Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
"SONDA" to był najlepszy program popularno naukowy jaki w życiu widziałem. Aż dziw że nikt nie stara się tego wskrzesić...
W żadnej naszej TV nie przejdzie, bo budżet za duży, a oglądalność za mała byłaby. Ludzie wolą ekscytować się programami z celebrytami a'la Jola R. z prowadzącym półgłupkiem (a właściwie ćwieć) Powiatowym. No i Kraśko te marne 50tys. musi mieć. Nie wspominając o ..... itp ... itd.
owszem była> wszystkie aż do tej z model E-410, E-3 E-30 : już e-330 odstawała od starszych ale to co jest teraz to nie na moje nerwy patrz na "E-5 Pierwsze próby"
W takim e-300 mogłem sobie pozwolć na niedoświetlani, prześwietlanie - w E-5 to prawie niemożliwe.
Tyle jest teraz kanałów popularnonaukowych, że ludziom w czasach Sondy się to nawet w pale nie mieściło. Dzisiaj taka wskrzeszona Sonda nie oferowałaby nic, co już i tak można oglądać w każdej kablówce przez 24 h na dobę, aż do puszczenia pawia.
nie mam TV to nie wiem... czy się od tego puszcza pawia, ale jak gościnnie oglądałem NG i wszystkie jego mutacje to programu o podobnej formule przez cały tydzień nie znalazłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
W takim e-300 mogłem sobie pozwolć na niedoświetlani, prześwietlanie - w E-5 to prawie niemożliwe.
Od dawna czekam na jakieś przykłady, które mogłyby to potwierdzić i jeszcze nikt ich nie przedstawił.
Wy tu sobie gadu gadu :grin: a tu pojawił się kolejny "fakt" - nowy olek podobno strzela z prędkością 9 klatek na sekundę
pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Wy tu sobie gadu gadu :grin: a tu pojawił się kolejny "fakt" - nowy olek podobno strzela z prędkością 9 klatek na sekundę
pozdr
Możliwe, pewnie w małych JPEG-ach .
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Możliwe, pewnie w małych JPEG-ach .
Pesymista ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Wracając do głównego tematu - czy mi się zdaje, czy kolega Janko "między wierszami" przeciął legendę swego zdjęcia ? Nie jest to fotka z tajnego egzemplarza nowego Olka.
Już ją przeciąłem wcześniej :)
(to złożenie czterech ujęć z epl1+helios)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Poza ostrością, a może nawet przed ostrością w oczy rzuca się neutralność barw oddawana przez 35-100, zero jakiegokolwiek zafarbu
Dzizas, następna legenda...
Pokaż mi współczesny obiektyw wprowadzający jakikolwiek zafarb :)
Mylisz wysoki kontrast będący skutkiem wysokiej jakości szkła z zafarbem. Dzięki temu kontrastowi i brakom rozproszenia światła wewnątrz obiektywu kolory są fajniejsze, bardziej żywe. Przy silnych światłach nie ma poświaty, charakterystycznej dla tanich, a złożonych szkieł. Ale tam nie ma żadnego narzucania barwy własnej.
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
"SONDA" to był najlepszy program popularno naukowy jaki w życiu widziałem. Aż dziw że nikt nie stara się tego wskrzesić...
Następna legenda. O ile forma była miła (spokojna, elegancka rzecz można by dziś), tak merytorycznie dziś to pachnie myszką. Obejrzałem kilka odcinków ostatnio, troszkę to zabawne już i merytorycznie nieszczelne. Hołd za wkład w edukację, ale to już było i dziś wymagałoby mocnej rewizji pod każdym względem. Inna sprawa, że nie ma rynku na takie programy, przeciętny widz wymaga dziś innej formy, nieprzeciętny nie ogląda telewizji i znajdzie sobie wszystko w sieci.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Od dawna czekam na jakieś przykłady, które mogłyby to potwierdzić i jeszcze nikt ich nie przedstawił.
Bo i to jest legendą :)
Światłomierze w lustrach sprzed lat kilku robiły co chciały, to raz. Dwa - kiedy już były bardziej przewidywalne ogólnie obniżono 0dB (to poziom przepaleń) do wartości, która wskutek dokładniejszego światłomierza rzadziej była przekraczana. No i zapasu brakło, ale ten zapas wykorzystywali fotografowie, którym wciąż się wydaje, że cyfrowy zapis obrazu jest symetryczny - jak w analogowym świecie (tzn. że jest jakieś optimum jakości w środku, a odchyłki w obie strony przynoszą coraz gorsze wyniki, gdy w cyfrze najlepiej trzymać się progu przepaleń, a im niżej tym zakłóceń więcej).
A żeby nie być gołosłownym, niech odezwie się ktoś z D70, którego światłomierz najczęściej niedopalał z ev.
nigdy nie prosiłeś > pierwsze lepsze bez kombinowania -suwak w prawo...
e300 ISO200 świetlówki
orginał
podciągnięte EXPOSURE i balans bieli na auto
aaa zresztą -powstrzymam się od komentarza dp poprzednich wypowiedzi.
pa.