Odp: Przejście z FF do m43
Uuu... jakiś smutek dał mi minusa za naśmiewanie się z fufu... Szkoda, że nie wiedział, iż minusy mam w... fufu ;)
A ja napiszę tak. Śmieszą mnie jedni i drudzy, obsmiechujący sie nawzajem :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Wsadzę swoje dwa grosze: nad morzem przez dwa tygodnie miałem z pewnych względów 5DII z różnymi szkiełkami, a dziś mogłem w końcu wybrać sobie zabawki, więc zabrałem em10 z 14-150. Niech mi ktoś wytłumaczy: dlaczego ten dość przeciętny superzoom daje ostrzejsze zdjęcia od tego Canona z czymkolwiek? :)
Nie znasz się, to jest "mistycznaplastykaobrazupełnejklatki" ;-)
Obawiam się, że w fenomenie pełnej klatki często nie o fizyczne cechy cechy sprzętu bądź obrazu idzie. Tu chodzi raczej o symbol - znaczenie przypisane marzeniami, aspiracjami, poczuciem przynależności do tych lepszych, bardziej wtajemniczonych. Krytyka może więc zaboleć i w tym sensie minusowe punkty są jak najbardziej uzasadnione ;-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Obawiam się, że w fenomenie pełnej klatki często nie o fizyczne cechy cechy sprzętu bądź obrazu idzie. Tu chodzi raczej o symbol - znaczenie przypisane marzeniami, aspiracjami, poczuciem przynależności do tych lepszych, bardziej wtajemniczonych. Krytyka może więc zaboleć i w tym sensie minusowe punkty są jak najbardziej uzasadnione ;-).
Jedni widzą fenomen pełnej klatki, inni widzą fenomen małej klatki. Śmieszne jest poczucie wyższości u każdej ze stron :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jedni widzą fenomen pełnej klatki, inni widzą fenomen małej klatki. Śmieszne jest poczucie wyższości u każdej ze stron :)
Ja widzę robotę, każą robić pełną - robię pełną. Każą niepełną - oki - byle płacili :)
No dobra, wolę niepełną, niepełna mniej waży, a ja jestem leń z natury.
Ale żonie się fufu podoba, właśnie obrabia rawy. Powiedziałem jej, że jak se będzie nosić, to możemy brać zawsze :)
Fenomen pełnej klatki jest tak samo ważny dla tych, którzy są jej zwolennikami, jak i dla tych, którzy z nim wojują. To jak z diabłem: niby jest zły, ale trzeba podsycać jego mit, żeby zaznaczyć, że jest się po tej dobrej stronie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Fenomen pełnej klatki jest tak samo ważny dla tych, którzy są jej zwolennikami, jak i dla tych, którzy z nim wojują. To jak z diabłem: niby jest zły, ale trzeba podsycać jego mit, żeby zaznaczyć, że jest się po tej dobrej stronie :)
Gdyby jeszcze wczoraj ktoś mi powiedział, że dam Ci plusa... :D :D :D
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W zamierzchłych czasach "Talibowie" dużych formatów nazwali ten najmniejszy prześmiewczą i zgryźliwą nazwą "mały obrazek". Obecni "Talibowie" podnieśli jego rangę do "pełnej klatki". Dziwne koło zatoczyła historia upychając mały obrazek do pełnej klatki :)
W określeniu "mały obrazek" nie ma nic prześmiewczego - wszak faktycznie jest mały jak na standardy obowiązujące w czasach, w których powstał, co wcale nie czyni go śmiesznym. Współczesny notebook też jest mniejszy niż komputery sprzed kilkudziesięciu lat, mieszące się w szafie, a nikt się z tego nie śmieje. W określeniu "pełna klatka" z kolei też nie ma nic niewłaściwego, bo początkowo producenci serwowali aparaty z matrycami o wymiarach niepełnych w stosunku do tych, pod jakie projektowano bagnety. Nic więc dziwnego, że implementację pierwotnego dla danego systemu formatu nazwano pełną klatką. I tak już zostało... Zastąpienie kątów widzenia ekwiwalentami ogniskowych to też bzdura, ale przyjęła się i każdy rozumie o co chodzi, więc nie ma sensu z tym walczyć.