slawek, jak nie włączyłeś tego w menu to i tak musiałeś naciskać [...]
Aby to sprawdzić (upgrade) w wersji 1.4 włącz tą funkcję w menu i obadaj. Potem znowu wrócisz do 1.2 :)
Wersja do druku
O mamusiu, ale ubaw jest z Wami i tymi strzałkami :mrgreen:
Widzę jednak, że wszystkim, którzy skusili się na ruską robotę ulżyło znacznie, łącznie ze mną. AF przy 1.2 naprawdę lepiej śmiga.
No to i mi ulżyło, bo najbardziej się obawiałem tego czy to naprawdę wina softu.
jeszcze nie robiłem downgrade, tak więc nadal 1.4 i nadal, żeby użyć strzałek muszę najpierw wcisnąć [...] - gdzie to się przestawia w menu ?
aha, i druga sprawa, gdzieś w menu zginęły "rybki" - możliwe ustawienie tylko PASM i bulb...
oj, lubię te elektroniczne gadżety
dzięki, przeoczyłem
Strzałki, bo już sprawdziłem włącza się osobną funkcją - <^> function - to jest osobna pozycja w menu (chyba tylko w 1.4).
Co do tego FF/BF to dziś znów zupgraduję aparat i sprawdzę, bo wczoraj byłem pod wpływem C2H5OH. Wspomnienia z wczoraj mam takie, że aparat odpuszczał sobie dociągnięcie ostrości. Jak był w pozycji FF, to łapał frontfocusa. Trzeba go było poganiać spustem kilka razy. Ale ja ten FF widziałem w wizjerze, ani jednego zdjęcia nie zrobiłem. Uwzględniając procenta we krwi, mogło mi się tylko wydawać.
Pozdrawiam
Gruszkową. A różnica w firmware wygląda tak:
http://www.youtube.com/watch?v=zgee5HdTU1Q
(dostępne będzie za kilka minut).
Pozdrawiam
Z chęcią przeczytam, a niedawno czytałem "DLACZEGO mężczyźni nie słuchają, a kobiety nie umieją czytać map" Barbary i Allana Pease, gdzie dosyć obrazowo objaśniono różnice w budowie mózgu kobiet i mężczyzn, i szczerze powiem, że od tego czasu znacznie mniej iskrzy między mną i moją lubą. Skwituję to humorem:
- Wędkarz łapie złotą rybkę, jak to zwykle za wypuszczenie zaoferowała mu spełnienie życzenia, a ten mówi że chciałby mieć autostradę z Europy do Ameryki którą mógłby dojeżdzać do rodziny, bo boi się latać a statkiem to za długo. Rybka kontruje że to cholernie trudne, pracochłonne itp, i pyta czy nie mógłby wymyślić czegoś łatwiejszego. Wędkarz po chwili zastanowienia odpowiada:
- Chciałbym zrozumieć kobietę...
- To ile pasów ma mieć ta autostrada ?
Sorki za OT, cieszę się z Wami że AF Wam działa, honor króla został uratowany.
BRAWO !
ps. ps. Dziś nie zauważyłem jeszcze problemów z AF. Poczekam na podobne warunki (noc i oświetlenie jedynie żarowe).
Pozdrawiam
Zastanawiam się, czy taki downgrade nie pozbawia nas gwarancji ?
Rafrog > szukasz rozgrzeszenia w związku z odesłaniem Olka do serwisu ? :)
Skoro upgrade nie kończy gwarancji, to downgrade i późniejszy up też nie powinno. W razie czego możesz usprawiedliwić się jak Pawlak:
"A kto mnie zabronił kartiem ze starym firmwajerem do puszkie zakladać ?"
Nie szukam. Wiem, że kiedy mój Olek wróci to kiedyś na pewno przetestuje powyższy sposób na downgrade, dlatego się zastanawiam.
A może wróci z F1.4 i działającym AF ? Wtedy będzie to znak że można mieć i rybki, i akwarium. A nie wiadomo ilu jeszcze na tym korzysta :)
Może głupie ale ... skąd wziąć fw v.1.2 lub 1.3 ??
I jak wrażenia? Przejrzałem wczoraj pobieżnie trochę zdjęć z wakacji i poza kilkoma przypadkami wygląda na to, że jest ok. A u Was?
Ja wgrałem zachowawczo 1.2.
Na 1.4 miałem wpadeczki z ostrością, zwalałem to na karb mojej nieudolności. Dopiero po tym wątku zacząłem przeglądać, zastanawiać się i szukać problemu. W Zamościu Rafrog mnie uświadomił że miałem BF.
Ostatnio przetestowane na kotlecie u znajomych i parę dosłownie parę fotek przestrzelonych. Jednak o niebo mniej niż wcześniej. AF jak trafia to już trafia tam gdzie trzeba.
To niech wypuszczą 1.5 wreszcie, bo zmiana punktu strzałkami jest fajna i wygodna :twisted:
U mnie po downgradzie AF na sto procent działa lepiej (tj. pewniej, szybciej) niż z wersją 1.4. Strzałeczki były OK, ale przeżyję. A nowy soft wgram po roku, jak już wszyscy uznają że nie ma kolejnego babola.
Za to z obiektywem 70-300 i softem 1.2 AF jakby zmulił. Na 1.4 pomykał szybciej. Teraz znowu wróciłem do metody wyostrzenie na szerokim końcu a później właściwe zoomowanie i doostrzanie. Na 300 mm potrafi pojeździć trochę tam i nazad. Na 1.4 było lepiej.
A co powiecie o pracy AF pod światło (z 14-54) po wgraniu oprogramowania w wersji 1.2?
Eddie nie strasz :shock: Znów jakieś problemy ?
Absolutnie nie chę straszyć, po prostu zauważyłem podczas sobotniej imprezy, że AF pod światło nie daje rady, szkło jeździ w te i z powrotem bez żadnego skutku. To samo jednak zauważyłem wcześniej przy wersji oprogramowania 1.4. W związku z tym nie wiem czy to jest zachowanie normalne w ogóle dla tego sprzętu (wydaje mi się, że wcześniej AF E-3 nawet pod światło przy ostrym kontraście dawał radę), czy należy podejrzewać, że operacja zmiany oprogramowania na stare (wg ruskiej recepty) nie do końca pomogła.
Natomiast zdecydowanie mogę powiedzieć, że poza tym jest naprawdę lepiej i pewniej. Może jeszcze przy słabym świetle nie do końca szczęśliwość odczuwam, ale i tak operacja poszła na plus.
Mój Olek dziś wrócił z serwisu. Jak tylko wrócę do domu to sprawdzę jak to się ma na firmware 1.2 wprowadzonym przez serwis.
co do af pod światło to polecam ten artykuł. Mam firmware 1.4 i żadnych wiekszych problemów z ostrością na kitach, 50 f2 i leice 25 f 1.4, ale pod światło kompletnie głupieje... od zawsze.
http://www.luminous-landscape.com/re...3-Second.shtml
a gdzie znajdę do ściągnięcia i wgrania firmware 1.3 ? :roll:
1.2 jest i działa
1.4 z "automatu" na OM2
ale 1.3 ?!
ktokolwiek widział ? ktokolwiek wie ? ;) i pomoże .... :)
Do mnie wczoraj wrócił aparat z serwisu - prosiłem o downgrade do 1.2, ale widzę, że chyba panowie w serwisie inaczej pokombinowali z AF( nadal firmware1.4). Bawiłem sie trochę z 14-54 i 50 i wygląda na to, że wszystko wróciło do normy. Pewnie więcej napiszę po weekendzie bo będę miał trochę czasu dla swojego hobby:)
pozdrawiam