-
Odp: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Tak serio, to wolę jednak te mniej cz-b a bardziej czarno-szaro-białe. Są bardziej delikatne, co mi odpowiada. Ale to tylko MZ.
Pozdr
Jak na to, co zwykle robię, to bardziej eksperyment graficzny ;) Ideałem wydaje mi się takie fotografowanie, by jak najmniej postprodukcji było potrzeba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Teraz to już tylko kontrast :)
A potem tylko zostanie focenie przez przykrywkę hihi :). Taka fajna graficzna lomografia wyszła - podoba mi się ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Jak na to, co zwykle robię, to bardziej eksperyment graficzny ;) Ideałem wydaje mi się takie fotografowanie, by jak najmniej postprodukcji było potrzeba.
Święte słowa, dlatego czasem korzystam z filtrów Olympa, co by osiągnąć efekt a się nie napracować ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Święte słowa, dlatego czasem korzystam z filtrów Olympa, co by osiągnąć efekt a się nie napracować ;).
Ale ja nie przez lenistwo, coby się nie napracować. Napracować się przedtem, żeby nie robić tego potem :)
---------- Post dodany o 21:52 ---------- Poprzedni post był o 21:51 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
A potem tylko zostanie focenie przez przykrywkę hihi :). Taka fajna graficzna lomografia wyszła - podoba mi się ;)
Ja wiem, że akurat u Ciebie znajdę zrozumienie w temacie przeróbek ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Ale ja nie przez lenistwo, coby się nie napracować. Napracować się przedtem, żeby nie robić tego potem
Ja chyba mam odwrotnie ;)
-
4 załącznik(ów)
Odpoczywamy od szarości. Dzisiaj zapraszam do bardziej kolorowego niż zazwyczaj miejsca :).
49. Załącznik 78233 50. Załącznik 78234 51. Załącznik 78235 52. Załącznik 78232
Wesołej zabawy! :grin:
-
-
Bardzo fajne jako całość.
Pozdr
-
3 załącznik(ów)
Coś mi się widzi, że kolorki nie bardzo Wam podeszły... :mrgreen:. Wobec tego na dziś propozycja inna - to, co błyszczy lub się świeci czyli odrzucone z blikowiska:
53. Załącznik 78483 54. Załącznik 78482 55. Załącznik 78481
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
PaniNikt, kolorki podeszły, tylko Ty wyprzedasz epokę, a my tkwimy w czasach fotek cz-b ;).
---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post był o 19:30 ----------
1 i 3 najbardziej zmysłowe, 2-ka - coś mi z ostrością nie halo...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
PaniNikt, kolorki podeszły, tylko Ty wyprzedasz epokę, a my tkwimy w czasach fotek cz-b ;).
---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post był o 19:30 ----------
1 i 3 najbardziej zmysłowe, 2-ka - coś mi z ostrością nie halo...
Bo na ostrość skałka się załapała ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Bo na ostrość skałka się załapała ;)
...i kaczuszce się przez to dostało ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
...i kaczuszce się przez to dostało ;)
Widać, jak wyglądały warunki świetlne - autofocusowi trudno było nie zwariować ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Widać, jak wyglądały warunki świetlne - autofocusowi trudno było nie zwariować ;)
Oj tam, focusowi w takich "klimatycznych" warunkach pracować się nie chciało... Wolał podziwiać otoczenie ;)
-
Wg mnie 53 i 55. Kaczucha jednak przez ostrość na kamieniu traci. Ale dwa pozostałe baaardzo przyjemne.
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Wg mnie 53 i 55. Kaczucha jednak przez ostrość na kamieniu traci. Ale dwa pozostałe baaardzo przyjemne.
Pozdr
Czyli... kaczuszka do wanny, a reszta może być? ;)
Dzięki za odwiedziny i pozdrówki :)
-
MZ reszta bardziej niż może być.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Czyli... kaczuszka do wanny, a reszta może być? ;)
Też mi się tak zdaje, reszta niczego sobie a kaczuszka niech sobie popływa :).
-
Ok, uznajmy kaczuszkę za niebyłą :lol:
-
3 załącznik(ów)
Powspominamy? Im bardziej buro za oknem, tym bardziej cofam się w stronę pogodnej jesieni. A że jesień liśćmi stoi kolorowymi, dzisiaj na dobranoc "liściaście" będzie :).
56. Załącznik 78575 57. Załącznik 78576 58. Załącznik 78574.
Ot, takie sobie październikowe pierdółki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Odpoczywamy od szarości. Dzisiaj zapraszam do bardziej kolorowego niż zazwyczaj miejsca :).
Pierwsze trzy. Idealnie jako całość i w takiej kolejności jak pokazałaś. Ostatnie tu nie pasuje. Kolory zbyt bure. Poza tym na pierwszych dominuje drewno, a linki z 52 nie bardzo się z pozostałymi "drewnianymi" komponuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
ano takie kolorowe jak tamte nie moja bajka, za to 53 i 55 udane i oku mojemu miłe, kaczucha jak już rzekli koledzy przepadła w otchłani nieostrości.
-
3 załącznik(ów)
Dzisiaj powrócę do moich, ulubionych skądinąd, szaro-szarych nastrojów ;). Proponuję spacerkiem po niedużym miasteczku się przetupać.
59. Załącznik 78768 60. Załącznik 78767 61. Załącznik 78766.
Sennie? Sennie. Ale tak wówczas było :).
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Dzisiaj powrócę do moich, ulubionych skądinąd, szaro-szarych nastrojów ;). Proponuję spacerkiem po niedużym miasteczku się przetupać.
59. 60. 61. .
Hej,
Przyjrzyj się 59 coś jest nie tak.
Na górze: kable - wywalić
lewa strona: znak - wywalić psuje odbiór całej uliczki.
Reszta, ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Hej,
Reszta, ok.
Saboorku:-P:-PSlicznie,to jeszcze te oprawke z lewej i znak gdzie gaz i woda ma zawor i juz mozna spac.Aaaa przy transformacji okna gora jest za nisko,i zaciek sie powtarza:-P:mrgreen::mrgreen::-P:-P:-P
Nie zapedzaj sie z zyczeniami do osoby,ktora od poczatku zaznacza,ze wedruje z aparatem i utrwala to co zobaczy.
To nie ta grupa,co tworzy nowe kierunki sztuki kulturalno atrystycznej.Gdzie trzeba naprawde wielkiej sztuki aby kulture zachowac w ocenianiu takowej:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Troche inaczej bym obrobil.Tak po analogowemu to papier twadszy i zimniejszy wolacz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Fajne, rzeczywiście wszystkich wymiotło... Jakieś skoki w TV wtedy były czy co?
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Saboorku:-P:-PSlicznie,to jeszcze te oprawke z lewej i znak gdzie gaz i woda ma zawor i juz mozna spac.Aaaa przy transformacji okna gora jest za nisko,i zaciek sie powtarza:-P:mrgreen::mrgreen::-P:-P:-P
No ... nie przyłożyłem się, fakt ordynarnie wyklaepałem i szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla. :oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie zapedzaj sie z zyczeniami do osoby,ktora od poczatku zaznacza,ze wedruje z aparatem i utrwala to co zobaczy.
To nie ta grupa,co tworzy nowe kierunki sztuki kulturalno atrystycznej.Gdzie trzeba naprawde wielkiej sztuki aby kulture zachowac w ocenianiu takowej:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Mówisz? No obaczym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Troche inaczej bym obrobil.Tak po analogowemu to papier twadszy i zimniejszy wolacz.
Czemu? Mało czerni w czerni?
-
@Saboor - dziękuję, ślicznieś to zrobił, bez dwóch zdań, ja tak nie potrafię ;) Z związku z tym zdawać się muszę bardziej na próbę unikania przeszkadzajek w terenie, a nie zawsze się da; czasem "lokalny koloryt" wejdzie w paradę.Naturalnie bezdrucie z bezznaczem dużo lepiej wygląda :)
@Mirek54, chętnie przyjmę bardziej szczegółowe sugestie odnośnie obróbki. O kulturę wypowiedzi staram się zadbać sama :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Czemu? Mało czerni w czerni?
Moze nie za malo czerni,ale za malo wody w mokrym,moze tak?Załącznik 78775Tak,wiem-jest gorzej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Moze nie za malo czerni,ale za malo wody w mokrym,moze tak?
Załącznik 78775Tak,wiem-jest gorzej.
Jest lepiej :) Dziękuję za podpowiedź.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Hej,
Reszta, ok.
Dla mnie wersja oryginalna lepsza. To nie jest sesja z modelką. Na siłę można by się czepiać, że zawieszenie latarni ucięte i tablica z nazwą ulicy też(ale to by było belferskie czepianie się). Tak jak Mirek napisał - mocny retusz pejzażu miejskiego to ryzykowna sprawa. Choć, szczerze mówiąc, popełniam czasem grzeszki w tym względzie. :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Dla mnie wersja oryginalna lepsza. To nie jest sesja z modelką. Na siłę można by się czepiać, że zawieszenie latarni ucięte i tablica z nazwą ulicy też(ale to by było belferskie czepianie się). Tak jak Mirek napisał - mocny retusz pejzażu miejskiego to ryzykowna sprawa. Choć, szczerze mówiąc, popełniam czasem grzeszki w tym względzie. :-P
Raczej jestem "naturszczyk" w fotografii miejskiej i pejzażowej, czyli rejestruję stan zastany. Jasne, czasem coś ulepszę programowo, ale rzadko i umiarem. W przypadku tej konkretnej uliczki miałam wybór pomiędzy gorszym i gorszym: boki były równie zaśmiecone przeszkadzajkami jak góra :). Zdecydowałam tak. Wersja Mirka istotnie bardziej podeszczowa, spodobała mi się.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Nie jest sesja z modelką, ale nie lubię jak detale psują mi kadr w odbiorze.
To że ktoś z chrzanił uliczkę, ciągnąc górą kable, czy stawiając znak, nie znaczy że tak mam to oglądać, nie?
Zobacz, nawet stara rozwalająca się brama w secesyjnej kamienicy może być pokazana urokliwie, ale wystarczy parę
współczesnych detali w kadrze i wychodzi paszkwil, oglądany na co dzień nie dający żadnej przyjemności w oglądaniu.
Kadr to nie wysypisko, musi być estetyczny na "bałagan" mogą sobie pozwolić nie liczni i nie ze względu na nazwisko,
a talent. I ze śmietnika i hali fabrycznej można zrobić przyjemny w odbiorze kadr, tak przyjemny jak dobry portret.
No oczywiście, można zrobić gniota, jeżeli się nie przyłożysz, nie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Kadr to nie wysypisko, musi być estetyczny na "bałagan" mogą sobie pozwolić nie liczni i nie ze względu na nazwisko,
a talent. I ze śmietnika i hali fabrycznej można zrobić przyjemny w odbiorze kadr, tak przyjemny jak dobry portret.
Czuję się wobec tego moralnie pobita ze szczętem :lol::wink:...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Czuję się wobec tego moralnie pobita ze szczętem :lol::wink:...
Heh look mi tu: fajnie pokazane paskudztwo :-D
edit: "wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy ... ." :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Byłam, widziałam, dzięki :). Na swoje usprawiedliwienie: nie we wszystkich fotkach mam taki bałagan, bo jednak się staram....:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Nie jest sesja z modelką, ale nie lubię jak detale psują mi kadr w odbiorze.
To że ktoś z chrzanił uliczkę, ciągnąc górą kable, czy stawiając znak, nie znaczy że tak mam to oglądać, nie?
Zobacz, nawet stara rozwalająca się brama w secesyjnej kamienicy może być pokazana urokliwie, ale wystarczy parę
współczesnych detali w kadrze i wychodzi paszkwil, oglądany na co dzień nie dający żadnej przyjemności w oglądaniu.
Wydaje mi się, że mylisz pojęcia. Kwestia tego czy kable i znak drogowy coś szpecą czy zdobią jest kwestią gustu. Zauważ jednak, że zdjęcie przedstawia miejsce, którego topografię można w 100% zidentyfikować(nazwa ulicy na tabliczce), a więc proponowany przez Ciebie zabieg może spotkać się ze (słusznym) zarzutem fałszowania rzeczywistości, który w fotografii jest dość istotny bo jest to medium bardzo podatne na manipulację czyli – mówiąc wprost - okłamywanie widza. I trzeba odróżnić czy retusz w danym przypadku jest zabiegiem formalnym/estetycznym podkreślającym subiektywizm fotografa czy też manipulacją sugerująca, że pani 40-letnia wygląda na 21 lat, a miasto trochę ładne i trochę brzydkie robi się nagle zbyt ładne. Ci fotograficy, którzy zostawiają tego rodzaju brudy w kadrze, nie robią tego ze względu na kult własnego nazwiska, tylko na przykład dlatego, że ich pragnieniem jest dokumentowanie rzeczywistości takiej jaka jest. O ile wiem są rodzaje fotografii, związanej z reportażem czy dokumentalizmem, gdzie jakikolwiek retusz jest niedopuszczalny. Pamiętam, że była parę lat temu jakaś afera z laureatem, bodaj World Press Photo, któremu za coś takiego odebrano nagrodę.
Ja osobiście nie jest zwolennikiem takiego podejścia i sam czasem manipuluję, ale nie mogę się zgodzić z poglądem, że retusz jest normą w każdym rodzaju fotografii. Nie jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Wydaje mi się, że mylisz pojęcia. Kwestia tego czy kable i znak drogowy coś szpecą czy zdobią jest kwestią gustu. Zauważ jednak, że zdjęcie przedstawia miejsce, którego topografię można w 100% zidentyfikować(nazwa ulicy na tabliczce), a więc proponowany przez Ciebie zabieg może spotkać się ze (słusznym) zarzutem fałszowania rzeczywistości, który w fotografii jest dość istotny bo jest to medium bardzo podatne na manipulację czyli – mówiąc wprost - okłamywanie widza. I trzeba odróżnić czy retusz w danym przypadku jest zabiegiem formalnym/estetycznym podkreślającym subiektywizm fotografa czy też manipulacją sugerująca, że pani 40-letnia wygląda na 21 lat, a miasto trochę ładne i trochę brzydkie robi się nagle zbyt ładne. Ci fotograficy, którzy zostawiają tego rodzaju brudy w kadrze, nie robią tego ze względu na kult własnego nazwiska, tylko na przykład dlatego, że ich pragnieniem jest dokumentowanie rzeczywistości takiej jaka jest. O ile wiem są rodzaje fotografii, związanej z reportażem czy dokumentalizmem, gdzie jakikolwiek retusz jest niedopuszczalny. Pamiętam, że była parę lat temu jakaś afera z laureatem, bodaj World Press Photo, któremu za coś takiego odebrano nagrodę.
Ja osobiście nie jest zwolennikiem takiego podejścia i sam czasem manipuluję, ale nie mogę się zgodzić z poglądem, że retusz jest normą w każdym rodzaju fotografii. Nie jest.
Dzarro, dziękuję za ten głos, istotny w dyskusji i bliski mojemu rozumieniu fotografii o typie dokumentacyjnej, pod jaką można bez specjalnego nadużycia podciągnąć i inkryminowane zdjęcie. Jasne, można powiedzieć, że popełniłam błąd planowania, łapiąc kable w kadr, a z drugiej strony, są one tak samo brzydkie, jak i krzywa uliczka, jak obdrapane domki z zaciekami, jak znak umieszczony ni w pięć,ni w dziewięć - stanowią element tamtejszej rzeczywistości.
Nie drę zresztą szat o zdjęcie samo - raczej zderzenie podejść do tematu jest pouczające:)
Niestety, nie mogę chwilowo dać Ci plusa. Limit wyczerpany ;)
PS. Na upartego, gdyby dorabiać teorię do kompozycji zdjęcia, można by powiedzieć, że kable domykają kadr od góry, wiodąc do pustej oprawy po lampie po lewej. Zawsze można usprawiedliwić wszystko :mrgreen:
-
Kable są super, ja jestem fetyszystą w tym temacie... :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Dzarro, dziękuję za ten głos, istotny w dyskusji i bliski mojemu rozumieniu fotografii o typie dokumentacyjnej, pod jaką można bez specjalnego nadużycia podciągnąć i inkryminowane zdjęcie.
Byłbym jednak ostrożny z kategorią "zdjęcia dokumentacyjne".
Bardzo łatwo w ten sposób zakwalifikować byle pstryk śmietnika czy kupy złomu. Takie zdjęcia bronią się w grupie, serii czy reportażu. Pojedynczo już nie bardzo.