Ta, a potem z klubu nie wyjdzie i do żony będzie SMSy pisał:
Dziś do Ciebie przyjść nie mogę
gość z kangurem stoi w drzwiach
nie wyglądaj za mną oknem
miś Koala wlazł na dach...
Wersja do druku
Hap Ki Do faktycznie jest bardzo ciekawą sztuką walki, przede wszystkim jednak jest wybitnie skuteczna. Większość technik nie wymaga wykorzystania siły. Oparte są na pracy na nadgarstkach, łokciach, palcach itd. Zaawansowane techniki są faktycznie skomplikowane, przynajmniej na początku. Natomiast już podstawowe dźwignie czy metody uwalniania z uchwytów dają bardzo ciekawy efekt - dorosły facet będzie piszczał jak małe dziecko :)
Co jednak jest bardzo istotne, uprawianie Hap Ki Do nie wymaga szczególnej sprawności fizycznej. Oczywiście, w trakcie treningu wykonywane są ćwiczenia poprawiające kondycję, gibkość, siłę itd, jednak same techniki samoobrony, które są trzonem tej sztuki walki nie wymagają sprawności kaskadera.
Warto spróbować!
MAF, gdzie mieszkasz? Spytam swojego trenera, może coś będzie wiedział.
Jeśli chodzi o naszego gościa z Australii, Jimmy Trinh, posiadacz stopnia V dan, to maszyna nie w kij dmuchał. Obawiam się, że i warszawską Pragę dobrze by towarzystwem pozamiatał :)
Serdeczne dzięki za odwiedziny :)
Dodam, że seminarium z Jimmym Trinh odbędzie się 18 listopada o godzinie 18:30, mogą przyjść również osoby, które wcześniej nie ćwiczyły. Można też po prostu popatrzeć. Tak więc przynajmniej forumowicze z Warszawy i okolic mogą się zapoznać z Hap Ki Do.
Koszt w przypadku chęci wzięcia udziału w treningu wynosi 60 złotych. Oglądanie oczywiście gratis :)
I żeby nie było, to nie jest reklama! Po prostu zachęcam do spotkania z czymś nowym i naprawdę ciekawym.
Fajniutka seria Eddie.
Pozdrawiam.
Dzięki :) Pozdrowienia!
To hap ki do mocno różni się od aikido?
Ono też oparte na technice i pracy nadgarstków Reportaż się podoba
18 listopada 2014 r. salę treningową Centrum Koreańskich Sztuk Walk w Warszawie odwiedzili Kwan Jung Nim - Jimmy Trinh (V DAN) oraz Kyo Sah Nim - Nick Price (II DAN). Mistrzowie przybyli z Australii, gdzie znajduje się główna siedziba International HapKiDo Aliance. KJN Jimmy Trinh jest prawą ręką prezesa federacji, GM Geoffa Bootha (X DAN).
229.
230.
231.
232.
233.
234.
235.
236.
237.
238.
239.
240.
241.
242.
243.
Hmm troszkę nierówno.
Na niektórych ładna dynamika, ale pozostałe... Ziaf.
Hmm dawno w dojo nie byłem.
trenowałeś coś z tych rzeczy ???
239 zdecydowanie dla mnie najlepsze..
fakt na niektórych brak dynamiki - ale jako całośc reporterska dla mnie ok..
241 też ok
mam wrażenie że chłopaka po prawej m.in z ostatniej foty kojarzę... tylko nie wiem skąd (o ile tylko mi się nie wydaje ;) )
Witam 241 jest dynamika podoba sie
Edi, niektóre zdjęcia mniej, a niektóre bardziej. Ale jako całość bardzo mi się podoba. I to ziarno na niektórych fotkach ;)
Bardziej to odbieram jako wykłady niż zawody, stąd brak dynamiki mnie nie razi, bardziej grają twarze, skupienie słuchaczy. Ciekawe.
Dziwna sprawa.Malwarebytes wersja pro blokuje mi pokazywanie zdjec w Twoim watku i informuje,ze ""Szkodliwa strona benart....zostala zablokowana i to od niedawna zawsze.
Typ Outbunt typ 0 i podaje ip 87.98.xxx.xx
Podczas seminarium była praca nad kopnięciami, uderzeniami i rzutami, ale też bardziej statyczna - nad dźwigniami. Stąd też zróżnicowana dynamika na zdjęciach.
Dobierając zdjęcia do pokazania w wątku starałem się przedstawić przekrój tego spotkania.
Hap Ki Do natomiast jest faktycznie bardzo dynamiczne ze względu na duże zróżnicowanie technik.
Gulasz, ten chłopak po prawej to Nick Price z Australii. :)
Mirek, od jak dawna jest ten problem?
Jeśli u kogokolwiek z oglądających pojawia się to samo, proszę dać znać.
Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i jest mi naprawdę miło, że materiał się podoba :)
---------- Post dodany o 13:01 ---------- Poprzedni post był o 11:44 ----------
Gulasz, dopiero teraz zauważyłem Twoje pytanie dotyczące różnicy pomiędzy Aikido i Hap Ki Do.
Otóż, Hap Ki Do ze swoimi dźwigniami, rzutami, zejściami itd jest bardzo podobne do Aikido. Bierze się to stąd, że twórca tej sztuki uczył się w szkole Shokaku Takedy, który uczył Aiki Jujitsu. U tego samego mistrza uczył się równie Morihei Ueshiba, twórca Aikido.
Oczywiście są różnice pomiędzy tymi dwiema sztukami. Do Hap Ki Do zostały dołączone uderzenia i kopnięcia, Aikido natomiast uzupełnione zostało o techniki walki bronią białą i elementy Judo. Jest też różnica w strategii walki.
Tez tak mam, blokuje mi Malwarebytes.
Załącznik 136649
Waruga, Mirek, informacja z pomocy technicznej mojego dostawcy jest taka, że przede wszystkim należałoby przejrzeć szczegółowe informacje w logach Malwarebytes, żeby się dowiedzieć jaką część serwisu uważa za szkodliwą, ewentualnie jakie pliki lub katalogi. Jest jednak bardzo prawdopodobne, że program błędnie oznaczył zawartość strony jako szkodliwą.
U mnie nic nie przestawialem.Ustawienia fabryczne.Pytanie dlaczego innych stron tego typu nie blokuje??Jest w ustawieniach opcja wykluczenia strony.Tylko po co wykluczac skoro innych tego typu stron nie trzeba wykluczac.Np naszej galerii,i innych mi znanych osob.Kiedys moglem ogladac Twoje zdjecia.Dzis dzieki Twojemu dostawcy galerii nie moge.
Szkoda tylko że żadne z tych zdjęć nie chce mi się wyswietlić :(
Bardzo łady reportaż. Zdjęcie 239 jest rewelacyjne. W idealnym momencie zrobione - gratuluje.
Z życzeniami wszystkiego co najlepsze w Nowym, 2015 Roku, klatki wykonane dokładnie 1 stycznia. :)
244.
245.
246.
Dzięki za życzenia. Ładne zdjęcia z ostatniej wrzuty a szczególnie pierwsze. Pozdrawiam.
Balans? Czy tak chciales?
A bo się pogubiłem.
Jeśli pytasz o balans bieli, dobieram zawsze tak, żeby był najbliższy temu co moje oko widziało, a tym samym - co sprawiło, że chciałem zrobić zdjęcie; albo tak, żebym był po prostu zadowolony. Nie zawsze dbam o książkową poprawność, po prostu.
Nie blokuje? No to alleluja, choć ja w sumie nic szczególnego nie zrobiłem.
Monogram w w prawym dolnym rogu jest OK :-)
Idąc latem do Doliny Pięciu Stawów Polskich zrobiłem sobie dla zabawy takie coś...
247.
Ja nie mogę doczekać się wakacji... i znowu góry! :)
No to jeszcze kilka klatek tak na zakończenie tygodnia...
Prawoklik na panoramach, "pokaż obrazek" i będą większe :)
248.
249.
250.
251.
252.
253.
254.
255.
256.
Ładne są twoje góry. Soczyste i ludzi jakby nie było.