Piękna zima w tym roku.
M6 i Zeiss Biogon 35/2. Ilford XP2.
Wersja do druku
Piękna zima w tym roku.
M6 i Zeiss Biogon 35/2. Ilford XP2.
Oj zdecydowanie! Numer dwa ekstra!
nr 2 świetne foto jest :)
@gibberpl - pierwsze jest super, a widać to dopiero w powiększeniu. Bardzo szczegółowo widać kryształki śniegu.
To ja jeszcze wcisnę strzały z Porsta przy użyciu Superii 400 i SMC Takumara 28 i po konwersji na BW:
znów nr 2 super :)
To i ja się podepnę, ostatnio nosi mnie na analoga, zacząłem coś pstrykać testowo w średnim formacie, ale póki co jeszcze ta produkcja nie bardzo mi wychodzi, więc coś sprzed paru lat, jeszcze zrobione starym radzieckim Mirem.
Ludziska ostatnie foty przyjemne.
Jeszcze jedno z wielu bocznych dróg...
Wygrzebałem z analogowej lodówki mojego ojca następujące negatywy - perły (z lamusa): ORWO NP20 z VEB Wolfen, przeterminowany w 1993, Fotopan HL przeterminowany w 1991. Ma jeszcze Kodachroma 64 w formacie 120, przeterminowanego w 1989 i nie chce dać :lol:
Jak pojawi się troche czasu i słońca to zobaczę co wyjdzie z tych odkrywek archo.
Ciekawi mnie Pinhole dumnie tkwiący w Twojej stópce, może coś z niego zademonstrujesz?
Pinhole - kilka zdjęć:
http://www.flickr.com/photos/gibberp...7629125559452/
Dziękuje za miłe słowa. Tak to wyszło, sporo przypadku w fotografii otworkowej. Ekspozycja na oko, kadrowanie na oko.
Bylo?
Ektar, psix, zeiss wolane starym epsonem
http://farm6.staticflickr.com/5173/5...1abc4a2a_z.jpg
Pozdrowionka
Oraz analogowa dywersja:-)
http://farm4.staticflickr.com/3519/5...fa01d9a9_z.jpg
Ciekawy pomysł :)
---------- Post dodany o 11:35 ---------- Poprzedni post był o 11:27 ----------
Strzały w bunkrze, przy braku doświetlenia. Nie spodziewałem się, że w ogóle coś wyjdzie :)
Wyostrzałem w PSie i przekonwertowałem na B&W, albowiem z kliszy Kodak BW400CN mają zielonkawy posmak :). Ale na matowym papierze wyszły idealnie.
Janeczek, pierwsze było, ale miło sobie przypomnieć. Fajnie te kolory Ektar oddał. Drugie to z analoga ? nie wygląda.
Jarek - z bunkra pierwsze b. fajne. Faktycznie Kodakowski negatyw B&W do C-41 jest trochę słaby, Ilford XP2 400 bije go na łeb, no i można skanować z ICE.
Sprawdzalem wasza czujnosc, to drugie oczywiscie to sigma.
Pozdrowionka
Wygląda za gładko, saturacja jak w Velvii 50, ale brak gęstych cieni charakterystycznych dla diapozytywu Ciebie zdradził, HA!
Meine stadtbahnhoff Züllichau. Odkrył się nieco niechlubny napis :)
No to tym bardziej nie ma co używać starogermańskiego nadaremno w postach...
Zdjęcie fajne i stację znam ;-)
oj tam, od razu nadaremno :)
Fajnie. Nawet ten napis pasuje do tego budynku.
Zimowy zachód:
Zimowe roztopy:
M6, Biogon 35/2, Kodak Ektar 100. Jeszcze Epson V700.
Fajna reklama :0
ORWO NP20 się wywołało. Przeterminowane w 1991, naświetlone na ISO50. Zadziałał Rodinal 1+40, 11min@21*C. Jednak sprzęt z RFN nie pogryzł się z DDRowskim filmem ;-)
Czemu nie ma skanów? Skręcił się w pół-rurkę i ze 3 dni się będzie prostował.
Pergamin i żelazko podobno dają radę. Można też zamoczyć w wodzie destylowanej i zawiesić, jak świeżo wołany.
Tak trzeba będzie zrobić. Wyschł i się wyprostował, ale zaaaacieki paskudne wyszły. Dziwne, bo ostatnie płukanie odbyło się Tetenalu Mirasol. Jednak Ilfotol był lepszy.
dawnymi czasy, do ostatniego płukania dodawałem parę kropel "Ludwika", płynu do naczyń, działało bardzo dobrze, nie potrzeba było innych roztworów i "cudów" techniki
Rozpakowałem Fotopana HL 635. Generalnie widać, że był robiony w 1988 roku, czyli w czasach, gdy brakowało wszystkiego a komuna się już przewracała. Opakowanie z papieru używanego na rolki papieru toaletowego. W środku film bez kasety znanej z formatu 135. Warstwa chroniąca przed naświetleniem to papier jak w filmach 120. Doczytałem, że ten materiał to tak w zasadzie HP4 od Ilforda. Ilford przestał go robić w 72 roku i sprzedał nam licencję. Coś jak Jelcz-Berriet.
Fragment portalu wejściowego Berlin Anhalter Bahnhof:
Widok na Tempodrom:
Głowa do góry :)
Happening, albo Pomarańczowa Alternatywa, choć rower koloru zielonego :)
jarek_gd, widok na Tempodrom, podoba mi się, analog swe zalety ma:)
Dodam coś od siebie, takie wycieczkowe:
Załącznik 80764
Fotka z mju2.Fotolab Rossman.Kodak FA 100.Fotka przedstawia tereny "łowieckie"Bodzipa.Góra Lackowa.
Próbowałem wieczornych kadrów za pomocą OM-40. Prawdę powiedziawszy, bardzo wątpiłem, czy cokolwiek z tego wyjdzie. Tu miałem fajny kadr uliczny z księżycem pod lampą. No niestety po zdjęciu trudno się domyślić, że to księżyc :). Ganiałem za żoną w szale przecen torebek i bucików i nie zaopatrzyłem się w statyw.
Ostatnie skany z V700 i średniego.
Mały odpoczynek od śniegu. Ze stycznia 2013.
Yashica 124G, Kodak Portra 400.
Fajowe kolorki.