zdjęcia z samych niebieskich diód - zrobię kiedyś o tym tutorial), których pasmo przenoszenia nie da się ustabilizować. Muszę kiedyś wziąć na testy OM-D i spróbowac zgrać się z jego ustawieniami ISO i wizjerem, bo pracuje (wg mnie) nietypowo w porównaniu do Lumixa.
Nowy aparat, nowe szkło, 2min na zdjęcia (pod koniec pierwszego utworu wyproszono nas spod sceny...)
W tej puszce histogram zawsze trochę przesunięty jest w prawo, w ACR jasne jest na granicy przepału lub lekko przepalone, co bardzo łatwo da się skorygować ekspozycją lub suwakami na krzywych.
---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post był o 12:00 ----------
Ja potrzebowałem 2 dni by się z nim dogadać po przejściu z EPL-1, wyszło Ci więc całkiem nieźle jak na pierwszy raz.
Przepałów to tam akurat nie ma.
Najgorzej mi się pracuje z wizjerem, bo on wpierw zamraża na chwilę "to o czym myślał" a dopiero po chwili pokazuje "to co wyszło", więc w pierwszej chwili chcesz go korygować w ustawieniach, a w drugiej już wiesz, że było w miarę ok. Oczywiście jest to w sytuacji ekstremalnej, ale w tylko takiej miałem go w rękach (wieczór w Prząśniczce, koncert, noc na mostku przy Prząśniczce).
Ciekaw jestem jak się zachowuje tak "na co dzień" w ładnym świetle.
Załącznik 75132
Jakie przepały u diaska. Wystarczy spojrzeć na histogram albo ustawić sobie zaznaczanie obszarów prześwietlonych ( na zdjęciu czerwone kropeczki )
Co więcej do odzyskania jednym suwaczkiem...
Mnie nie powala ostrość
Witam !
Sorrry z tym przepaleniem przesadzilem dzisiaj.
Sprawdzilem jeszcze raz... te foty... i wszystko jest ok ale faktycznie histogram ma maksa w swiatlach wykorzystany.
Z RAW-em mozna to jeszcze lepiej powyciagac i bedzie rewelka.
Dobry fotograf i z E-410 z jasnym szklem tez poradzi sobie na koncercie ;)
Pozdrawiam
ale ctrl-shift-Y to Alarm gamut i nie ma to nic do zdjęcia naświetlenia czy czegokolwiek. Pokazuje tylko kolorki, które nie zmieszczą się w gamucie
czyli których maszyna końcowa nie wydoli zrobić...
Słowem w aparacie masz kolorek, którego nie da się odwzorować w CMYKu czy nawet w monitorze :)
Te zdjęcia pod względem przepałów są zdecydowanie OK. Nie ma tu prawie wcale obszarów prześwietlonych.
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum (mam nadzieję, że nie ostatni ;))
W zeszłym tygodniu stałem się właścicielem E-M5. Poza pierwszymi oczywistymi zachwytami aparat ma dla mnie małą wadę. W moich ogromnych rękach jest nieco niewygodny w obsłudze. Może to kwestia przyzwyczajenia do innych gabarytów (przesiadka z D300).
Moje pytanie jest następujące: czy ktoś posiada ten aparat z gripem i czy może poradzić mi czy warto w niego zainwestować czy też ergonomia uchwytu nie poprawia się znacznie?
Pozdrawiam
Mam grip i odkąd go kupiłem, nie odpiąłem od aparatu. Pewność uchwytu wzrosła wielokrotnie. Moim zdaniem to grip powinien być w promocji za złotówkę, bo jest obowiązkowym wyposażeniem E-M5 z każdym obiektywem większym od 15/8 :).
Pozdrawiam
Tomek
Dziękuję bardzo za szybką pomoc. Wobec tego już jutro dokupuję grip.