Mogę to sprawdzić, ale dopiero na jutro. W każdym razie nie robi tego w zbyt inteligentny sposób.
Wersja do druku
Mogę to sprawdzić, ale dopiero na jutro. W każdym razie nie robi tego w zbyt inteligentny sposób.
Może się orientujesz jak działa to w lumixie GX7.
Sam jestem ciekaw.
Sprawdziłem w E-M5 II i nie ma w tym żadnej inteligencji - zmienia ISO na wyższe gdy czas mu schodzi poniżej 1/20s. W pierwszej wersji zmieniał gdy czas wchodził w okolice odwrotności podwójnej ogniskowej, byał tam też tam możliwość ingerencji w ten czas choć w bardzo ograniczonym zakresie.
Pytam ponieważ ma to być aparat dla osoby, która zaczyna przygodę z fotografią i na pewno przez jakiś czas a może zawsze będzie ustawiać Auto ISO.
W E-M10 mark I minimalny czas migawki, przy którym zmienia się czułość w AutoISO można regulować w ustawieniach, zakładka F. Ustawienia indywidualne, Długość błysku.
Jeżeli ustawimy długość błysku np. na 1/200 to aparat zwiększy czułość jeżeli będzie potrzebny dłuższy czas niż 1/200. Jednak aparat nie ustawi czasu migawki dłuższego niż 1/długość ogniskowej (ekwiwalent dla FF).
Czyli np. jeżeli ustawimy Długość błysku na 1/50 to dla ogniskowych 25 mm i krótszych aparat będzie podbijał ISO przy ekspozycji wymagającej czasów dłuższych niż 1/50. Ale jeżeli podepniemy np. 45/1.8 to aparat zacznie podbijać ISO już od 2*45 mm=90 mm czyli ~1/100. I nie zejdzie do dłuższych czasów aż nie osiągnie maksymalnej czułości ustawionej w AutoISO.
Zakładam, że w mark II będzie podobnie.
Ciekawe czy tak samo to będzie działać z obiektywem 14-150.
Z każdym obiektywem będzie działać tak samo.
nie do końca - z manualnymi nie schodzi powyżej 1/100. Sprawdzone z Sammym 12/2. Szkoda, bo dla obiektywów manualnych mógłby odczytywać informację z ustawień ogniskowej dla stabilizacji.
A ja mam pytanie do posiadaczy - ktoś bawił się timelapsami? Chodzi mi konkretnie o to jak długo działa bateria, pociągnie ze dwie godziny przy powiedzmy jednej focie na 5 sekund? :)
Witam. Kupiłem ten aparat miesiąc temu i dzisiaj zakleszczyła mi się karta SD w slocie. Nie mogę jej wyciągnąć. Czy czeka mnie serwis? Może jest jakiś sposób...
Jedna karta nie chciała zaskoczyć więc włożyłem drugą i ta się zakleszczyła. Oczywiście próbowałem na różne sposoby.
Interwał 30s, naświetlanie 20s, manualny obiektyw, wyłączony monitor - E-M5 II zrobił 171 fotek w czasie 85,5 minuty.
Dla dłuższych czasów/większej ilości fotek trzeba by zasilanie zewnętrzne dorzucić (lub grip z aku jeśli taki jest). Na 2 akumulatorkach 18650 powinien mniej więcej 3 razy tyle wyciągnąć.
Czy miał ktoś z Was problem z fotografowaniem w niskich temperaturach? Nie są ekstremalnie niskie (niewiele poniżej 0), a po dłuższym przebywaniu na zewnątrz aparat zaczyna mi głupieć i albo robi puste klatki, albo zrobi zdjęcie i się zawiesza. Po kilkunastu minutach przebywania w torbie znów jest ok.
Z moim Starym (e-510) brykaliśmy przy -20 i nic się nie działo.
Fotografowałem na mrozie i nie było żadnego problemu poza obsługą aparatu w rękawiczkach.
Sprawdzę z drugim. Oby to było to...
Czy ktoś korzysta z LR 5.7 i otwiera RAWy z nowego body?
New Camera Support in Lightroom 6.2
- DxO ONE
- Leica S (Typ 007)
- Olympus E-M10 Mark II
- Sony A7SM2 (ILCE-7SM2)
Witam
Niestety ADOBE uniemożliwia bezpośrednie wczytanie plików RAW z wielu nowszych aparatów na poprzednich wersjach programu.
Nie można zainstalować najnowszych bibliotek z obsługą plików RAW do wersji z poprzednią numeracją.
Np. co bezproblemowo działa z wersjami np LR6.xxx nie może być wczytane do wersji LR5.xxx.
Jednak ADOBE udostępnia program do konwersji praktycznie wszystkich plików RAW do formatu DNG.
Format ten możemy bezproblemowo wczytać do posiadanej starszej wersji programu.
Bezpośredni link do wersji na Macintosha:
http://www.adobe.com/support/downloa...sh&product=106
Bezpośredni link do wersji na Windowsa:
https://www.adobe.com/support/downlo...atform=Windows
Pozdrawiam
Używa ktoś Raw Therapee? Ściągnęłam sobie wersję 4.2.642 i wywala mi się przy każdej próbie zapisania kolejnego zdjęcia (pierwsze jest ok).
ACR sprawdza model aparatu w exifie i jeśli jest to model, którego nie ma na liście, to wywala błąd (nawet jeśli poza tym format jest identyczny). Tak samo jest w przypadku mojego E-M5II i Photoshop Elements 11 (czyta rawy z E-M5, a z E-M5II już nie).
Można to ominąć poprzez podmianę wartości w exifie - za pomocą exiftool ten proces można zautomatyzować, tak aby programik odpalony w danym folderze podmienił wartości we wszystkich plikach, które tam znajdzie.
1. Trzeba ściągnąć exiftool (jest na sourceforge.net, odradzam ściąganie z innych stron).
2. Zmienić nazwę z exiftool.exe na exiftool(-P -overwrite_original_in_place -Model=E-M5 -CameraType2=E-M5 .).exe (czyli w nazwie pliku mamy zapisane wszystkie parametry, w tym przypadku ustawiamy wartości tagów "Model" i "CameraType2" na "E-M5").
3. Wgrać do katalogu z ORFami i odpalić.
4. Poczekać, aż skończy :)
Cały proces chwile zajmuje ale jest chyba szybszy niż konwersja ORF->DNG.
Od prawie roku mam zainstalowaną wersję 4.2.74. Program używam bardzo sporadycznie (zazwyczaj do jednego RAW-a). Teraz sprawdziłem jak jest przy zapisie kolejnego zdjęcia i jakoś dał radę:smile:
Choć bywa, że potrafi się zawiesić (z przyczyn dla mnie nieznanych). Co do zasobożernosci pamięci nie zwracałem na to uwagi. Chyba jednak nie jest aż tak duża. Po uruchomieniu programu i wczytaniu RAW-a w Windows pokazuje mi zajęte 2GB (w momencie zapisu zdjęcia wzrasta do 2,3GB) przy 8GB RAM-u. Z tym, że jak zamknę program to i tak zajęte jest 1,8GB RAM
A skąd ściągasz? Na stronie rawtherapee.com najnowsza wersja to ta moja...
Używam od wielu lat i nie miałam problemów. Teraz po zakupie nowego aparatu pomyślałam o aktualniejszej wersji i nie jestem zadowolona.
EDIT: Ta strona jakaś nieaktualna, dopiero zauważyłam :oops:
No stąd brałam.
RT 4.2.642 for Windows Vista/7/8/10 64-bit (Branch: gtk3), 2016-01-08 09:30
Dawniej jak nie znałem jeszcze Darktable, to jechałem ciurkiem na RawTherapee. Potrafił mi czasami robić numery. Ot, obrabiałem 5 zdjęć do panoramy, wszystkie o jednakowych ustawieniach. Zdjęcia w kolejce. Odpalam eksport i po dwóch, trzech zdjęciach program potrafił się wysypać. Wkurzające, ale powiedzmy - nowa (nowsza) wersja już działała ok.
Więc przeczekaj.
Naprawdę nie pamiętam skąd ściągałem tą wersję (zbyt dawno jak dla mnie to było:) żeby pamiętać):
Załącznik 166082
Folder na dysku po instalacji i jego właściwości:
Załącznik 166083
Jak wpiszesz w google tą wersje na pewno znajdziesz. Tylko wiadomo, że z podejrzanych stron to dość ryzykowne pobieranie. Często przy okazji coś niechcianego potrafi się zainstalować. Trzeba zwracać uwagę i wszystko zbędne odhaczać.
Chyba przeczekam ;)
Zawsze możesz pobrać wcześniejszą wersję. W końcu na stronie rawtherapee są dostępne. Poza tym najnowsza wersja jest zbudowana na bazie gałęzi "gtk3", a wszystkie poprzednie są z gałęzi "master". Najwidoczniej ekipa coś miesza ostro z projektem. Tu można poczytać nieco z dyskusji:
https://discuss.pixls.us/t/rawtherap...-builds/612/16
W jednym z postów jest informacja, że na razie gałąź gtk3 nie jest oficjalną dla projektu, więc te opisane jako "gtk3" bym sobie na razie darował jeśli nie działają u Ciebie poprawnie.
Cześć, jestem nowy, posiadam e-pm2. Lada moment przesiadam się na omd. Proszę wskazcie mi linka, jeśli jest gdzieś porównanie między stara omd e-m5 a e-m10II. Nie mogłem nigdzie znaleźć, a waham się pomiędzy nimi... Dziękuję z góry za pomoc.