Odp: lisiajamka przedstawia
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Salvadhor nie hasałem na południu Maroka, ale parę zdjęć z Antyatlasu mam i pokażę :)
Abir ten burdel to kowal, zakład ślusarski i sklep :grin: Marokański bazar bywa podzielony na sektory, gdzie w jednej uliczce pracują sami stolarze robiąc od podstaw meble, w innej zaś ślusarze itd. Wszystko to na oczach klientów, przechodniów w atmosferze przepełnionej zapachem świeżego drewna, bejc, lakierów, krzątających się fachowców i terkoczących maszyn :grin: Gdyby zastosować europejskie przepisy sanitarne i bhp 3/4 Maroka przestało by funkcjonować :grin: Kilka zdjęć z berberyjskiej apteki gdzie można dostać przyprawy, naturalne specyfiki na wszelakie dolegliwości, afrodyzjaki też tak, tak :grin:
Słoiczkowe i te "suszki" - świetne.
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 18:02 ---------- Poprzedni post był o 17:59 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Dziękuję za wpisy i odwiedziny :grin:
Gór Antyatlas ciąg dalszy :) Okolice miasteczka Tafraoute. Meczety i wille nowobogackich marokańczyków wkomponowane w wielkie granitowe skały tworzą niezwykły krajobraz. Na ostatnim zdjęciu tadżine typowe naczynie do gotowania i podawana na stole tradycyjnych smakowitych marokańskich potraw. Kurczak lub jagnięcina z warzywami, migdałami i przyprawami, pichcona wolniutko na węglu drzewnym - pycha :)
A mnie się - nr 8.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Lisiczka piękna :)
Co nie? :-D
6 załącznik(ów)
Dzięki, dzięki za miłe słowa :) Bodzip, Saboor całe szczęście, że lisiczka nie zagląda do mojego wątku, bo by medycynę rzuciła i celebrytką chcieć by chciała :mrgreen:
Casablanka znana z z filmu Curtiza, choć żadna scena tam nie była filmowana, jest mało marokańska, takie duże portowe nowoczesne miasto. Meczet Hassana II to chluba całego Maroka. Otoczony z trzech stron wodą z marmurowym minaretem na wys. 175 m. przypomina maksymę z Koranu "Allach ma swój tron na wodzie". Świątynia z otwieranym dachem może pomieścić 20000 ludzi w środku i 80000 na placu. Ten potężny kompleks został wybudowany jako dar narodu dla Hassana II, ojca obecnie panującego króla. Nocą ze szczytu wiązka lasera wskazuje kierunek Mekki, w pokojach hotelowych bywa to znaczek na suficie, ostatnie zdjęcie :)
Pierwsze bardzo mi się podoba.
Może to przez tę ciemno niebieski kolor wody. :grin:
Ładnie się Meczet prezentuje na tym zdjęciu.
Przejrzałem wszystkie zdjęcia z Maroka. Bardzo fajna fotorelacja. Mimo, ze widziałem sporo zdjęć z Maroka, to jednak i u Ciebie można zobaczyć coś nowego :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Pierwsze bardzo mi się podoba.
Może to przez tę ciemno niebieski kolor wody. :grin:
Ładnie się Meczet prezentuje na tym zdjęciu.
tak, pierwsze też mi się podoba najbardziej. reszta ciekawa