Grzebnelem troche przy balansie i odszumianiu.Po lewej w tym podwojnym to Twoj balans bieli. Mnie krzyknal,ze jednego koloru za duzo.PopatrzZałącznik 136992Załącznik 136991
Wersja do druku
Grzebnelem troche przy balansie i odszumianiu.Po lewej w tym podwojnym to Twoj balans bieli. Mnie krzyknal,ze jednego koloru za duzo.PopatrzZałącznik 136992Załącznik 136991
Ładnie zapozowała.
Kiedyś podczas zimowego liczenia ptaków widziałem podobną samicę kosa, która wyraźniej zaznaczoną białą plamą na gardle i wyrazisty wzór wokoło. Do tego stopnia nas zdziwiła swoim ubarwieniem, że wysyłaliśmy jej zdjęcie do identyfikacji co to za podgatunek kosa. Okazało się, że to była jak najbardziej typowo ubarwiona samica kosa... :oops: - w naszej grupie byli ludzie z okolicznego OTOP-u. :lol:
Mirku - racja - o odszumianiu pamiętałem, ale jeszcze nie znam w pełni Capture One, którym ostatnio wywołuję. W tych opcjach (Noise Reduction) są ustawienia: Luminance, Color i Single Pixel, które przy automatycznej korekcie ustawiane są: 50, 50 i 0. Muszę zatem nad ty popracować.
Natomiast balans bieli pozostawiłem jaki aparat ustawił.
Czy teraz jest lepiej? W każdy przypadku odszumianie dołożone.
1. Automatyczny balans bieli
Załącznik 137124
2. Próbkowany z prawego górnego rogu zdjęcia
Załącznik 137123
Jesli jestes pewny tego ze kolor z miejscu probkowania jest Ci znany i znasz jego skladowe to probkuj w tym miejsciu.
Ja probkowalem w zrenicy(jest napewno czysta czern i ze sniegu na lisciach.Jest tam bialy.Nie probkowalem w miejscach,gdzie nie ma czesci informacji(przepalone).Raczej tak sie staram probkowac, w miejscach,gdzie jestem pewny koloru.
Co do odszumiania.Moze badz bardziej akresywny,popatrz jak to bedzie dzialac na warstwach i w polaczeniu t maska.
Jedno wzielem i odszumowalem nie na calosci tylko zaznaczylem dwa prostakatne miejsca.Jedno glowa i tlo,drugie samo tlo.Przypatrz sie .Załącznik 137135
Zdjęcie k3 najładniejsze a z poprawkami Mirka jeszcze uzyskało błysku.
Za kolbą k3 najlepsze.
To i ja sobie grzebnąłem. Bardziej odszumiłem i trochę detalu starałem się wyciągnąć (lokalnie).
Załącznik 137152
k3 bardzo fajne, ale mi się najbardziej podoba K1, coś w tym spojrzeniu ma takiego, że bardzo przyciąga uwagę:)
Przeróbki zdjęcia też dobre, nie potrafię się zdecydować, które najlepsze.
Znów fotki ptaków + 2 próby wywołania czarno-biała.
1. Kolor
Załącznik 137262
2. B&W
Załącznik 137261
3. B&W
Załącznik 137260
Ze spaceru świątecznego. Są to jednocześnie pierwsze próby z zaśnieżonym lasem. Zupełnie nie wiem czy coś takiego się w ogóle nadaje. Może lepiej na czarno-białe trzeba było je przerobić?
A.
Załącznik 137910
B.
Załącznik 137911
C.
Załącznik 137912
D.
Załącznik 137913
mz zdjęcienr B wygrywa. lubię takie odbicia na wodzie gdy bezwietrzna pogoda.
Dla mnie też B :grin:
trochę go podrasowałem :
Załącznik 137914
C też jest niezłe, choć niebo w odbiciu wygląda lepiej:)
A by było lepsze, gdyby droga nie była na środku.
A jak dla mnie w A może iść droga przez środek, ale zrobiłabym jją po pierwsze chyba jednak poziomo, a po drugie z perspektywy żaby, tak by cały dół (szerokość) wypełniała droga właśnie.
I nie zmieniłabym na BW.
grisza34, alnico, KoValus, gulasz: bardzo dziękuję za komentarze. Jak pisałem fotograf plenerowy ze mnie żaden i przez cały godzinny spacer przez las żaden pomysł nie przychodził mi na zdjęcie. Dopiero jak to jeziorko zobaczyłem, to uznałem, że może odbicia jakoś wykorzystać. Tylko że kompozycje jakoś mi niespecjalnie podchodzą.
Alnicowa obróbka podoba mi się.
Drogę po środku też bym pozostawił. Przyznaję, że poziome ujęcie nie przyszło mi na myśl, ani żeby przyklęknąć - o położeniu się na błotnistej ścieżce zwłaszcza :)
Ja też jestem za B.
Trochę podłubałem :)
Załącznik 137918
To ja coś takiego wymyśliłem :)
Załącznik 137974
Dłubanie helmutha dało jeszcze lepszego uroku zdjęciu.
A tu jeszcze nie bylem, nadrabiam zaleglosci :)
ostatnia sniezna sesja podoba mi sie,
pozdrawiam
W wątku ptasim dodawałem zdjęcia, w swoim dwa wywołania z jednego zdjęcia podaję, czyli próby nauki wywołania i kadrowania po raz wtóry. Jak to oceniacie?
Oryginał (jpd z puszki przeskalowany)
Załącznik 138237
A.
Załącznik 138236
B.
Załącznik 138235
PS. Mc_Crowley - dziękuję za wizytę.
z oryginału wnoszę że światła to za fajnego nie miałeś...
stałeś też raczej daleko - no ale dobra nie czepiam się tematu (dla mnie foto ptaków to high level do którego raczej nie doskoczę ;) )
mamy tylu masterów na forum że doścignięcie ich w tym temacie to mega wyzwanie...
na ptaszynie nie widać szczegółów do których wspomniani wyżej mnie przyzwyczaili :)
- kadrowanie
bardziej podoba się pion - ale sprawia wrażenie bałaganu - większość zdjęcia zajmują chabazie, które w poziomie giną, jest ich mniej - przez co ten kadr dla mnie jest bardziej uporządkowany - ale jest zdecydowanie za szerokie (proporcje zdjęcia mi się burzą masz 1024 na 683 - od razu mi się w oczy rzucił za krótki krótszy bok...
więc ciachnęłabym prawą stronę sikory i wydaje mi sie że kadr i tak by zyskał...
- wywołanie...
na tym się nie znam co już kiedyś tam mówiłam...
wydaje mi się że dałoby się coś jeszcze wycisnąć... niemniej jak 1. światło marne, 2. obiekt maleńki... to nie wiem czy jest sens
to co najcenniejsze w ptaszku - tj IMO kolory ;) wyciągnąłeś...
Dzień był wyjątkowo słoneczny do południa. Słońce było z prawej strony ptaka. Istotnie wyciągnąłem cienie z lewej części ptaka. Balans bieli było automatyczny.
Balans ustawilem na zrenice zakladajac,ze jest czarna.Wyszlo mi tak.Załącznik 138249
Mirku, dziękuję za sugestię z balansem.
Jak na pierwszy raz to serio niezłe. Jak tak oglądam zdjęcia ludzi niby nie początkujących, to Twoje są naprawdę lepsze
Helmuth 6 sierpnia pod zdjęciem nocnym Mostu Kotlarskiego, kt. umieściłem niefrasobliwie w galerii napisał: "Wróć tam i zrób cały most. Jak Ci się nie mieści w kadrze, to zrób kilka zdjęć i sklej panoramę".
Stwierdziłem, że dziś wieczorem jest ten moment. Wyż w Krakowie, powietrze przejrzyste, mróz do tego, ale co tam. Nie chciałem sklejać ujęć i próbowałem jednym zdjęciem temat ogarnąć. Rezultaty poniżej. Na ostatnim zdjęciu, to śnieg. Wiem, że nie wygląda, ale takie oświetlenie było. Balans bieli ustawiony na "As Shot". Co o tym sądzicie?
A.
Załącznik 138563
B.
Załącznik 138564
C.
Załącznik 138565
D.
Załącznik 138566