Dobrze myślałeś niestety, w mojej okolicy już prawie same azjatki spotykam (http://pl.wikipedia.org/wiki/Harmonia_axyridis), naszych siedmiokropek coraz mniej.
Wersja do druku
Dobrze myślałeś niestety, w mojej okolicy już prawie same azjatki spotykam (http://pl.wikipedia.org/wiki/Harmonia_axyridis), naszych siedmiokropek coraz mniej.
Dzisiejsze
YM055
Załącznik 134684
YM056
Załącznik 134685
YM057
Załącznik 134686
Przenoszą w pełni automatykę, autofokus działa dość sprawnie, np dzisiejsze YM057 robiłem mzd40-150 z dwoma pierścieniami doświetlone blendą i ostrzyłem na AF, mimo słabego światła (dziś jest u nas pochmurnie) AF dobrze działał. Z 12-50 problemem są rozmycia na brzegach, Tylna soczewka musi być po prostu większa niż ta z 12-50. Wtedy jest ok.
---------- Post dodany o 13:42 ---------- Poprzedni post był o 13:29 ----------
Największy problem to głębia ostrości, która jak widać mimo sporych przysłon jest mała, trzeba cierpliwości gdy wieje. YM057 to f16, nawet mały powiew powodował nieostre zdjęcie, chyba z godzinę męczyłem się przy tym pajączku by złapać cokolwiek ostrego. Zależało mi jednak na przetestowaniu 40-150 z pierścieniami. Myślę, że lepsze światło trochę poprawi zdjęcia z tego zestawu, ale to przetestuję dopiero wiosną na większych owadach.
Wczorajszy pajączek, kolorowo, jesiennie :)
YM058
Załącznik 135671
Pierwsze wiosenne foto, nie jest zbyt udane ale to w drodze na Trzy Korony, z marszu zrobione
YM059
Załącznik 146698
przyjemnie nakolcowana gąsieniczka :) ja jak na razie tylko Barczatki spotykam. a o takiej to pomarzyć chyba mogę :) pozdr
Ja jak na razie głównie żaby spotykam więc fajnie zawiesić oko na jakimś oblechu :grin:
może z marszu, ale ładniutkie
...i można kolce policzyć. Nie jak u kobity, nie wiadomo ile ma tych kolcy jadowitych:mrgreen:
57 misię :)
Pozdrawiam.
Saboor będzie mamrotał, a to taki fajny oblech :D
Pajączek fajny, podoba mi się rozplanowanie kadru.
Witam.Przejrzałem wątek od początku i powiem Ci że czym dalej tym lepiej:wink: Widać że fajnie się bawisz w makro:grin:
Dzięki za wpisy, niestety brak czasu bardzo mnie wk...nie mam kiedy wyskoczyć w teren na jakiekolwiek konkretne focenie. Może w niedzielę się uda tylko czy będzie mi się chciało wstać rano?
Dzięki za wszystkie wpisy, fajnie że zaglądacie bo to mobilizuje :) Jako że specjalnie w plener czasu nie mam wyskoczyć to wziąłem aparat do pracy by w przerwie spróbować coś pofocić. Miałem tylko 40-150 z pierścieniami i mało czasu dlatego efekty takie sobie są.
YM060
Załącznik 146870
YM061
Załącznik 146871
YM062
Załącznik 146872
YM063
Załącznik 146873
YM064
Załącznik 146874
podoba mi się szablak (bo chyba tak jakoś się nazywa, lub podobnie)
i to ostatnie coś małego na Y064
masz chyba długą przerwę w pracy:mrgreen:
Mnie najbardziej pasuje Y062 za tło i fajne kolorki,oraz ostatnie niczym koń:wink: Na pierwszym i 2 rozpraszają mnie trawki w tle
Na moje to wazka ruda :)
Fajnie ze sie cos w watku dzieje i to z robalami w roli glownej :)
pozdro
A ja cieszę się z każdej foty bo udało mi się w końcu cos pstryknąć. :)
Poszperałem i wygląda mi że to młoda samica ważki rudej. Dzięki nyny za naprowadzenie, i za odwiedziny.
---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 20:29 ----------
Witam Saboor, mam nadzieję, że przeżyjesz to przeżuwanie...
Gdy zobaczyłem tą ważkę rudą to aż żal du.. ścisnął, że czasu ciągle brak i jeszcze nad stawem nie byłem :cry:
Fajne zdjęcia, przynajmniej sobie pooglądam :grin:
A ja niezmiennie pozostaje fanem Twoich prac, owady super.
Zawziąłem się dziś i wstałem wcześniej
YM065
Załącznik 146920
YM066
Załącznik 146921
YM067
Załącznik 146922
YM068
Załącznik 146923
YM069
Załącznik 146924
YM070
Załącznik 146925
Dzięki, malo robali u mnie jest, i jakieś takie małe wszystkie...
Ciekawe, choc najlepsze dla mnie to 65 :)
pozdro
Niestety nie będę. Nie dam rady tym razem choć bardzo chciałem.
---------- Post dodany o 19:20 ---------- Poprzedni post był o 19:18 ----------
Dzięki nyny. :)
---------- Post dodany o 19:21 ---------- Poprzedni post był o 19:20 ----------
Ta... A te stwory w Twoim wątku to niby nic ;)
Gąsienica kapitalna, ale nie wiem jak to się stało, przegapiłem Twoje ostatnie listopadowe pająki, piękne kolory, światło i super trafiona ostrość.
61. chyba najbardziej mi podchodzi, kadrowanie, światło i przebiegająca linia ostrości na plus.
Kto rano wstaje... :grin: 65. i 67. na moje oko najbardziej interesujące.
Pozdrawiam i czekam na kolejne łowy.
Dziś Niedziela Wyborcza, więc postanowiłem ją jakoś uczcić...:)
YM071
Załącznik 147067
YM072
Załącznik 147068
YM073
Załącznik 147069
YM074
Załącznik 147070
YM075
Załącznik 147071
Ja stawiał bym na ostatnie :)