Odp: [Oly Test] Oly m. ZD 75/1.8 opinia amatora
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Natomiast takie jeżdżenie AF wte i nazad...(jak w 75mm w niektórych sytuacjach) pamiętam to z sigmy 70-300... lat temu kilka.
Mi się to w 75mm zdarza często. Powód: szkło ostrzy dopiero od 84 cm a stoję za blisko :-) Innych odstępstw od prawidłowego działania AF nie zauważyłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Mój 75 tak nie ma. Jedynie mieli często w te i we w te przesłoną. Przy portretach bardzo się sprawdza tryb ostrzenia na oczy.
Przy portretach to zupełnie ten problem nie występuje. O innych sytuacjach mówię.
Co masz na myśli pisząc "mieli przesłoną"???
Cytat:
Zamieszczone przez
WUJEK MARO
Być może jest to trop, być może. Wydaje mi się, że odległość była większa w owych problematycznych scenach.
Dziś tego nie sprawdzę, bo leje:(
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Przy portretach to zupełnie ten problem nie występuje. O innych sytuacjach mówię.
Co masz na myśli pisząc "mieli przesłoną"???
Co chwile przymyka, albo otwiera.
Ktoś tu narzekał, że mało jest na forum zdjęć z tego obiektywu. Poniżej kilka moich pstryków. Wszystko na pełnej dziurze.
Mam wrażenie, że na 3. ostrośc nie trafiła dokładnie w oczy. Faktycznie nie trafiła, czy przy wyostrzaniu coś pokombinowałeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Mam wrażenie, że na 3. ostrośc nie trafiła dokładnie w oczy. Faktycznie nie trafiła, czy przy wyostrzaniu coś pokombinowałeś?
Trafiła, może miniaturkę za słabo wyostrzyłem.
Bardzo fajne sample @luc4s :D
luc4s, mam ten obiektyw, więc mogę porównać... Nigdy bym nie zgadł, że to foty robione zuiko 75, co się stało z ostrością?
Co sie mialo stac? Przeciez sa ostre, a nie przesadnie, sztucznie przeostrzone. Dla mnie ten obiektyw jest za ostry dlatego miniaturki tylko lekko wyostrzam. Tak lubie.