Możliwe że jednak masz coś uszkodzone w aparacie. Ta mała lampa może być inaczej wyzwalania. Spróbowałbym koniecznie z jakąś inną lampą dedykowana do Olympusa.
Wersja do druku
Niestety taki urok E-PL5 . U mnie też nie działa żadna inna lampa poza dedykowanymi do Olka . A sprawdzałem na kilku. A faktycznie w modelach EM5 działa bez problemu.
Zaklejcie na lampie inne styki poza środkowym.
Mam stare z jednym stykiem. Tez nie działają...
Ale ale
Wróciłem z koncertu kolęd w kościele wlasnie.
Miałem d700 i epl5 w kieszeni. Oba ze szklami f2,8.
Mały dał rade. Balans nawet duzo lepiej ustawił niz N.
Technika idzie jednak do przodu...
Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.
Ale do rzeczy.
Byłem dziś w sklepie protestować lampę do mojego nowiuśkiego e-pl5
Chciałem kupić nissin i40. Lecz pojawił się następujący problem.
Lampa pięknie działała z trybem radio. Dawała radę w trybie manualnym. ale....
za chiny nie błyskała w trybie auto i TTL.
Najdziwniejsze jest to , że w sklepie mieli również aparat e-pl5 - kropka w kropkę taki jak mój ( kolor, obiektyw - nawet wersja softu ta sama) i ze sklepowym lampa śmigała w auto i w TTL bez żadnego problemu.
Oczywiście szukałam przyczyn w ustawieniach mojego aparatu. Nawet starałem się go przywrócić do ustawień firmowych (ale chyba jest tylko kasowanie ustawień indywidualnych)
Aha jeszcze jedna sprawa - aparat jest nowy. kitowa lampa błyska, ba.... nawet na próbę wzięliśmy w sklepie systemową lampę fl 600R i z nią na sankach wszystko pracuje jak należy.
I co wy na to - przerabiał to już ktoś??
Moj z lampa żadna tez nie działa. Ale ja cisnienia nie mam. Mam inne body do blyskania.
Tak czy siak to dziwne. Powinno działać normalnie.
Zamiast lampy kup 45mm i w nosie z blyskaniem.
:)
Widno i tak sie zrobi.
Do tego blendę jakaś.
Sa ma szyby do samochodu na lato takie zwijane srebrne... Lekkie, wygodne, odbijają super zastane światło.
Nie błyska z lampą systemową? Akurat z Nissinem i40 powinien błyskać bez problemów, szczególnie że z innym E-PL5 lampa działa, z drugiej strony dziwne że z FL-600R błyska. Może faktycznie jakieś ustawienia? Tryb ręczny włączony?
Jasne szkło nie zawsze załatwia sprawę. Ja często błyskam mimo obiektywu 1.8.Cytat:
Zamiast lampy kup 45mm i w nosie z blyskaniem.
Widno i tak sie zrobi.
Do tego blendę jakaś.
Sa ma szyby do samochodu na lato takie zwijane srebrne... Lekkie, wygodne, odbijają super zastane światło.
Pewnie ze nie załatwi sprawy jasne szkło. Ale duzo pomoc moze.
Jak pisałem - ja do blyskania mam N. Wiec luzik.
Ale jakbym miał jedno body, pewnie tez chciałbym lampe jakaś.
Pamietać trzeba jednak ze nie sama lampa człowiek zyje. :)
Blendy nie należy nie doceniać...i jasnych szkieł :)
Dziś zrobię kolejne podejście. Posprawdzam tą lampę w sklepie trochę dłużej (w innym sklepie). Jak do czegoś dojdę to Wam napisze. Co do jasnego szkiełka - to rada dobra i na pewno niebawem dokupię.
Wracają c do tematu. Ustawienia raczej nie. Resetowane były - i to kilka razy. Powiem Wam , że mam pewne podejrzenia - sanki jakby nie wciskają się w tej lampie do końca. Znaczy słychać charakterystyczne cyknięcia blokady ale mam podejrzewam , że piny nie trafiają idealnie. To jedyne logiczne wytłumaczenie czemu automatyka nie działa.
Dziś w innym sklepie na innej sztuce lamy sprawdzę. Może tam problemu mnie będzie.
Lampę chce głównie do obsługi przez radio - na statywie. Nie zmienia to jednak faktu , że wpienia mnie to, że na jednym działa, a na innym nie działa.
Rozważałem tez kupić dwie tańsze lampy ze sterownikiem radiowym na sankach. Jak z nissinem nie wyjdzie - to chyba wrócę do tego pomysłu z 2 lampami.
Moim zdaniem to i tak sredni pomysł zeby błyskać z epl5. Ale da sie na pewno.Sprawa wygody jednak pozostaje.Wychodząc z założenia ze bedziesz błyskał, zmień aparat na nawet starego taniego marka bez straty pewnie finansowej.Szczegolnie ze jeszcze nie masz szkieł. I wtedy zabawa bedzie dopiero. :)Z tego co czytałem bowiem to chyba fajna puszka i cenowo teraz dostępna bardzo :)Ja do takich celów mam d700 np :)Jesli chcesz błyskać, i ludzi focic,Zmieniaj zanim nakupisz klamotow...mz...