Odp: Sensowna cenowo alternatywa dla KIT'a 14-42...niestety brakuje szerokości.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
No musze jeszcze zobaczyć jak on wygląda wielkosciowo:) Jest jakaś strona na której mozna sobie porównać rozmiary szkieł?:D
http://j.mp/1rpUK2B
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Jest jakaś strona na której mozna sobie porównać rozmiary szkieł?:D
Jest, www.google.pl
źródło
---------edit-------
Szafir51 ładniejszą znalazł
Dzięki. Właśnie o ten serwis mi chodziło- nie mogłem wygooglować:)
Dzięki.
Jest to trochę "krowa" w szczególności w zestawieniu z M10.
Będę musiał dodatkowo wymieniać polar bo mam na 58mm...ehh. Wielkiego wyboru nie ma. Małych 9-18 na rynku wtórnym praktycznie brak...a jak jest to cena od 1200zł jednak sporo odbiega.
Jakiego konkretnie zamiennika adaptera używacie?
Ja znalazłem coś takiego:
http://www.aliexpress.com/item/AF-Fo...995603879.html
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Dzięki. Właśnie o ten serwis mi chodziło- nie mogłem wygooglować:)
Dzięki.
Jest to trochę "krowa" w szczególności w zestawieniu z M10.
Będę musiał dodatkowo wymieniać polar bo mam na 58mm...ehh. Wielkiego wyboru nie ma. Małych 9-18 na rynku wtórnym praktycznie brak...a jak jest to cena od 1200zł jednak sporo odbiega.
Jakiego konkretnie zamiennika adaptera używacie?
Ja znalazłem coś takiego:
http://www.aliexpress.com/item/AF-Fo...995603879.html
Viltrox JY-43Y
jest jeszcze jedna sprawa zwiazana z używaniem duzych szkieł na "małych" korpusach
bateria jest ssana w duzo szybszym tempie niz z małymi szkłami, w GX7 wyraźnie to widać , nie wiem jak jest w Olympusie , 2 aku to minimum
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
Viltrox JY-43Y
jest jeszcze jedna sprawa zwiazana z używaniem duzych szkieł na "małych" korpusach
bateria jest ssana w duzo szybszym tempie niz z małymi szkłami, w GX7 wyraźnie to widać , nie wiem jak jest w Olympusie , 2 aku to minimum
Tak samo. zakup drugiej baterii jest w zasadzie niezbędny.
Cytat:
Tak samo. zakup drugiej baterii jest w zasadzie niezbędny.
Dlaczego? Ma to związek z adapterem i większym zużyciem energii?
Jestem w posiadaniu dwóch baterii. Dopóki Olympus nie zablokuje zamienników...cena baterii nie jest problemem:)
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Jestem w posiadaniu dwóch baterii. Dopóki Olympus nie zablokuje zamienników...cena baterii nie jest problemem:)
myślę, ze nikt nie wie :)
adapter to tylko mechaniczno/elektryczna redukcja, więc chyba nie ma większego znaczenia dla zasilania
obawiam się, że dłuższy wypad połączony z duża ilością zdjęć na szkłach ZD może się nie udać na 2 aku
przez cały dzień robienia zdjęć w czasie urlopu panasem 20 + ZD 9-18 "udawało" mi się wyczerpać 2 aku ( oryginał + OTB), ostatnie kilka fot robiłem na trzecim- hahnell ( czy jakoś tak się nazywa )
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Ja myślę, że to spowodowane jest silniczkiem. Na dużym ZD robi bziut bziut i dopiero wstrzeliwuje się w punkt. Na szkłach mikro ostrzy natychmiast.
Nie jest to znowu jakaś tragedia - Bieszczady, ok 300 zdjęć, z tego kilkadziesiąt do złożenia w panoramy i wskaźnik baterii dalej zielony. Ale ja mam E-PL5, a w OMD może inaczej być bo tam 5 osiowa stabilizacja też ssie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja myślę, że to spowodowane jest silniczkiem. Na dużym ZD robi bziut bziut i dopiero wstrzeliwuje się w punkt. Na szkłach mikro ostrzy natychmiast.
Nie jest to znowu jakaś tragedia - Bieszczady, ok 300 zdjęć, z tego kilkadziesiąt do złożenia w panoramy i wskaźnik baterii dalej zielony. Ale ja mam E-PL5, a w OMD może inaczej być bo tam 5 osiowa stabilizacja też ssie.
W Toskanii głównie z ZD 50-200 robiłem po około 300 zdjęc na baterii z E-M5, nie rozumiem problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
No musze jeszcze zobaczyć jak on wygląda wielkosciowo:) Jest jakaś strona na której mozna sobie porównać rozmiary szkieł?:D
Tu możesz poszaleć jeszcze bardziej ; )
http://www.four-thirds.org/en/special/matching.html