Szara rzeczywistość już mniej ...
Wersja do druku
Trzeci to tylko zapowiedź. Zapowiedź obiektywu klasy prime (coś a'la 12mm) co niestety odbije się na cenie.
Czwarty, to jakieś gabarytowe monstrum, wygląda gorzej niż ZD 50mm na przelotce ...
Ale są i dobre strony ...
17mm/2.8 potanieje, a na nowych korpusach wygląda sexy i z nową matrycą w gorszych warunkach da radę.
15mm jest faktycznie na tyle "zabawkowy", że aż stworzony do pierwszych kroków foto moich dzieciaków.
60mm - nie interesuję się macro, więc jest mi on obojetny.
12mm - póki co nie sprzedałem ZD 7-14mm, więc jego mógłbym używać na szeroko ...
Na prezentacji pochwalili się, że w Japonii i Tajwanie co drugi sprzedawany aparat fotograficzny to bezlusterkowiec. Czyli :canonbe2:traci najwięcej rynku, bo bezlusterkowca jeszcze nie ma w sprzedaży.
Japonia to wyjątkowy kraj.
Jesteś pewny?
Tak, jestem pewien. Nowe macro ma długość 82mm vs 62mm ZD50mm/2.0 Jeśli chodzi o grubość to jest 56mm vs. 71mm.
Jak dla mnie nowe macro powinno mieć wymiar 56mmx62mm (a może nawet mniej) i wysuwany tubus - bo jak robię zdjęcia to obiektyw może być większym ale do transportu winien być jak najmniejszy. A 60mm jest takie długie bo pewnie łatwiej zrobić "obudowę podwodną" niż uszczelniany tubus.
Panasonic 42,5mm f/1.2
Panasonic 150mm f/2.8
za rok..dwa...
No fotopolo ;) jest klatka z powerpointa z nowymi szkłami
42/1.2
150/2.8
czy muszę pisać coś więcej? Tak, żegnajcie: 35-100X i 45/1.8, witaj Olku PRO i jasna bando :)
Ile obstawiacie za 150? Ja dwójkę :sad: To chyba o tych szkłach pisał wczoraj Bloom.
Ciekawe co będzie lepsze: plotkowany 150/2.8 macro od Oly, jeśli w ogóle czy to wiadro od Panasa. Fajnie, że jest GH3 idą jasne ogórki lub miniaturki jeśli spojrzymy przez pryzmat dużych wiaderek typu 200/2.
ano - przy makro ma to jednak znaczenie... Tak więc taki w którym się tubus nie wysuwa będzie mniej be
jeszcze konwertery mogli by puścić.
75 z konwerterem 1,4x czy 2x
150 tka też fajny kierunek :)
Miałem w ręku te 60tkę i powiem szczerze, że spodziewałem się właśnie jakiegoś wielkiego monstrum. Nie wiem dlaczego - miałem tak zakodowane w oparciu o obrazki sprzed oficjalnej premiery. Ale nie jest wcale taki wielgachny. może nawet można powiedzieć, że zgrabny
Świetne, że kiedyś wyjdzie ta nowa 150/2.8 :)
Choć cena pewnie będzie gigantyczna.
43/1.2 ma mieć... stabilizator. Oł je! ;)
http://www.dpreview.com/news/2012/09...mm-f1-8-lenses
42,5 mm f/1,2 zapowiada się ciekawie. Jeszcze tylko 17,5 mm f/1,2 do kompletu. Oczywiście nie spodziewam się cen dużo niższych, niż za eLkę f/1,2.
FYI: informacja prasowa Schneider: 14/2 i 30/1.4 i 60/2.4 macro
http://translate.google.com/translat...ider-Kreuznach
Bardzo fajnie, że coraz więcej obiektywów. Tym razem z AF i pełną elektroniką.
Mam nadzieję, że Sigma jeszcze coś ciekawego zaprezentuje.
Robiłeś kiedyś fotki 85L, tam masa jest stabilizatorem, KM wydała tylko rycinę. 43/1.2 spodziewam się w nowym roku fiskalnym ~ kwiecień 2013.
Mało casu kruca bomba, mało casu.
------------
wywiad z Oly 2012 (Watanabe San)
http://www.amateurphotographer.co.uk...d-of-photokina
Watanabe said Olympus will ‘accelerate development of high-grade lenses for MFT systems'.
As we reported last month, Watanabe said Olympus is working on a new camera body to 'fully utilise' the focusing performance of its Four Thirds DSLR lenses after years of speculation over the future of its E-system.
Yet, Watanabe hinted at a ‘very big jump' in the performance of electronic viewfinders (EVFs) over the next three years.
new system camera technology, to be rolled out in the ‘short term', would be ‘trickled' down to future ‘high-end compact cameras'.
A key focus, he added, will be improvement of continuous AF in mirrorless system models.
70% of the compact market consists of models ‘below €150
Oly "pro" - mordo ty moja :)
p.s. Bodzip zazdroszczę ci 14-35 :)
Fotograficzny program bez nazwy: Photokina 2012: Olympus
http://www.youtube.com/watch?v=0WA4w...amp;feature=lb
Że niby Oly (czytaj lepsza optyka)? A propos chciałbym aby Oly zagrał na nosie Panasowi i zrobił małe 150/2
http://omuser.com/thread-198708-1-1.html - tu 135/2@em5 w roli wizualizatora pomysłu
B.I.G. 15mm f/4.5 Shift Lens for Micro Four Thirds
Focal length 15 mm (equivalent to 30 mm film)
Luminosity 4.5
Minimum aperture 22
Lens construction 8 elements in 6 groups
Focus Limit 50 cm
Diameter 65 mm
Length 45.5 mm
Weight 200 g
Filter thread 52 mm
Lens hood integrated
Price 999, -
Ciekawe szkiełko. Mnie ono zainteresowało. O ile dobrze pamiętam Wytwórnia Kijewów reklamowała się z przejściówkami na mikro4/3 o podobnych właściwościach.
Będą inne OMD i upgrade VF-2
http://www.swiatobrazu.pl/olympus-be...zny-27747.html
Ja widzę miejsce dla OM-D Pro, takiego na sterydach, żeby dało się nim wygodnie pracować z lampą i dużymi obiektywami (może nawet ze szkłami 4/3 przez przelotkę zapewniającą lepszą niż dotychczas pracę AF). Nie widzę jednak w takim razie miejsca dla OM-D, który powinien być zastąpiony przez E-Px z wbudowanym wizjerem i wszystkimi gadżetami, jakie ma teraz OM-D, ale żeby nie przypominał wyglądem lustrzanki i bardziej konkurował z NEX-7 i X-E1. A co się stanie z E-PM i E-PL to już mnie nie interesuje - dla mnie mogłoby ich w ogóle nie być.
Ale mnie nie interesuje kondycja finansowa firmy X czy Y, tylko to, czy aparat trafia w moje potrzeby, czy nie. Są firmy, które nie produkują bezlusterkowców z najniższej półki i nie słyszałem nigdy, aby z tego powodu klepały biedę.
Oczywiście nie twierdzę, że Olek nie powinien produkować E-PM czy E-PL, co pewnie już sobie uroiłeś. Twierdzę tylko, że kompletnie nie interesuje mnie ta linia aparatów ani jej przyszłość i że nie odczułbym jej braku.
Fujifilm i Ricoh.
Raczej to Ty masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem. Jeśli uważasz, że sformułowanie "dla mnie mogłoby ich nie być" jest równoznaczne z "dla nikogo nie powinno ich być", to szczerze współczuję i z zaciekawieniem pytam: jakim cudem skończyłeś podstawówkę?
Fuji ma w zasadzie trzy bezlustrowe propozycje, każde w innej cenie, czyli typowa segmentacja.
Ricoh, też ma różne moduły od matrycy 1/2.3" (o ile dobrze pamiętam) do APS-C ... można więc też w elastycznie finansowy sposób podchodzić do kompletowania sprzętu.
Coś nie za bardzo wyszły Ci te przykłady ... następnym razem zrób to lepiej.
Gratuluję kultury wypowiedzi ... popracuj jeszcze nad finezją wypowiedzi bo stwierdzenie "jakim cudem skończyłeś podstawówkę" jest takie płaskie, płytkie i wielokrotnie ograne. Jestem po prostu zawiedziony, więcej się po Tobie spodziewałem.
Nie trzy, a dwie. I żadna z nich nie jest różową małpką z mikroskopijnymi guzikami, za to każda oferuje bezkompromisowy sposób sterowania adresowany do zaawansowanego użytkownika. Pomimo oczywistej segmentacji nie są to więc modele entry level.
Każdy producent ma różne obiektywy. A że Ricoh zdecydował się na zespolenie obiektywów z matrycami, to ma różne moduły - nic dziwnego. Ale co to ma wspólnego z samym korpusem? Niezależnie jaki obiektyw podepniesz do OM-D, to nie zmieni to faktu, że OM-D nie jest puszką entry level. To samo dotyczy Ricoha - możesz mu przypiąć moduł z zoomem i najmniejszą matrycą, ale puszka nie straci przy tym na funkcjonalności i nadal będzie miała interfejs dostosowany do potrzeb zaawansowanego użytkownika, a nie początkującego amatora.
Jak w przedszkolu...
Podstawą komunikacji jest posługiwanie się językiem zrozumiałym dla rozmówcy. Nie jest to dla mnie łatwe, ale robię wszystko, żebyś zrozumiał, że pitolenie farmazonów bezkarnie uprawiać możesz sobie na Onecie, bo tutaj spotykać się ono będzie ze stanowczą reakcją. Jeśli nie moją, to kogoś innego.
Przypadku Fuji, Richoh, Olek, Panas i inni, nie mam zamiaru dążyć, niemniej abstrahując od rozwiązań technicznych efekt ekonomiczny wszystkich jest ten sam: segmentacja rynku i pod względem finansowym i pod względem technicznym. Pominę też fakt, że obie firmy działają tak na mniej więcej na czwartym, piątym poziomie niszowości :wink:
Już w erze DSLR entry level od róznych producentów róznie były wyposażone (wykastrowane) jedne bardziej, inne mniej.
Czepiłeś się detali teletechnicznych, a przecież sprawa dotyczy ekonomii ... chyba, że znowu komunikacyjne kłopoty ...
typuCytat:
Zamieszczone przez epicure
???Cytat:
Cytat: