Odp: Sigma 18-35mm f/1,8 - można? można!
Jak się weźmie pod uwagę fakt, że ten zoom zastępuje trzy stałki: 28, 35 i 50 mm ekw. pod APS-C! (nawet nie wiem, czy takie stałki się znajdą na rynku), wszystkie ze światłem f/1,8, to ten obiektyw okazuje się wcale nie być taki duży ani ciężki, a w dodatku wyjątkowo tani.
Wygląda na to, że Olek z Panasem coś przespali...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wygląda na to, że Olek z Panasem coś przespali...
Ano przespali - Panasonic to się jeszcze trochę broni tym swoim 12-35 - szczególnie że do m43 takie szkło mogłoby być znacznie mniejsze bo to i matryca mniejsza i retrofocusu nie trzeba robić.
przespali czy nie przespali.... Panasonic przynajmniej się stara od czasu do czasu coś "jasnego" zaprezentować a Olympus... no cóż, chyba uznał że ciągle jeszcze można wmawiać ludziom że światło 1,8 w stałce to "super jasne szkło" a rynek i tak to kupi... i rynek kupuje, i to kupuje drogo - nie bacząc na to że w systemach lustrzankowych stałki ze światłem 1,8 to raczej segment amatorski...
tak długo jak klienci będą się fascynować 17/1,8 , 45/1,8 czy 75/1,8 tak długo nie ma co liczyć na jaśniejsze obiektywy...
Trochę nadziei w zapowiadanym jasnym standardowym zoomie od Olympusa, chciałbym żeby to było przyjemne zaskoczenie, choć znów sceptycyzm każe przypuszczać że to będzie tylko takie pół kroczku, żeby zostawić sobie pole dla kolejnej konstrukcji na której da się drugi raz zarobić
----
A Sigma? Sigma próbuje o rynek walczyć, lustrzankowe konstrukcje APS-C to potężna część rynku, a determinacja tego producenta pomaga też dwóm wielkim graczom Canonowi i Nikonowi.
Ech, chciałbym (nie raz już to pisałem) żeby Sigma weszła mocniej w m4/3. Oferując obiektywy tak ambitne jak tytułowa 18-35/1,8 czy stałoogniskowa 35/1,4 czy wreszcie amatorskie 17-50/2,8 i 17-70/2,8-4,0 wniosłaby sporo ożywienia do systemu i może zdopingowała by Olympusa do działania
Tyle, że 18-35 w m43 to bardzo kiepski zakres- ani świnka ani morska.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Tyle, że 18-35 w m43 to bardzo kiepski zakres- ani świnka ani morska.
To byłby kiepski zakres, gdybyśmy mówili o jakimś uniwersalnym ciemnozoomie. Dla mnie jasny ekwiwalent 35-70 mm ekw. byłby idealny do streeta (z 50-tką brakuje mi trochę elastyczności, z zoomem brakuje mi światła). Coś takiego uzupełniasz jedynie jakimś UWA do krajobrazów i czymś dłuższym i masz w zasadzie wszystko w trzech szkłach.
Właściwie to zakres 35-70 odpowiada mi bardziej, niż 28-50, bo 28 to dla mnie i tak za wąsko do krajobrazów czy architektury, a 50 to za szeroko do portretów czy streeta z jakiejś rozsądnej odległości. Do Mikro 4/3 taki zoom byłby idealny, z tym że nie w takich rozmiarach.
No tak ...
Trzeba pomyśleć o przejściu "do innej stajni" :)
A szkoda - zawodzi mnie "wielki brat O" a i SIGMA wypięła się już na 4/3 ...
Cóż - pomyślimy.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
przespali czy nie przespali.... Panasonic przynajmniej się stara od czasu do czasu coś "jasnego" zaprezentować a Olympus... no cóż, chyba uznał że ciągle jeszcze można wmawiać ludziom że światło 1,8 w stałce to "super jasne szkło" a rynek i tak to kupi... i rynek kupuje, i to kupuje drogo - nie bacząc na to że w systemach lustrzankowych stałki ze światłem 1,8 to raczej segment amatorski...
tak długo jak klienci będą się fascynować 17/1,8 , 45/1,8 czy 75/1,8 tak długo nie ma co liczyć na jaśniejsze obiektywy...
Trochę nadziei w zapowiadanym jasnym standardowym zoomie od Olympusa, chciałbym żeby to było przyjemne zaskoczenie, choć znów sceptycyzm każe przypuszczać że to będzie tylko takie pół kroczku, żeby zostawić sobie pole dla kolejnej konstrukcji na której da się drugi raz zarobić
----
A Sigma? Sigma próbuje o rynek walczyć, lustrzankowe konstrukcje APS-C to potężna część rynku, a determinacja tego producenta pomaga też dwóm wielkim graczom Canonowi i Nikonowi.
Ech, chciałbym (nie raz już to pisałem) żeby Sigma weszła mocniej w m4/3. Oferując obiektywy tak ambitne jak tytułowa 18-35/1,8 czy stałoogniskowa 35/1,4 czy wreszcie amatorskie 17-50/2,8 i 17-70/2,8-4,0 wniosłaby sporo ożywienia do systemu i może zdopingowała by Olympusa do działania
17-70 jest prawie odpowiednikiem olkowego 12-60. Tylko trochę gorzej wykonany.
Co do 18-35/1.8. Dużo osób (w tym ja) narzeka, że 12-35 to jest tylko zoom 3x. Tutaj mamy zoom 2x. Co więcej kąty widzenia takie sobie. Odpowiednik w 4/3 to byłby 14-26 ... Olkowe 11-22 nie było przebojem rynkowym, bo dosyć wąskie zastosowanie. Ale było przynajmniej szeroko. A tutaj? Ani specjalnie szeroko, ani długo. To będzie niszowa konstrukcja. Nie zastąpi żadnego standardowego zooma.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
17-70 jest prawie odpowiednikiem olkowego 12-60. Tylko trochę gorzej wykonany.
czy rzeczywiście gorzej? nie wiem, w każdym razie Sigma wyraźnie jaśniesza
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Co do 18-35/1.8. Dużo osób (w tym ja) narzeka, że 12-35 to jest tylko zoom 3x. Tutaj mamy zoom 2x. Co więcej kąty widzenia takie sobie. Odpowiednik w 4/3 to byłby 14-26 ... Olkowe 11-22 nie było przebojem rynkowym, bo dosyć wąskie zastosowanie. Ale było przynajmniej szeroko. A tutaj? Ani specjalnie szeroko, ani długo. To będzie niszowa konstrukcja. Nie zastąpi żadnego standardowego zooma.
14-26/1,8 załatwiłoby temat 14/2,5 / 17/1,8 / 20/1,7 i od biedy 25/1,4 który na pełnej dziurze i tak jest słabawy... za 3,2 tysiaki można by brać w ciemno bo wymieniony zestaw i tak wyjdzie ca. 2 x drożej....
A przynajmniej żonglerka stałkami odpadnie...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A Olympus w przeciwieństwie do Panasonika dał mi wieeele fajnych fotek wewnątrz dzięki mZD12, no i godziny filmików choć te wspólnie z Panasem.
Jan, przykład 75/1.8 "Olkowe" - to ważne, kosztuje $800, powiedz proszę dałbyś minimum $1300 za wersję 1.4: cięższą, większą?
A propos: Oly jeszcze nie ma korpusu klasy pro w ofercie m43, może po OMD II zrobią szatańskie* 25/1.4 lub inne, dłuższe makro dla mnie, ale zastrzegam, że nie jestem w tym temacie wyrocznią ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Jest czym się fascynować, no może oprócz 17/1.8, które jest tylko dobre. Jaśniejsze obiektywy są i to przynajmniej dobre: SLR Magic 12/1.6, 25/0.95 i 50/0.95; wszystkie przysłony podane w T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Po 12-35 (patrz cyferki na optyczne.pl) Olka mbsz nie stać na "drugą konstrukcję", ten standard zum musi kąsać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A Sigma? Sigma próbuje o rynek walczyć
Mbsz to domena Samyanga, Sigma tym njiusem obniża nam ceny odpowiedników w m43. Jeśli Panas nie wprowadzi rabatów minimum $300 (aktualna cena $1300) może być ciekawie, mając na uwadze sprzęciki typu D5200. Olek też nie powinien przeginać chyba, że otwarty miażdży geometrycznie, ac i ostrością na krawędziach 12-35. Wtedy jest usprawiedliwienie dla każdej ceny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ech, chciałbym (nie raz już to pisałem) żeby Sigma weszła mocniej w m4/3 i może zdopingowała by Olympusa do działania
Olympus działa! Co innego podniecać się szkłem za $1000-1500 a co innego pójść do sklepu i kupić. Ja uwielbiam jasne szkła, ale na tą chwilę chciałbym od Olka 150/2.8 macro "Olkowe" lub 6-12/2.8; oba klasy premium.
* - optyka "Olkowa" aka klasy mZD75