W sklepach GS to jeszcze gwozdzie byly...
Wersja do druku
W sklepach GS to jeszcze gwozdzie byly...
Tak ale w gminie. U mnie w wiejskim tylko spożywka + jakiś szampon, mydło, zeszyty, linijka, zapałki, Popularne, waga do skupu jaj - pamiętam nawet jak to było porozmieszczane na półkach i pamiętam poruszenie we wsi jak przyszedł jakiś wartościowszy towar, np. kawa. Ludzie biegli w stronę sklepu z takim samym zaangażowaniem jak wówczas kiedy się stodoła u sąsiada paliła.
Teraz nie muszą biegać. Wszystko na nich czeka. Nawet zeszyt, którego kiedyś nie było, a teraz jak przed 2 wojna znowu jest. I prawie każdy umie się podpisać......bo za dawnych czasów za podpis starczał krzyżyk :-)
Z tą kawą to w robocie wypracowaliśmy sposób. W sklepach kawy nie było, za to w kawiarniach i owszem. To się z roboty wyskakiwało do kawiarni i zamawiało 5 kaw bez wody.
Trzeba było widzieć minę kelnerki przy pierwszym podejściu :mrgreen:
...ale tak nie wolno !!!
...gdzie tak pisze ? - płacę jak w cenniku
no i poszło :mrgreen:
Dobrym ratunkiem byli też Ukraińcy przywożący kawę na targowisko.
Migawka z ulicy z Santa Clara, pozdrawiam!
Uprawa tytoniu w Vinales. Większość prywatnych plantacji jest uprawiana ręcznie z udziałem zwierząt. Mechanizacja rolnictwa to nieczęsty widok.
Tego chyba jeszcze nie wrzucałem, takie tam z Łodzi (E-M5 + Panasonic 7-14).
Cafe dla fotografów :-)
Oraz opcja dla budżetowców ;-) co ciekawe jedna 200m od drugiej...
Raz jeszcze Santa Clara. Pozdrawiam
w chłodni kominowej (Panasonic 7-14)
Dla mnie wypas te z chłodni :D
@ngs - pierwsze bardzo fajne :)
Masz coś jeszcze z tej lokalizacji?
Zawsze się zastanawiałem co jest w chłodni, teraz już wiem, że składa się ona głównie z dziury :roll:. Fajne foty :grin:
To jeszcze 3 foty z tej elektrowni
Tak wygląda chłodnia kominowa z zewnątrz:
Główna sterownia elektrowni
To EC2 w Łodzi. Uwielbiam fotografować takie miejsca i jak ktoś ma jakieś info o możliwościach zwiedzania, dniach otwartych itp. to niech da znać na priv.
A tym czasem Olympus 7-14/2.8 już jest u mnie. Jest wielki i ciężki... ale kolory, kontrola flar dużo lepsze niż w Panasonicu.
Zaczynam od podstaw. To może wstawię coś z ostatnich dni
:-)
To ja jeśli można dwa zdjęcia w klimatach kolejowych :wink:
Fajne foty:-)
Ja własnie zaczynam swoją przygode z OM-D po przesciu z lustrzanek.Moj zestaw to Olek em 10 plu 14-42 i 40--150.Dokupiłem też stalke sigmy 19 mm i przymierzam sie do olka 45 mm 1,8:-)
Ulice Hawany.
Te piękne stare samochody to jedna z dzisiejszych wizytówek Kuby. W samej Hawanie najlepiej utrzymane auta są przeznaczone wyłącznie dla turystów jako taksówki. Tubylcy jeżdżą równie pięknymi ale w znacznie gorszym stanie. Na ulicach pojawiają się też częściej auta chińskie – ot typowa masówka jaka jest obecnie produkowana na świecie.
Co ciekawe, często taki samochód jest po operacji przeszczepu większości części w tym silnika. Silniki Toyota w Fordach :)
Warto się wybrać do Hawany właśnie teraz, klimat polityczny na Kubie się zmienia, pojawia się też coraz więcej turystów. Ostatnio otwarto na nowo ambasadę USA na Kubie. Idą zmiany.
Kuba i nie tylko ona, klimat kolonialny... jest naprawde co ogladac.
Czy LX100 to jeszcze micro43?
Panasonic LX100 (f/4, 2,5s, ISO200, 35mm)
Większy rozmiar foto
Wracamy do Santa Clara (Kuba).
Typowe okno na Kubie - duże, wbudowana krata. Urzywane jest do chlodzenia się (w zaleznosci od pory dnia) oraz do spotkań. Niektóre domy są również mini-sklepami wowczas przez taką kratę wymieniane są towary.
pozdrawiam!
Nie ma pierwszego zdjęcia.
ups, dzieki za zwrocenie uwagi. Ponizej brakujace zdjecie. Szkoda ze nie da sie poprawic poprzedniego posta.
Znad jeziora Garda. Jeśli macie dylemat w góry czy nad wodę - polecam to miejsce. Trzeba mieć jednakże na uwadze ze jezioro cudownie odświeża ;)
Fajne te Twoje foty podróżnicze. Nie wolałbyś ich pokazać we własnym wątku?
Hej, cieszę się ze się komuś podoba. Do swojego wątku muszę chyba jeszcze dojrzeć.
pozdrawiam
W sobotę w Warszawie Annihilator dał ostro do pieca. JPG-i ze świeżo zakupionego M10 mk2.
2 pierwsze podobają mi się najbardziej ale cała seria daje radę.
Świetne! Na jakich ustawieniach robiłeś?
To całkiem jasno musiało być. Ja zwykle balansuję na granicy poruszenia.
Sprzedawca "wszystkiego niepotrzebnego" na ulicach Hawany. Celem jest sprzedawać a nie sprzedać.