Ja to widzę inaczej, praktycznie każde Twoje zdjęcie się wszystkim "podoba"..
Wersja do druku
bardzo fajne Wanilka to zdjecie z cudzego podworka:grin:
Piękne kółeczka i kwiatki :)
Kwiatek wyjątkowo ładny a kropelki dodają mu uroku i blasku. Kurak w dynamicznej akcji niezły. A poza tym korzystając z Twojego wątku podziwiam niebywały rozwój w opanowaniu grafiki i skrzętnie korzystam wynotowując sobie uwagi Dr.Feelgood odnośnie techniki.
super ten kurczak. Mszę chyba pojechć w końcu na prowincję .
My mieszczuchy nie wiemy co dobre :) .
pozdrawiam
Smieszne zdjęcie z kurakiem, na marginesie również, bardzo dobrze cyknięte.
Z ogrodu..
(nowym/starym obiektywem) :)
Siostra bliźniaczka? :)
:wink::grin:Jasiu- dyplomata
Pięknie! Od razu wzrok skupia się na niesamowitych oczach :)
Leciutko krosowałam kolorki :)
:grin:Ja tak lubię ale obiecuję się przyjrzeć po raz drugi
A jak pracę obiektywu oceniacie?
o widzę 50 mm f1.4 :) zacnie, pierwszy kontakt za stałką.
foto na dobrym poziomie, na moim monitorze widzę jednak, że rozpiętość tonalna na twarzy trochę kuleje, moze to wina ustawien w aparacie - lekkie przeswietlenie - albo warunków w plenerze - za duzy kontrast powodujacy ze rozpietość nie wytrzymuje próby. Szukałbym czasu i miejsca lub sposobu oswietlenia aby bylo bardziej zrownowazone - co przełoży się na jakośc zdjęcia. Pozdrowienia ;)
W exifie - widzę, że Canon 5d mark II, jakie to stare szkło, ze exif uznał je za 50 mm z 1,4?
Napisz proszę jeszcze, czy z raw czy też JPG z aparatu?
Z aparatu zawsze RAW.
To moja pierwsza próba portretowego podejścia z tym obiektywem. To pentacon wypięty ze starej praktiki o parametrach jak wyżej. Z adapterem.
Zabawa nie jest łatwa bo chociaż mam potwierdzenie ostrości -to nie zawsze działa. Duszę, duszę o on milczy :wink:
Ustawianie manualne ostrości w portrecie (i nie tylko) jest dla mnie wyzwaniem bo jestem krótkowidzem, a soczewki mam dobrane niezbyt mocne aby wady nie pogłębiać i czasem mi się ostrość omsknie.
To też tajemnica spojrzenia- córka odziedziczyła wadę po mnie- a krótkowidze ponoć tak mają. :)
Nie widzę problemu z ostrością ;) Ci, którzy nie sięgną po jasne stałki niegdy nie zrozumieją tego "fetysza" fotografii ..;-DD
Jesli wolałaś z RAW to żaden problem - myslę, że monitor musisz skalibrować - prościej mówiąc wyswietla Ci ciut za ciemy obraz i na skalibrowanych u innych od razu wyjdzie lekki przepał. Radziłbym zmienic parametry - zwiekszyc kontrast o 15 % i jasność o 10 %. Ale to na oko ;) - wtedy monitor nie powinien Cię oszukiwać.
Aha, dojrzałem jeszcze szarości w skórze modelki, wnioskuję, że startowy obraz miał głebsze cienie? Dokladne doświetlanie w plenerze b. ważne.
Dziękuję za podpowiedź , tak zrobię.
Mam jeszcze jeden problem.
W Psie zdjecie wyglada inaczej pod względem nasycenia kolorów. W PSie ustawiam sobie elegancko, a poza PSem jest mdło.
Wg wskazówek Radioerewan i linka którwgo mi podał
http://fototv.pl/artykuly/cyfrowa-ci...fotolabow.html
ustawiłam parametry jak kazano. W ustawieniach kolorów (przestrzenie robocze) mam wybrane sRGB
Przydziel profil Adobe RGB 98
Konwertuj do profilu Przestrzeń docelowa:sRGB
Niestety problem jest nadal. Muszę w Psie sztucznie podciągać nasycenie, aby w necie lub z zwykłym irfanview wyglądało ok.
Kiedyś nie miałam tego kłopotu, wiążę to jakoś z przejściem na Canona 5D mark II? Jakiś błąd popełniam , ale nie wiem jaki?
Ja ostrze na Canonie bez czipa na adapterze.
Jak już ustawisz kadr i wiesz gdzie chcesz mieć ostrość, włącz LV, przestaw joystickiem położenie białego kwadracika, potem wciśnij lupkę + i można ostrzyć....
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czy masz przypadkiem Windows Vista / 7 z wgranym profilem icc monitora?
Qubic!!!!! Jesteś WIELKI !!!! Nie wpadłam na to!!!
DZIĘKI!!! (ale ze mnie blondynka!:wink:)
Mam Windows XP
w kwestii kolorów ciagle klapa :???:
Ja przestrzenie kolorów rozumiem tak (niech ktoś poprawi jak się mylę).
Są 2 sprawy:
- przestrzeń zapisana w pliku. z mojej walki wynika, że trzeba ustawić w puszcze sRGB, w PS Working Space sRGB i wtedy lecimy bez konwersji, albo jeśli w puszce nie ma sRBG to ustawić w PS taką samą Working Space jak puszka, a potem robić konwersję do sRGB
- to, jak pokazuje Twój monitor - profil koloru. Zobacz co masz w Control panel -> Display -> Settings -> Advanced -> Color Management. Jeśli jest tam jakiś profil (np. monitor był kalibrowany), to trzeba w PS zrobić "Proof" dla monitora (View -> Proof Setup -> Custom i wybierasz ten sam profil co w Windows), potem dajesz View -> Proof colors.
Wtedy dopiero w PS widać tak, jak będzie widać w innych programach na Twoim komputerze.
Dziekuję Drozdu serdecznie!
Nie sprawdziłam jeszcze w praktyce tego co napisłeś ale podejdę do tego jutro. Moja wiedza dot. ustwień i parametrów w komputerze jest marna ale z pomocą rodziny i przyjaciól się uda :wink:
Dziś piekielnie łamie mnie grypa wiec zabiorę się za to niebawem i sprawdzę w praktyce. Dam znać.
Jakby co, pozwolę sobie poprosić o pomoc.:)
Pozdrawiam :grin:
Drozdu dobrze napisał - to jest przepis jak chcesz publikować foty na necie ale jeśli zamierzasz drukować,to już tego sposobu nie polecam.
Generalnie jest jakiś problem na OC z uploadem - foty nawet wywołane w poprawnej przestrzeni koloru,tracą cześć swojej barwy i jedyne co trochę rozwiązuje ten problem,jest podbicie koloru w sofcie ale to jest taka partyzantka - raz się uda a raz nie.
Nie zauważyłem tego problemu na innych portalach na które wrzucam foty a Ty Wanilio?
Pozdrawiam.
Muszę sie Jarku dokładniej przyjrzeć, choć w moim wypadku problem musi być gdzieś u źródła, bo zdjecie podglądane w "moich obrazach" czy irfanview już traci na nasyceniu. Skoro zauważyłam to "u siebie" nie mogę wiązać tego z portalem choc taka myśl mi mignęła.
Najdziwniejsze jest to , że przedtem nie mialam tego kłopotu , dopiero jak przesiadłam się na Mark II (tak bynajmniej to sie w czasie zeszło) chyba , że mi pociechy lub ślubny coś namajstrowali w kompie, ale nie podejrzewam.
Dzękuję wam za zainteresowanie :)
Dziś lecę do wyrka przepisowo bo choróbsko mnie dopadło. Może jakiś okład wynegocjuję :wink::-P
Dobrej nocy! :grin:
czy masz tak ustawione?
jeżeli nie to tak ustaw i sprawdz czy teraz jest lepiej
W ostatnim portrecie mam mieszane uczucia. Nie jestem przekonany do koloru cery modelki mając w tle piękną paletę naturalnych barw i soczyste ubranie. Na białkach widać wyraźnie niebieską dominantę. Naturalny urok i niesamowite oczy jednak przyciągają wzrok i powodują skupienie się na zdjęciu. Wiem, że poszukujesz ale na mnie większe wrażenie oddała by naturalna świeża cera modelki. Obiektyw rysuje świetnie i ma ładną plastykę odzwierciedlając przestrzeń.
Moja rekonwalescencja trwa, ale wpadłam na moment.
Dzieki chłopcy za komentarze dot. zdjęć.
Wierzcie mi ,bardzo bym chciała przestać eksperymentować i mieć jakiś ustalony własny "styl" ale ciagle mnie coś pcha do kombinowania.
Mnie samą to męczy czasami. :wink::roll:
Co do monitora Geo mam takie właśnie dokładnie ustawienia. Drozdu- z dużym wysiłkiem przeanalizowałam co napisałeś :wink: i doszłam do wniosku, że 1/ ustawienia aparatu są jak pisałeś zgodne z PSem- czyli sRGB,
2/ monitor nie ma żadnych wskazanych profili
3/ a wPSie ciągle żywsze kolory niż w pozostałych programach :???:
Z dzisiejszego wieczornego spacerku.
Zabawa nowym/starym obiektywem.
Dzieciątko jak to na spacerku anty- sterylne :wink::grin:
Efekty z tego obiektywu mi się podobają:) Ale to zdjęcie nie przemawia do mnie ze względu na nietrafienie z ostrością:roll: Chyba że to był zamierzony efekt:wink:
A może ostrość na któryś z baloników byłaby lepsza?
Wszyscy macie rację!
Nie zapominajmy jednak, że to stary manualny obiektyw i doradzanie ustawianie ostrości na poruszającej się bańce będzie nawet dla takiej wprawionej dziewczyny jak Wanilia bardzo karkołomne.
Też przechodziłem okres fascynacji świetnymi obiektywami z dobrych czasów.
Trochę to trwało nim zrozumiałem, że nowe, dedykowane do cyfrówki obiektywy ZIUKO potrafią conajmniej to samo a o ileż wygodniej.
:)
Kochani jesteście! :grin:
Spacer nie trwał długo i nie nastawiałam się na cykanie . Ja to ja, ale młode trzeba jakoś niepedagogicznie zachęcić do dłuższej sesji. Po wprawce będę wiedziała jak popróbować dalej i pobawić sie przesłoną. Nastawianie ostrości jak podpowiedział Qbic na ekraniku z powiekszeniem zdaje egzamin w połączeniu ze statywem w innym wypadku kadr mi ucieka. Podoba mi sie natomiast bardzo to co podziało sie w tle i mam nadzieję być może jutro powrócić do sesji w tych okolicznościach przyrody.
Grypa powoli mija chociaż uporczywy kaszel dręczy nadal. Skupiłam sie jednak w oststnich już nie- łóżkowych dniach na hodowli roślin w moim ogródku i zabawa z komputerem zeszła na dalszy plan. Zasdziłam w ogrodzie czereśnię, migdałka, bez, magnolię, budleję a przed minutką zakończylam sadzenie najpękniejszego pnącza- wisterii . Mam nadzieję , że będzie mi sie wiła po drewnianych słupach przy wejściu do domu.
http://www.google.pl/images?rlz=1T4A...ed=0CCAQsAQwAw
http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...26tbs%3Disch:1
Umorusana - prosto z ogródka Was pozdrawiam :grin:
Mam nadzieję że jak Ci urosną to nam je pokażesz :wink:
No to witaj w klubie - też wczoraj sadziliśmy drzewka owocowe. Będą jak znalazł.... za parę lat :wink:
Pozdrówka