-
Odp: Panasonic G 20mm F1.7
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czyli właściwości optyczne są super a mechaniczne ???
Jak czołg to ono zbudowane nie jest :wink:
AF dość głośny, migawka podobno wolna. Ktoś pisał, że nie wyrabia przy serii 9 kl/s.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
AF dość głośny, migawka podobno wolna. Ktoś pisał, że nie wyrabia przy serii 9 kl/s.
Bój sie Bozi, co Ty wypisujesz :D Migawka nie jest w obiektywie. Ktoś pisał, ale o przysłonie co ma się do serii 9kl/s nijak ponieważ przy trybie 9kl/s przysłona ustawiana jest raz na początku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Bój sie Bozi, co Ty wypisujesz :D
Oj, faktycznie przysłonę miałem na myśli.
-
A więc jest już u mnie. Fajne szkiełko. Trochę mruczy przy ostrzeniu ale mu to wybaczam.
Kilka stron wcześniej marek7001 pisze o filtrze ND do tego szkiełka. Czy jest możliwe takie rozwiązanie :
Kupuje filtr ND o średnicy mocowania 58 i do tego przejściówki 46>52 i 52>58 . Skręcam przejściówki i wkręcam filtr i mam do 20 mm . Jak potrzebuje filtr do obiektywu o średnicy filtra 52 mm to wykręcam pierwszą przejściówkę. a jak do 58 to wkręcam "goły" filtr bezpośrednio do obiektywu o średnicy filtra 58 mm. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czy jest możliwe takie rozwiązanie :
Kupuje filtr ND o średnicy mocowania 58 i do tego przejściówki 46>52 i 52>58 . Skręcam przejściówki i wkręcam filtr i mam do 20 mm . Jak potrzebuje filtr do obiektywu o średnicy filtra 52 mm to wykręcam pierwszą przejściówkę. a jak do 58 to wkręcam "goły" filtr bezpośrednio do obiektywu o średnicy filtra 58 mm. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi?
Teoretycznie lepiej jest żeby filtr był stosunkowo blisko obiektywu, dwie przejściówki spowodują, że będzie dalej, czy na tyle daleko, że spadnie kontrast pod światło, pojawią się bliki, będzie widać zabrudzenia itp. nie wiem. Używałem UVki przez jedną przejściówkę, w praktyce problemu nie widziałem.
-
Czyli jedno już wiem. Lepiej bezpośrednio na obiektyw. Teraz jeszcze o jakim nominale? Czy regulowany to dobre wyjście ? Ale do średnicy 46 mm raczej się nie uświadczy. No i jeszcze najważniejsze bo są filtry i filtry - jakiego producenta ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czyli jedno już wiem. Lepiej bezpośrednio na obiektyw. Teraz jeszcze o jakim nominale? Czy regulowany to dobre wyjście ? Ale do średnicy 46 mm raczej się nie uświadczy. No i jeszcze najważniejsze bo są filtry i filtry - jakiego producenta ?
Ja używam z Marumi 8
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Szukaj tutaj --> http://www.redcoon.pl/c05040400-Szare-ND
Załącznik 67954Załącznik 67956Załącznik 67957
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Tyle ze max tam to ND 4 i w dodatku kosztuje prawie trzy razy tyle co ND 8 Marumi ...
-
Bodzip - chciałbym tak cos ze "środka" . A czy warto kupić ND regulowany ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Bodzip - chciałbym tak cos ze "środka" . A czy warto kupić ND regulowany ?
NIE - acha, ma być 6 znaków :-P
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
A czy warto kupić ND regulowany ?
Nie .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Witam !
Najlepiej jak najmniej kombinacji (przejsciowek, reduktorow).
Ten obiektyw jest bardzo jasny i generuje wyjatkowo szczegolowy obraz co dodatkowo podnosi wymagania co do optycznych dodatkow.
Byle jaki filtr popsuje Ci jakosc obrazu i stad jak nie musisz to nie wstawiaj zadnych filtrow do tego szkla.
Jak potrzebujesz filtr to wielopowlokowy dobrej firmy.
Do szkiel przecietnych stosuje filtry HOYA a do najlepszych B+W.
Niestety filtry B+W nie sa tanie... ale 20mm /1.7 tez tani nie jest.
Pozdrawiam
-
-
Proszę o podpowiedzi, tylko bez bicia :)
Noszę się z zamiarem zakupu tego Panasonica. Puszka to OM-D.
Dzisiaj miałem okazję podpiąć (niestety w sklepie) ten naleśnik i zrobić parę testowych fotek... Nie wiem, czy to ja, czy to ten konkretny egzemplarz ale wpatruję się w te fotki i jakoś nie potrafię dostrzec różnicy między P 20mm 1.7 a Olym 12-50mm. Celowo zrobiłem te same ujęcia na tej samej wartości przesłony...Na forum większość wychwala to szkiełko pod niebiosa, ilość rejestrowanych szczegółów, kolory itp. A może to ten 12-50 nie jest taki zły ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rymcymcym
Dzisiaj miałem okazję podpiąć (niestety w sklepie) ten naleśnik i zrobić parę testowych fotek... Nie wiem, czy to ja, czy to ten konkretny egzemplarz ale wpatruję się w te fotki i jakoś nie potrafię dostrzec różnicy między P 20mm 1.7 a Olym 12-50mm. Celowo zrobiłem te same ujęcia na tej samej wartości przesłony...Na forum większość wychwala to szkiełko pod niebiosa, ilość rejestrowanych szczegółów, kolory itp. A może to ten 12-50 nie jest taki zły ??
12-50 nie jest zły tylko duży, ciemny i ciężki (w porównaniu z 20/1.7). Jeśli masz ochotę na dłuższe testy to zapraszam do mnie. Mam i mogę pożyczyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rymcymcym
Rozumiem , że porównałeś oba obiektywy na 1,7, 2,0 , 2,8 i 4,0 i wyciągasz z tego porównania wnioski. Na przymkniętych obu obiektywach do 7,1 - 8 różnica może być porównywalna w testach na tablicach. A swoją drogą będę musiał pobawić się w porównania na swoich szkiełkach 12-60, 12-50, 20, i 45, ciekaw jestem co mi z tego wyjdzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Rozumiem , że porównałeś oba obiektywy na 1,7, 2,0 , 2,8 i 4,0 i wyciągasz z tego porównania wnioski. Na przymkniętych obu obiektywach do 7,1 - 8 różnica może być porównywalna w testach na tablicach. A swoją drogą będę musiał pobawić się w porównania na swoich szkiełkach 12-60, 12-50, 20, i 45, ciekaw jestem co mi z tego wyjdzie.
1.7 2.0 2,8 hmmm:wink: myślisz, że kolega dał radę porównać:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
1.7 2.0 2,8 hmmm:wink: myślisz, że kolega dał radę porównać:wink:
Myślę, że pominął zalety tego szkła i porównywał coś co ma najmniejsze dla oceny jego wartości znaczenie. Co i tak nie przeszkodzi mi pobawić się z tablicą i moimi szkiełkami. I ciekaw jestem wyniku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rymcymcym
Witam !
ZD 11-22 jest ostry jak zyleta ale 20mm /1.7 jest jeszcze znacznie ostrzejszy i jasniejszy.
To naprawde super szklo.
Jak nie widzisz roznicy w obrazie miedzy 20mm/1.7 a m.ZD 12-50 to cos nie tak testowales.
Pozdrawiam
-
Ja swojego czasu robiłem porównania między 20/1.7 i kitem 14-45. Na f/5.6 przy podobnych ogniskowych różnice są bardzo niewielkie na korzyść naleśnika. Oczywiście na f/5.6.
Ale mi chodziło o sprawdzenie, czy jeżeli akurat mam zapięty kit i kadr mi pasuje w okolicach 20mm, to opłaca się zmieniać obiektyw na naleśnika? Wychodzi na to, że się nie opłaca jak i tak robię na f/5.6 lub mniej, czyli w większości wypadków kiedy fotografuję krajobraz.
Tyle, że kit 14-45 to jest (było) co najmniej przyzwoite szkło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Ja swojego czasu robiłem porównania między 20/1.7 i kitem 14-45. Na f/5.6 przy podobnych ogniskowych różnice są bardzo niewielkie na korzyść naleśnika. Oczywiście na f/5.6.
Ale mi chodziło o sprawdzenie, czy jeżeli akurat mam zapięty kit i kadr mi pasuje w okolicach 20mm, to opłaca się zmieniać obiektyw na naleśnika? Wychodzi na to, że się nie opłaca jak i tak robię na f/5.6 lub mniej, czyli w większości wypadków kiedy fotografuję krajobraz.
Tyle, że kit 14-45 to jest (było) co najmniej przyzwoite szkło.
Witam !
Analizowales JPG-i czy z RAW-y obrabiales ? Bo to ma duze znaczenie.
Na jakosc obrazu i faktyczna jego rozdzielczosc duzy wplyw (szczegolnie dla sensora 4/3) ma wartosc ISO jaka zastosujesz.
Gdyby oba szkla byly tak samo ostre to jasnosc f.1.7 pozwoli przy stalce bardzo dlugo utrzymac niske iso i
wykorzystac maksymalnie mozliwosci sensora i wyciagac maksymalna ilosc detali z obrazu.
Poza tym stalki z zasady maja mniej znieksztalcen i bardziej rowno pracuja na calym zakresie kadru dajac wszedzie wysoka rozdzielczosc.
Kolejna roznica, to uzyskiwanie mniejszej GO i tutaj jasna stalka pozwoli na latwe rozmycie tla i uzyskanie fajnych efektow wydzielenia 1 planu.
Robienie w pomieszczeniach fotki bez lampy blyskowej to tez cenna zaleta uzyskiwania naturalnych kolorow i swiatel.
Kumpel kupil sobie:
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...mmilux_25.html
Szklo pieknie rozmywa tlo a jasnosc... niesamowita ;) a cena niech pozostanie milczeniem.
Pozdrawiam
-
Oczywiście, że analizowałem RAWy.
Mam oba szkła i po prostu chciałem sprawdzić, czy naleśnik ma wyraźną przewagę nad akurat tym kitem, w sytuacji kiedy zależy mi na jak największej GO.
I w tym akurat specyficznym wypadku naleśnik przewagi nie ma. Dystorsja jest na podobnym poziomie, chociaż kit chyba ma na 18mm nieco mniejszą nawet niż naleśnik. Mówimy o nie korygowanych zdjęciach.
Jasne, że naleśnik ma mnóstwo zalet względem kita, ale ten kit jeżeli chodzi o ilość detalu na zdjęciu na szerokim końcu nie ma się czego wstydzić.
Zresztą naleśnik spędza u mnie jakieś 80% czasu na body.
Ale jak planuję fotografowanie krajobrazu to domyślnie ląduje kit, który jest wymieniany na coś innego jeżeli jest taka potrzeba.
Kit 14-42 z GH2 był założony tylko raz, aby sprawdzić czy działa i poszedł razem z G1.
-
Po moich krótkich doświadczeniach z m.ZD 12-50 mogę stwierdzić, że 20-tka Panasa miażdży go bez litości.
-
550$ - to jest sensowna cena za panasonic leica. W Polsce w tej cenie są 20 f1.7 panasonica.
---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------
powyżej odpowiedź na post #304.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
550$ - to jest sensowna cena za panasonic leica. W Polsce w tej cenie są 20 f1.7 panasonica.
---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------
powyżej odpowiedź na post #304.
No właśnie cena bardzo dobra ale niestetu w USA-ju :-(
-
No po prostu kupowanie tego naleśnika do zdjęć z dużą przysłoną chyba mija się z celem. A amator pstrykacz tej miazgi w różnicy MTF nie zobaczy (porównanie z 12-50)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Witam !
Ta firma oferuje na swojej stronie produkty ktorych nie posiada na stanie ;)
Nie informuja o problemach u dostawcy a jak sie do nich w koncu zadzwoni... to nie moga sie polapac co do zamowienia
i caly proces obudzenia sie ze snu... Dlugo trwa.
Wlasnie przejechalem sie na nich i juz mam wiedze na ten temat ich dzialalnosci.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Ta firma oferuje na swojej stronie produkty ktorych nie posiada na stanie ;)
Nie informuja o problemach u dostawcy a jak sie do nich w koncu zadzwoni... to nie moga sie polapac co do zamowienia
i caly proces obudzenia sie ze snu... Dlugo trwa.
Wlasnie przejechalem sie na nich i juz mam wiedze na ten temat ich dzialalnosci.
Pozdrawiam
Kurde, a ja zamówiłem i za dwa dni miałem w domku. Polska to dziwny kraj:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Kurde, a ja zamówiłem i za dwa dni miałem w domku. Polska to dziwny kraj:wink:
Czasem tak bywa ale coz... Nikt nie mowil, ze w zyciu bedzie pieknie i wspaniale ;)
Pokrece sie po sklepach w Bydgoszczy moze cos sie znajdzie albo nie znajdzie ;)
-
-
Z tym , że tam dostępne o średnicy 46mm Marumi ND2X i ND2X MC przyciemniają tylko o 1 przysłonę. Dla innych średnic sa nawet ND8X.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Z tym , że tam dostępne o średnicy 46mm Marumi ND2X i ND2X MC przyciemniają tylko o 1 przysłonę. Dla innych średnic sa nawet ND8X.
Masz jeszcze ND4x MC dla tej średnicy.
Choć faktycznie 8x niestety nie ma.
-
ND4X MC jest ale do 49 mm a nie do 46 mm .....(strona 3)
-
Ja sobie odpuściłem szare filtry - jako alternatywa nieźle sprawdzają się polarki - kupiłem komplet średnic do posiadanych obiektywów 37, 46 i 58mm i jestem happy :mrgreen:
Dają nieco ponad 1,5 EV co w zasadzie w słoneczny dzień mi wystarcza (choć w górach na śniegu mógłby być problem),
no i są bardziej "wielozadaniowe"...
-
-
Jeżeli to pytanie do mnie - ten największy jest Marumi WPC,
a dwa mniejsze B+W - oba upolowałem na Allegro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
ND4X MC jest ale do 49 mm a nie do 46 mm .....(strona 3)
Trzeba przeglądać ich ofertę, co jakiś czas mają.
Jestem pewien, że jakieś 2 tygodnie temu mieli 4x MC do 46mm.