Odp: OLYMPUS E-520 warto kupić ?
narazie tak średnio mi się chce inwestować w ten aparat, a tu prawie wszystko zależy od obiektywów ;/
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
narazie tak średnio mi się chce inwestować w ten aparat, a tu prawie wszystko zależy od obiektywów ;/
No to praktycznie jak z każdą lustrzanką, czy aparatem z wymiennymi obiektywami. Jak kupujesz kompakt, to dostajesz taki all-in-one bez możliwości ingerencji i musisz cieszyć się tym co producent wpakował w obiektyw. W lustrzance masz wybór, jak nie odpowiada Ci kitowe szkło, to kombinujesz z innym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
A jeszcze tak zapytam, ponieważ zawsze jak robię zdjęcie z przybliżeniem to mam tam jakiś 1 plan a reszta traci fajnie ostrość.
Natomiast, kiedy chcę zrobić zdjęcie całej postaci (od góry do dołu) to wychodzi zdjęcie bez zamazania z tyłu - takie zwykłe.
Czy to też zależy od obiektywu, czy można jakoś ustawić ?
O taki efekt mi chodzi:
Użyć Panasonic Leica 25/1,4, Sigma 30/1,4, Sigma 50/1.4 ZD 50/2,0 Sigma 105Macro, ZD 50-200 z SWD lub bez SWD, Lumix 14-50, ZD 14-54. I to by było na tyle.
Następnym razem jak będziesz szukał aparatu, to pisz wyraźnie, że ma być do portretów :)
Przepraszam, widzę, że pisałeś... Generalnie 4/3 to nie jest system sprzyjający fotografii portretowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Następnym razem jak będziesz szukał aparatu, to pisz wyraźnie, że ma być do portretów :)
Przepraszam, widzę, że pisałeś... Generalnie 4/3 to nie jest system sprzyjający fotografii portretowej.
a jakiej ?
---------- Post dodany o 18:48 ---------- Poprzedni post był o 18:46 ----------
Pewnie kupię sobie kiedyś jakiś obiektyw, ale obecnie nie mogę sobie na to pozwolić ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Generalnie 4/3 to nie jest system sprzyjający fotografii portretowej.
Ekspertem nie jestem, ale jak oglądam zdjęcia Irka (https://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=12018) to bym się z Tobą kłócił :p
To się lepiej nie kłóć. Studyjne portrety mozna nawet kompaktem robić.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To się lepiej nie kłóć. Studyjne portrety mozna nawet kompaktem robić.
No właśnie , portret portretowi nierówny.
Są jeszcze manualne szkła z f od 0,95 - 1,1