Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Sensowna cenowo alternatywa dla KIT'a 14-42...niestety brakuje szerokości.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Sensowna cenowo alternatywa dla KIT'a 14-42...niestety brakuje szerokości.

Czy istnieje jakaś sensowna cenowo alternatywa dla 14-42II gdzie będzie ciut szerzej(12mm), ostrzej...ale jednak taniej niż "wymarzony" 9-18?
    Obiektyw byłby używany głównie na wakacyjnych wojażach do szerokich kadrów w miastach oraz do "landszaftów". Nie musi być jasny...
    Na 14-42 ostrość by f8.0 nie jest tragiczna jednak w wielu przypadkach brakuje szerszego kąta widzenia.

Pozostałe obiektywy w "kolekcji" uzupełniają węższe kąty(20 1.7, 40-150 i 50 1.7 Pentaxa...który pewnie zmienię na 45 1. i jakościowo są dla mnie zupełnie wystarczające.
    Ostatnio edytowane przez redrum1906 ; 20.08.14 o 14:01

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: Sensowna cenowo alternatywa dla KIT'a 14-42...niestety brakuje szerokości.

Do szerokich kadrów w miastach oraz do "landszaftów" w tym roku zamierzam przetestować rybkę Samyanga. Tanie, ostre i najszybszy w systemie fokus. Jak się uda będzie bez prostowania a jak nie to się trochę po prostuje.
    Jacek

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Rozumiem, że chodzi o Samyanga 7,5mm?
    Rozważałem ten zakup ale nie jestem do końca przekonany do usuwania "krzywizn". Cenowo obiektyw jeszcze w moim zasięgu...
    Myślałem równiez o Panasonicu 12-32 jednak zamiana KIT'a na KIT'a dla 2mm chyba mija się z celem. Z testów wynika, że na 12mm u Panasonica nie jest dobrze...

Stałka 12mm oraz 9-18 poza moim zasiegiem finansowym.
    Jest jeszcze dekielek 9mm 8.0 ale tu niestety jakościowo nie powala.

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Tak o 7.5mm.

U mnie jeszcze zamiana jednego kita na 12-32 miała by jakiś sens bo mam Panasonica w wersji I a on jest powiedział bym ogromny. Czyli rozmiar przemawiał by za 12-32 dodatkowo to 12 to też jakiś spory plus dodatni ale na razie cena jeszcze mnie nie zachęca do zamiany kita na kit. 7.5mm w planach był do landszaftów a jak wyjdzie w "mieście" to się sprawdzi.
    Jacek

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    Rozumiem, że chodzi o Samyanga 7,5mm?
    Rozważałem ten zakup ale nie jestem do końca przekonany do usuwania "krzywizn".
    W wątku tej ossstrej rybki ztcp zamieszczałem link do dpreview, gdzie był link do b. dobrych profili pod Adobe,ktore automagicznie prostują te krzywizny.

Ps. Problem szerokości zaczyna się dopiero na GH4
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jbator Zobacz posta
    Tak o 7.5mm.

U mnie jeszcze zamiana jednego kita na 12-32 miała by jakiś sens bo mam Panasonica w wersji I a on jest powiedział bym ogromny. Czyli rozmiar przemawiał by za 12-32 dodatkowo to 12 to też jakiś spory plus dodatni ale na razie cena jeszcze mnie nie zachęca do zamiany kita na kit. 7.5mm w planach był do landszaftów a jak wyjdzie w "mieście" to się sprawdzi.
    Przy szerokim kącie 2mm to jest aż dwa milimetry - przynajmniej dla mnie.
    Oglądałem sample z 12-32 i obiektyw jest lepszy optycznie od zwykłego kitu, jedyne ale to aberacja, na samplach jednej osoby była dość wyraźna...
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Przy szerokim kącie 2mm to jest aż dwa milimetry - przynajmniej dla mnie.
    Oglądałem sample z 12-32 i obiektyw jest lepszy optycznie od zwykłego kitu, jedyne ale to aberacja, na samplach jednej osoby była dość wyraźna...
    2mm na szerszym końcu robią róznicę...jednak ten Panas jest zbyt drogi w zakupie bez body jak na swoje możliwości. No chyba, że uda się wyrwać okazję. Na 12mm aberracja w Panasie jest niestety mocno widoczna...poza tym brzegi kadru mydło jak w źle trafionym Tamronie 17-50 2.8
    Zastanowię sie nad tym fishem 7,5. Szkoda, że nie widać tego sprzętu na rynku wtórnym...

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Czy istnieje jakaś sensowna cenowo alternatywa dla 14-42II gdzie będzie ciut szerzej(12mm), ostrzej...ale jednak taniej (...) Nie musi być jasny...
    Na 14-42 ostrość by f8.0 nie jest tragiczna jednak w wielu przypadkach brakuje szerszego kąta widzenia.
    Zamień tego kita na M.Zuiko 12-50 i będziesz miał to chcesz i za ile chcesz. Będzie dużo lepiej już od pełnej dziury i szerzej. Używałem oba i wiem co mówię.

A zresztą popatrz na to:
    http://www.optyczne.pl/174.4-Test_ob...ć_obrazu.html
    http://www.optyczne.pl/259.4-Test_ob...ć_obrazu.html
    Ostatnio edytowane przez jck ; 20.08.14 o 13:47

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Zamień tego kita na M.Zuiko 12-50 i będziesz miał to chcesz i za ile chcesz. Będzie dużo lepiej już od pełnej dziury i szerzej. Używałem oba i wiem co mówię.

A zresztą popatrz na to:
    http://www.optyczne.pl/174.4-Test_ob...ść_obrazu.html
    http://www.optyczne.pl/259.4-Test_ob...ść_obrazu.html
    Tyle, że to test starej wersji 14-42. nie wiem czy pod względem budowy nie zmieniał się w porównaniu do wersji IIR.
    12-50 nawet nie rozważam...podobno fatalnie pracuje pod ostre światło. Jakbym miał brać zooma w tej cenie to wybrałbym Panasa 12-32.
    W sumie kolejna alternatywa zoomowa półkę wyżej to już szkiełko 12-40 Pro...Pomiedzy nie widać niczego ciekawego.

Na ten moment zostawiam chyba KIT'a, pozbywam się manualnego pentaxa 50 1.7 w zamian na 45 1.8 i chyba jedna dojdzie ten fisheye. Wtedy mam już pełną pule szkieł pod swoje potrzeby...czekam ewentualnie na spadek ceny 12-40 lub nowego standard zooma dobrej jakości.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Tyle, że to test starej wersji 14-42. nie wiem czy pod względem budowy nie zmieniał się w porównaniu do wersji IIR.
    12-50 nawet nie rozważam...podobno fatalnie pracuje pod ostre światło.
    1. II bywa trochę lepsza. Trochę.
    2. Skoro argument "podobno..." załatwia sprawę, to szerokiej drogi...