6 załącznik(ów)
Odp: Ciekawe miejsca doliny Bugu i Liwca
Wracam jeszcze do miejscowości Liw ponieważ pozostała mi jeszcze wzmianka o tych może mniej okazałych rzeczach, ale takich, które akurat mnie bardziej ujmują za serce.
Kościół kościołem, zamek zamkiem, ale 100 razy bardziej urzekł mnie zwykły stary domek wymalowany bajkowo.
Nie wiedziałam ze jest tam coś podobnego, ale jadąc pod kościół już wiedziałam, ze muszę do niego dotrzeć i sfotografować zanim zrobi się ciemno, dlatego nie chciało mi się stać dłużej pod kościołem aby zrobić lepsze zdjęcia ;)
Domek znajduje się przy drodze która wiodła mnie do kościoła czyli ulica Nowomiejska jak głosił napis na tabliczkach domów.
Jedno co mnie zdziwiło to, że na tabliczkach domów z numerem, widniała nazwa ulicy na górze a na dole imię i nazwisko (wiec chyba właściciela) U nas nigdy czegoś takiego nie spotkałam wiec nie wiem czy to specyfika tej konkretnej miejscowości, gminy czy całego terenu...
Na tabliczce tego domu widniało nazwisko "Grużewski Antoni"
Poniżej kilka jego elementów:
3 ściany domu dostępne moim oczom były wymalowane postaciami bajkowymi i ozdobione różnymi elementami, ale wszystkiego nie sposób tu zamieścić
Załącznik 54947Załącznik 54944Załącznik 54945
Załącznik 54943Załącznik 54948Załącznik 54946
Swietne rysunki, ktos mial fajny pomysl :-)
ciekawy dom - szkoda że nie podbiłeś kolorów - ożywiło by to bajkowy klimat : )
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Swietne rysunki, ktos mial fajny pomysl :-)
dlatego mnie urzekła, ale widziałam w internecie, tez gdzieś na wschodzie, tylko że bardziej na południe domy malowane w kwiatki, teraz zapomniałam nazwy miejscowości, ale kiedyś może mi się przypomni. Chciałam tam podjechać będąc na Podkarpaciu, ale wciąż na wszystko brakuje czasu :-P
---------- Post dodany o 21:17 ---------- Poprzedni post był o 21:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
ciekawy dom - szkoda że nie podbiłeś kolorów - ożywiło by to bajkowy klimat : )
dla wielu pewnie lepiej żeby kolory były poprawione, ale tych malunków w rzeczywistości już prawie nie widać, są bardzo wyblakłe wiec gdybym za mocno przerobiła kolory to czułabym się jak oszust w tej sytuacji :D
5 załącznik(ów)
Tu jeszcze kilka detali z tego bajkowego domku. Oczywiście z zewnątrz budynku bo do środka chyba nie można było wchodzić, przynajmniej wyglądało na to, ze domek jest zabity na 4 spusty....
KUKURYKU NA PATYKU - takie koguciki wieńczyły słupki bramy, a pióra wyglądały na kradzione kogutom, ale były nieco zmoknięte i wyliniałe żeby stwierdzić to na 100% ;)
Załącznik 54979Załącznik 54978
To element dekoracyjny w pobliżu głównych drzwi
Załącznik 54982
Tu kolejne malowidło z bocznej ściany. To akurat ma podbite kolory, ale w rzeczywistości tak nie wygląda niestety, jest bardzo wyblakłe :)
Załącznik 54981
a to, to taki chłopsko-babski barometr. Być może niektórzy pamiętają podobne domki, z których na pogodę wychodził dziad/góral, a na deszcz i burzę baba/góralka ;)
W każdym razie taki barometr stał za szybką w oknie tego cudnego domku i myślę, ze niejedną burze pamięta
Załącznik 54980
3 załącznik(ów)
Przerwa na kolejny fragment rzeki Liwiec. To odcinek który przecina drogę główną, trasa Liw-Węgrów
Załącznik 55021Załącznik 55022Załącznik 55023
Skrzeszew nad Bugiem...przemijanie...
A pod ta bramę nie trafiłam :)
3 załącznik(ów)
do widoków znad rzeki Liwiec dokładam widoki zrobione trochę już sporo po zachodzie słońca, ale niebo było ładne.
Jedno to widok z Sowiej Góry na Liwiec
Załącznik 55044
1 to widok samej Sowiej Góry z ulicy
Załącznik 55045
ostatnie to zdjęcie otoczenia Sowiej Góry (pole)
Załącznik 55046
Rzeka Liwiec - piekne widoki.