DZIĘKUJĘ! Tę kapliczkę również znam i bardzo lubię, fotografowałem ją niegdyś wczesną jesienią...
Wersja do druku
Fajne foto Bodzio.
Pozdrawiam.
Fajny reportażyk. 428 mi się widzi najbardziej. :)
Fajnie że się podoba :) W takim razie kontynuacja perełek Beskidu Niskiego.
Jak zwykle kilka słów wprowadzenia, tym razem zaczerpniętego z opracowania Urszuli Forczek Brataniec i Marcina Bratańca.
Poprzednio wspominałem, że powstała koncepcja jakby "odblokowania" tych cmentarzy. Są już wykonane opracowania rekonstrukcji połączone z kompozycją krajobrazu. To już się wykonuje.
Te cmentarze usytuowane są na wzgórzach, w lasach, dolinach i na polanach. Zawsze komponują się z krajobrazem, nigdy nie szpecą.
3 listopada 1915 roku powstał w Wiedniu Kriegsgraber Abteilung (IX Wydział Grobów Wojennych). Zatrudniał najlepszych fachowców i inżynierów. Dzięki nim powstało 400 miejsc pamięci, rozmieszczonych w całej Małopolsce.
Zdobienia, unikalny klimat tych miejsc projektowali i wykonywali także jeńcy wojenni, którzy wprowadzili klimat swoich narodów.
Wycieczka na Rotundę. 771 mnpm. Szlak czerwony z Bazy Studenckiego Koła Przewodników Beskidzkich, tuż za Regietowem.
Podejście... hmmm, kto wychodził na Rysy to mniej więcej podobne podejście jak tamte ostatnie 200 metrów, tylko przez cały czas :-P
Cóż można pokazać w lesie, no las cały czas :D
437. 438. 439.
Spoceni, zdyszani, wychodzimy z lasu i naszym oczom ukazuje się taki widok:
440. 441. 442.
Oryginalny cmentarz, to 5 wież. Poniżej to co z nich zostało.
443. 444.
W 2008 roku odbudowano jedną z wież. Obecnie są już dwie :mrgreen: Rozmawiałem z leśniczym - powiedział, że gmina czeka na kolejną transzę finansów od Austriaków, i roboty ruszą dalej. To cieszy.
Panoramka.
445.
W 2004 roku odbudowano krzyże przy mogiłach. Są nowe tablice. Na głównej wieży jest inskrypcja wykuta w piaskowcu w języku niemieckim. Niestety jak na zdjęciach widać słońce dawało takie kontrasty, że fotografia po prostu nie wyszła. Za to jest ciekawe tłumaczenie :wink:
446. 447. 448.
A potem powrót w kierunku Zdyni. Znów przez las, i znów nic do pokazania. Nooo ten osobnik uciekał jak mógł, ale AF w PEN-ie jest błyskawiczny :lol:
449. 450.
Więcej jak zwykle >>KLIK<< :)
świetne Bodzio....a powiedz te wieże miały coś symbolizować ?? są niesamowite !!
Tez mi sie podoba :-)
...to zapewne jest odbudowywany cmentarz na Rotundzie (co?), i pomyśleć że cmentarz stał na ,,łysej" polanie, a teraz busz się zrobił ogromny, w końcu sporo czasu upłynęło.
http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/galeria&ID=39
Fajne fotki Bodzio! Dzieki Twoim informacjom będę mógł spedzic w tych okolicach urlop.Ciekawe czy fotki wyjdą mi równie dobre? :-)Mam nadzieję,że z Marysią znajdziecie czas aby sie z nami spotkać:-)