Wyglada jak gora lodowa, ale to nie ten rejon :-)
Na Morze Egejskie powroce.
Wersja do druku
Mam pytanie, czy używasz do zdjęć nocnych z gwiazdami szarej połówki?. Spotkałem się, iż niektórzy używają jej aby zniwelować światła miast itp. Oczywiście jest założona odwrotnie niż zazwyczaj.
Nie używam i nie widzę takiego zastosowania. To co pokazuję jest migawką z jednej klatki ze zdjęc testowych. Na urlopie planuję rozpocząć naświetlać zestawy zdjęć do HDR-owania. Szara ppołówka da tylko czarny lub prawie czarny dół zdjęcia i pogorszenie jakości na całej zarejestrowanej powierzchni obrazu.
Tylko andtor2 nie widzi różnicy.
Może faktycznie jej nie mam na szklanych filtrach Hitech-a lub Lee.
Większość moich zdjeć jest rejestrowana w czarnych dziurach. W miejscach i warunkach gdzie niewiele widać pod nogami, a do najbliższych latarni jest minimum kilometr. Podobne warunki są poza portem i zabudową na wyspach greckich.
dzięki za informację. Pytam bo temat ciekawy. Być może jak w przyszłości zmienię sprzęt na coś nowszego to spróbuję swoich sił.
Jeśli już mnie cytujesz (czy właściwie do mnie się odnosisz) prosiłbym o trzymanie się faktów.
Więc po pierwsze nie przypominam sobie abym gdzieś coś pisał o filtrze szarym połówkowym i o jego wpływie na jakość zdjęć. Poprosiłbym ewentualnie o cytat to walnę się w pierś i się pokajam.
Pisałem natomiast o filtrze szarym i filtrze polaryzacyjnym kołowym (nakręcane firmy Marumi) odnośnie zafarbu jaki rzekomo wprowadzają, w tym wątku.
Kiedyś zapytałem Cię, czy leżąc w nocy, daleko od świateł wielkiego miasta, zobaczę tyle gwiazd.
OK, nigdy nie byłem aż tak daleko od tych świateł aby się przekonać. :)
Teraz zapytam, czy patrząc w niebo, z dala od świateł, zobaczę równie jasne niebo? Może pod inną szerokością ale u nas?
Ślicznie to wygląda ale jakby ciut za jasne :roll:
Te IRki 120 i 121 bardzo fajne, choć w przypadku 121 to wolałbym sam widok, bez pierwszego planu z łodzi.
123A też mi się spodobało.
To niebo nie jest czarne, jest szare, chmury podświetlone są na żółto-porańczowo. W miarę jak przyzwyczajają oczy widzisz coraz więcej szczegółów.
---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post był o 08:53 ----------
Nie widzisz różnicy w jakości zdjęcia z użyciem filtra i bez niego. To wystarczy do zacytowania opinii.
365@124 Khalkoutsi Grecee. 38°18,824N 23°44,078E. Grecka Wielkanoc.
Nie wiem, nie rozumiesz, nie chcesz zrozumieć, czy celowo tak piszesz. Tamten mój test miał na celu sprawdzenie jedynie wpływu tych dwu filtrów na wprowadzanie ewentualnego zafarbu do zdjęcia.
Tak, wiem o tym, że każde szkiełko przed obiektywem jakiś tam wpływ ma na jakość. Między innymi właśnie może wzmocnić ewentualne bliki, flary, przy zdjęciach pod słońce.
Miłego dnia.
365@125
Grecka Wielkanoc w grecko-polskim domu pod Atenami.
365@125
Grecka Wielkanoc w grecko-polskim domu pod Atenami. Wersje większe i poprawione po powrocie do domu.
365@126 Karystos na Evii. Kolacji czas....
( niestety z tableta)
Andrzej druga fota to twoj jacht?
Egejskie... mam mile wspomnienia.
365@127. Pogodny portowy poranek....
To fotki "z dziś"?
Na ostatnim, w dali, mała jednostka wojskowa?
Fajne greckie klimaty... pamietam ten nasz pierwszy rejs i wejscie do Vlichada :-)
Jak widze po ubiorze to switowka dopadla kapitana :-)
Wyszliśmy z Loutry o 5 rano. Przeskoczyliśmy na Hydrę. Właśnie pijemy greckie frape, Eda wcina miejscowe lody...
trasa trudna, prawie 60 Nm od rana 5, potem 6°B, po 40 Nm opadło do 4°.Półwiatrem jak z Karlskrony....
Momentami przypominała zimowe pływanie po Alboranie i Biskajach. Fala do 2,5-3 m.
365@130
Z Loutry niezly odcinek... piekne widoki pokazales..
Załącznik 173706
365@131 Parę migawek z Portu na Hydrze.
Stoisz przy greckim...
Nasza banderka pod lewym salingiem a olkowa pod prawym :-)
Bajka Andrzeju...ale dziś nie pływajcie, świętujcie :-) Wszystkiego lepszego!!
Przywołałeś piękne wspomnienia. Uważam Hydrę za jedno z najpiękniejszych miejsc w Grecji. Brak hałasu silników samochodów, motocykli... tylko śpiew ptaków i cykady. (No i oczywiście na nabrzeżu gwar turystów- nie tak znów licznych bo transport na wyspę jednak troszkę ograniczony)
Trudny port, ciasny, trzy pojazdy samochodowe na całej wyspie i motorowe wodne taksówki. Rano w nienajlepszym świetle trafiłem na załadunek z barki na osiołki.,..
Wcześniej nocą udała się mi jedyna bezchmurna część nocy w czasie rejsu. Próbowałem złapać Drogę Mleczną tuż nad ateńską łuną. Zobaczczę co z tych zdjęć wyszło u siebie.
A jeśli już o pogodzie zacząłem, to po ładnym początku mieliśmy trzy dni żeglugi od 4-6°B. W tym pół dnia w regularnej półwiatrowej 6-tce. Jak na Egejskie w maju to nie częste....
Ale wszystko co dobre kiedyś się kończy.
Wsiedliśmy w przedostatnim porcie rejsu, w Poros, Z tamtąd autobusem do Aten, gdzie trwa strajk komunikacji publicznej i żeglugi promowej p-ko polityce podatkowej.
Taksówka dotarliśmy w nocy na lotnisko, w czasie boardingu trwał wschód słońca, zza szybki...365@132
Kolejne zdjęcia już z komputera, z domu.
Na rejsie mam tylko Nexusa 7 i żadnych programów edycyjnych nad którymi warto by się było pochylić i kombinować coś na nieskalibrowanym ekranie tableta.
Jesteśmy w Wiedniu, obiad zjemy pod Krakowem....
Ostatnie dwie wrzuty eksta. Zmartwiłem się z gdy usłyszałem o strajkach w Grecji, dobrze że wszystko ok. Czekam na kolejne sety z wyprawy
Dzięki.
Siedzę sobie na lotnisku. Moje oczy pobiegły do powszechnie znanej żółci na polu, przyniosłem aparat i ... na pasie mijanka egzotycznych linii.
Jakość kiepska przez podwójne szyby.
To OlyShare podoba się mi coraz bardziej.... Fuji ma podobne , ale tyko do przerzucania jpg. Przynajmniej dla mojego X-M1.
Ale nie można nim sterować aparatem.
365@133
Czarodziej Piotr Kasperaszek i jego asystent z czołówką i puszką piwa do przygaszania ogniska pod grilem. Kolacja na plaży w Loutrze - ośmoirniczki, rybka i kiełbaski greckie. Obok "basenu termalnego. Samy 12/2,0@2,0
Fajnie sie z Toba podróżuje, zdjęcie 0028-kapitalne.