Zależy mi na wyjaśnieniu, czy te systemy mogą się choćby uzupełniać, i ew. w jakich granicach. A jeżeli nie to co stoi temu na przeszkodzie.Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
M.
Wersja do druku
Zależy mi na wyjaśnieniu, czy te systemy mogą się choćby uzupełniać, i ew. w jakich granicach. A jeżeli nie to co stoi temu na przeszkodzie.Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
M.
Nie mogą się uzupełniać. Oba systemy wiedzą, że następuje pochylenie aparatu. Oba niwelują ten ruch (w pełni). Nakładające się dwie poprawki dadzą w efekcie dizaster.Cytat:
Zamieszczone przez Mariusz M
Skąd jeden system ma wiedzieć, że drugi się nie wyrobił (i o ile)? Uprzedzając - nic tu nie zmieni komunikacja między oboma systemami (najwyżej jeden będzie mógł się wyłączyć).
Oba systemy bazują na detekcji przyspieszeń kątowych, nie na obserwacji przesunięć obrazu.
Pozdrawiam
... nic tu nie zmieni komunikacja między oboma systemami (najwyżej jeden będzie mógł się wyłączyć ...
Dlaczego komunikacja między body i obiektywem nic nie zmieni?
Wystarczyłby chyba odpowieni program i szybki procesor, i komunikacja pomiędzy body i obiektywem.
Jeśli powiedzmy (strzelam, bo nie wiem jakie są rzeczywiste wartości) antyszake w body może przesunąć matrycę o 2mm (czyli skompensować drgania o jakiejś tam amplitudzie) a w obiektywie też szkło o 2mm, to łącznie można by zrobić kompensację 4mm czyli drgania o 2 razy większej amplitudzie zniwelować.
Kwestia tylko by sprytny soft potrafił tak tego użyć, by albo używał tylko jednego antyszejka a w razie potrzebny dodawał drugi. A czy będzie do tego używał tylko czujników z body, czy tylko z obiektywu, czy obu - niech programiści wymyślą.
Teoretycznie przecież chyba to dałoby się zrobić. Kwestia ilości matematycznych obliczeń.
W końcu producenci w 4/3 powinni wymieniać się informacjami. Zysk byłby i dla Leica (ich szkła w body Olympusa) i dla Olympusa (większy wybór szkieł dla body Olympusa) - szczególnie jeśli oferta Leica uzupełniałaby ofertę Zuiko (jak to ma miejsce przy stałce 25mm). Równocześnie body i szkła Leica kupią tylko bogate snoby.
Mógłby to być najskuteczniejszy anti-shake na rynku.