Odp: M.Zuiko Digital 75-300 mm f/4.8-6.7 ED II
Na "kocie" ostrość jest. Z sarnami było ciężko, nie miałem zbytnio czasu, żeby dobrze przymierzyć, one w ruchu, ja dopiero co z roweru zszedłem. Do tego punkt ostrości w OM-D był większy niż cała sarna, więc mógł chybić. A propos - można zmniejszyć punkt ostrości do "punktu" a nie do "kwadratu"?
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Na "kocie" ostrość jest. Z sarnami było ciężko, nie miałem zbytnio czasu, żeby dobrze przymierzyć, one w ruchu, ja dopiero co z roweru zszedłem. Do tego punkt ostrości w OM-D był większy niż cała sarna, więc mógł chybić. A propos - można zmniejszyć punkt ostrości do "punktu" a nie do "kwadratu"?
Zasada działania AF kontrastowego jest taka, że musi być obszar. Tak więc się nie da zrobić punktu.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Zasada działania AF kontrastowego jest taka, że musi być obszar. Tak więc się nie da zrobić punktu.
Tak? Dobrze, że Panasonic o tym nie wie, bo w serii G można zrobić bardzo malutkie pole, kilka pikseli na wyświetlaczu aparatu.
Źle się wyraziłem, chodziło mi o to by ten obszar zmniejszyć dość konkretnie bo teraz to jest dosyć spory kwadrat. Ile się dało to zmniejszyłem, ale czytałem gdzieś, że można pogrzebać w menu i jeszcze go zmniejszyć
można zmniejszyć, było o tym na forum w wątku o OMD, poszukaj
Wystarczy przypisać pod klawisz funkcyjny opcję Powiększenie. Menu własne-> B -> Funkcja przycisku i tu pod wybrany podpinasz powiększenie. Potem jak potrzeba wciskasz klawisz funkcyjny a wielkość punktu regulujesz przednim pokrętłem po uprzednim wciśnięciu przycisku INFO.
Ja pod Fn1 mam podłączone powiększenie. Uruchamiam powiększenie obrazu i teraz główną rolką sobie kręce, czy ma być mniejszy, czy większy. Wciskam OK i taki obszar zostaje.
Druga metoda. Przy włączonym AF z dotyku, po tapnięciu, z prawej strony pokazuje się taki suwaczek. Wystarcz wybrać paluchem jakie ma być.
---------- Post dodany o 20:48 ---------- Poprzedni post był o 20:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Tak? Dobrze, że Panasonic o tym nie wie, bo w serii G można zrobić bardzo malutkie pole, kilka pikseli na wyświetlaczu aparatu.
W olku też to jest mały obszar. Ale obszar a nie kropeczka. Po powiększeniu widać, że nie jest to jednak kilka pikseli.
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Zastanawiam się nad różnica w jakości w porównaniu do mzd 40-150, czy mógłbyś udostępnić zdjęcie zachodzącego słońca w pełnej rozdzielczosci? a najlepiej gdybyś mógł zrobić takowe przy 150mm oraz 250-300mm :) zastanawia mnie na ile lepiej wypadnie w porównaniu np do zdjecia które zrobiłem przy 150mm szkłem 40-150 [ foto 1 ] [ foto 2 ] inne na foto-action.blogspot.com co prawda zrobione e-pl3 ale efekty przyzwoite, oczywiście to wycinek kadru :)
Przypadkiem złapałem kilka komarów tańczących nad drzewem...
Zawsze to lepiej nad drzewem, niż nad głową :mrgreen:
Pełny kadr z odległości ok. 12 metrów i wycinek 1:1 bez żadnej obróbki.