Centus Ryanair fajnie ustrzelony.
Wersja do druku
Centus Ryanair fajnie ustrzelony.
ciesze sie ze sie podoba ;-)
zaleta tego zdjecia jest lokalizacja , robiac zdjecia pozniejszym popoludniem samoloty sa ladnie oswietlone zachodzacym sloncem
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
tą mijanke fajnie sie ogladalo na zywo jak samoloty sie powoli zblizaly do siebie , a zdjecie zrobilem w momencie kiedy smugi konsensacyjne ulozyly sie w ksztalt podobny do logo jednej z firm , i to wydawalo mi sie ciekawe w tym ujeciu .
jednak liczba zwolennikow tej fotki jest mala ;-(
mam nadzieje ze jak wybiore sie na lawice z nowym sprzetem beda fajne fotki do pokazania , fotografowanie samolotow to calkiem fajna dziedzina
odnosnie zdjec to to drugie Lufa mialo w zamysle pokazac ze samolot leci do slonca jednak slonce wyszlo mocno przepalone wiec je wycialem
widac tylko mocny odblask na czubku kadluba i ogolne rozjasnienie prawego dolnego naroznika
a to ostatnie ... wiem brakuje ostrosci robione e-520 i pentaconem 50 1.8 ustawionym na nieskonczonosc , wystawilem je tylko dlatego ze to ten sam samolot co "za plotem" no i kolory slonca sa ciekawe
mysle ze majac teraz e-3 i 12-60 swd uda mi sie w przyszlosci zrobic podbne zdjecie o zachodzie slonca juz z wlasciwa ostroscia
w kazdym razie obiecuje wiecej zdjec w przyszlosci no i poprawe techniczna ;-)
rozumiem ze trzeba pracowac na terenie lotniska ??
bo innej mozliwosci nie widze , chyba ze zostac nadwornym fotopstrykiem danego lotniska
tak generalnie to caly wic fotografii lotniczej to miejsce dostepu ;-)
pogratulowac koledze pieknych fotek i pozazdroscic dostepu ;-)
dla mnie chyba szczytem marzen bylo by zobaczyc start F16 i zrobic zdjecie z boku lekko z tylu tak zeby bylo widac gorace powietrze z silnikow
no i ogien dopalacza
ale poki co to sfera marzen ;-)
zdjecie mniej wiecej jak to pierwsze
tyle ze samolot musialby juz byc w rozbiegu zeby moc byla wieksza
gdzies takie zdjecie widzialem i az dech zapieralo ale to chyba byl tez jakis samolot dwusilnikowy
tak apropo ze wzgledu na wyglad kiedys bardzo podobal mi sie Su-27
piekne proporcje i ciekawa linia
moze kiedys Krzesiny zorganizuja jakis piknik albo cos w ramach rekompensaty za halas to napewno sie wybiore
pamietam jak kilka ladnych lat temu byly na Krzesinach jakies miedzynarodowe manewry lotnicze , co tam wtedy nie latalo ....
ale nie mialem jeszcze wtedy aparatu ;-(
Będziesz miał okazje w sierpniu jest Radom możesz tam zrobić wymarzone zdjęcie.Wcześniej kameralny Płock,a i obserwój strone bazy z Krzesin jeśli będą coś organizować to tam znajdziesz takie info.
do Radomia raczej sie nie wybiore , ale napewno bede sie interesowal Krzesinami , no chyba ze kiedys zrobie sobie wolne w tygodniu i specjalnie odwiedze Krzesiny
a jest gdzies w necie jakas rozpiska kiedy oni lataja ?
no i jak ma sie sprawa bycia z aparatem pod plotem lotniska wojskowego
bo na Lawicy nie mam problemu obie miejscowki jakie mam sa daleko od samego lotniska wiec nie sadze zeby mnie ktos posadzal o fotografowanie jakis zabezpieczen , bo chyba glownie o to sie czepiaja
Tutaj
http://www.amc.pata.pl/index.php?lan...&opis=amc_info
w AUP
Tam coś zawsze jest podane czy lataja czy nie.
Nie powinno być problemu a to z powodu że nie wchodzisz na teren lotniska.
dziekuje , nie znalem tej strony
chociaz musze przyznac ze niewiele rozumiem
domyslam sie ze podaje sie tam przelot od do wysokosc i czas
natomiast jak dowiedziec sie kiedy lataja np nasze F16 z Krzesin
bo z Lawica nie mam problemu poprostu sprawdzam rozklad lotow
i w wiekszosci samoloty laduja od strony miasta
no teraz rozumiem ;-)
czyli kazdy lot w polskiej przestrzeni powietrznej jest wczesniej planowany
i znajac mape korytarzy powietrznych moge sobie pojechac w takie miejsce i zrobic ladne zdjecie
zeby nie bylo ze tylko gadamy to dodam inne ujecie wczesjniejszej Lufy
Centus, tu sobie podglądaj:
http://www.flightradar24.com/
A tu masz drogi powietrzne, do wrzucenia w Google Earth:
http://www.lotnictwo.fora.pl/samolot...arth,2845.html
To pora na zlepke zdjęć.
no i jest kolejna ,,dobranocka":wink:
Jutro specjalna będzie.
No, no !!!
Ale się TU dzieje.
Jackowlew - świetna forma - jak zwykle.
Aż trudno TO ogarnąć.
Gratulacje i pozdrowienia.
to na dzis ode mnie
...k@czy, wchodzisz, nie pukasz:wink:, co to za bumeranga zapodałeś:shock:
Mnie to wygląda na latające skrzydło B2.
Czy B2 zostawiałby taką smugę kondensacyjną ?
gdyby zostawial taka smuge to moze i bylby niewykrywalny dla radaru
ale zostalby wykrywalny dla oka ;-) mozna by go wtedy zestrzelic z np. procy ;-)
faktycznie pierwsza mysl przychodzaca do glowy to latajace skrzydlo
ale moze to byc pewne zludzenie bo zdjecie jest pod takim kontem ze moze sie zlewac ogon z jednym ze skrzydel i stad takie zludzenie
a moze poprostu autor sie zlituje i odpowie co jest na zdjeciu ?
Moim zdaniem 747 lub A380.
jak dobrze sie przyjzec i odrobine powiekszyc to mozna policzyc smugi kondensacyjne wydaje sie ze sa napewno 3
aczkolwiek jedna z nich wydaje sie ciutke grubsza wiec mogly sie dwie zlac w jedna wtedy bylo by 4
w kazdym razie to cos ma najmniej 3 a nie wiecej niz 4 silniki
wiecej pomyslow nie mam
w nawiązaniu do oznaczenia na burcie SPDIF
To B2. Tylko one tak zakrecaja "gwaltownie". Juz teraz wiem na 100%.
Pasazerskie sie tak ciasno nie wyrobia w zakrecie, na mysliwiec raczej za wolno-chociaz do zrobienia, ale one nie lataja nad miastem raczej.
Poza tym pasazerskie w tej czesci sa albo na przelotowej, czyli smigaja prosto, albo podchodza do ladowania, czyli sa zupelnie nad horyzontem.
Fakt nisko lecial, ale golym okiem nie rozroznisz co to jest :) Tutaj zalpany na 300mm.
Jedynia ta smuga w zakrecie juz je zdradza :)
to w takim razie pogratulowac zdjecia
pasowalo by to do mojej dedukcji odnosnie ilosci strug kondensacyjnych
4 sztuki by pasowaly bo on ma 4 silniki General Electric F118-GE-100
tylko ze w tym momencie cale to amerykanskie stealth wydaje sie bez sensu skoro moga go zdradzic w zakrecie strugi kompensacyjne
a tak na koniec czy moze kolega zdradzic gdzie takie cudenka lataja ?
czy to jest informacja Top Secret ?
a juz mialem nadzieje ze to na naszym podworku i zaczalem odkurzac Pentacona 4/300 i telekonwerter 2x ;-)
w kazdym razie bardzo interesujaca fotka (a wlasciwie obiekt na niej)
w sumie mam cos podobnego bo tez slabo widac ale obiekt ciekawy
mam na mysli Jowisza i 4 ksiezyce
niby nic wielkiego ale to zdjecie do dzisiaj przynosi mi radosc
pewnie ty czujesz to samo majac wlasnego B2 ;-)