przychylam się. używam CS5 i w taki sposób wywołuję RAWy, trochę to upierdliwe ale raczej szybkie
Wersja do druku
Tak jak radzono wcześniej. Konwertuj do .DNG darmowym programem Adobe DNG Converter. Format DNG zachowuje właściwości pliku RAW. Można powiedzieć .DNG to taki "uniwersalny" RAW.
Obawiam się, że pierwsza wersja, tzn. aktualizacja ACR-a będzie trudna. Z tego co pamiętam jakiś czas temu zarzucono jego aktualizacje. Najprościej będzie zrobić to za pomocą DNG Convertera.
MB1, może się przyda: https://www.adobe.com/support/downlo...atform=Windows
witam
troszku to zajelo (praca i brak kompa) ale wkoncu udalo mi sie kilka zdjec zrobic po waszych pomocnych podpowiedziachwgralem 4 fotki, jak to widzicie?
Załącznik 170584Załącznik 170585Załącznik 170586Załącznik 170587
no i fajnie. Tryb priorytetu migawki i czasy 1/800-1/1000 pozwoliły na zamrożenie ruchu gdy pies był aktywny. Na drugim zdjęciu wystarczył czas 1/80 i pies nie jest rozmyty.
Jak dla mnie jest OK. Fotki i pies też ;)
Pies nierozmazany ale mocno zaszumiony.
Zastanawia mnie ISO. Przy dobrym świetle masz od 500 do 1000, to nie jest dobry pomysł. Należy zawsze ustawiać najmniejsze możliwe ISO.
W Twoim przypadku priorytetem jest czas. Metodą prób i błędów ustal sobie minimalny czas, przy jakim pies będzie nieporuszony. Próby należy zacząć od długich (1/125s) i stopniowo je skracać (1/160, 1/200, 1/250 itd) aż uzyskasz efekt, który Cię zadowoli. Ty poszedłeś na skróty i nastawiłeś 1/1000s. Fotografujesz psa i to z daleka a nie kulę karabinową!
Ustalając dłuższy czas, masz możliwość zmniejszenia ISO. Pamiętaj, że wysokie ISO to większe prawdopodobieństwo pojawienia się szumu, który pogarsza jakość zdjęcia.