A tak ? - jak złoto to złoto :mrgreen:
oryginał Załącznik 68555 oierwsze Załącznik 68554 drugie Załącznik 68553
Wersja do druku
A tak ? - jak złoto to złoto :mrgreen:
oryginał Załącznik 68555 oierwsze Załącznik 68554 drugie Załącznik 68553
Jak obrabiałem to dojechałem suwaczkiem do Twojej wersji pierwszej i stwierdziłem że za mocno po oczach wali, chyba kwestia gustu, ale fainie że chciało Ci się poświęcic czas.
Eee tam, wiesz że to zabawa :)
To chyba powinno być złote :roll:
Tu już potrzeba Mirka, żeby właściwe kolory poustawiał :)
A może tak?
Załącznik 68556
A tak a'propo suszonej koniny to jak te moje fotki wyglądają, poniżej możliwe oceny:
- dno i pięć metrów mułu
- dno (czyste)
- beznadziejne
- ujdą
- mogą być
- pracuj a będą z ciebie ludzie tadzik :mrgreen:
E, bez przesady, fotografia to nauka przez cale zycie, wielcy mistrzowie tez potrzebowali czasu i praktyki :-) Grunt to nie przejmowac sie, uczyc i rowijac swoje umiejetnosci!
Mistrzem nie będę, uczę się cały czas ale chciałbym wiedzieć jak ta moja twórczość wygląda z punktu widzenia widza - a że wesoły generalnie jestem to sobie czasami pożaruję :)
Taka starcza sentencja :-P
Jest szklanka i ślizgawica. Wychodzę z założenia, że potrafię przejechać 10 metrów, więc pewnie i 10 km. A tak nawiasem to uwielbiam jeździć po śliskim :D
Wracając do foto - Mirek też się uczył, i pewnie uczy do dzisiaj, więc nie rezygnuj - pojutrze Go prześcigniesz :lol:
Jak to mawiają - wiara czyni cuda :), masz w zamian landszafcik - niestety nie miałem zapałek i krzaczorów na dole nie udało się wyeliminować:
112. Dwie wyspy.
To nie łowiecki tylko kamulce - w drugą manikę to wyglądało tak (tu ktoś miał zapałki :)):
113. Po pożarze
przepraszam bardzo ale 113 wygląda jak sceneria z jakiejś kiepskiej gry komputerowej
W załączniku wywołane z RAW'a bez tykania czegokolwiek:
Załącznik 68571
Taki dziwaczny księżycowy krajobraz :)
zaiste dziwaczny
ISO 100, F 8, 1/200. 30 mm, można było ciut przymknąć, miałem jeszcze zakręcony polar. To jest płaskowyż Tejde, tam wszytko jest dziwne, ale sosny Kanaryjskie wszędzie sobie poradzą. Drzewa maja długie i cienkie igły i z większej odległości przy ostrym słońcu może tak to wyglada.
Załącznik 68576 Załącznik 68578
Bodzip ma taki ładny wodospad że aż się Mirek nad nim pochylił, to ja też sobie wrzucę. Może taki ciekawy to on nie jest ale na pewno hałasował podobnie:
To nie tak.To inaczej.Takie podejscie jak ja zrobilem to metoda mobilizacji na Bodzipa.Podmienisz mu kamienie na brzegu i na drugi dzien juz umie usuwac cale dzielnice z kadru miejskiego.Takie podejscie i niedopowiedzenie co i jak mobilizuje go do pochylania sie nad funkcjami w programie.
Do mnie to musisz z wanny mówić, ja w kranach robię i tylko jak ktoś gada z łazienki to ponimaju. I nauczyłem się kolorować niebo między gałęziami też co widać na załączonej fotce, ale jak zwykle dodałem trochę własnej inwencji :)
PS I sobie jeszcze ciut wodę scukrowałem tą samą metodą :-P
A ty tak od razu z dwóch rur do biednego futrzaka :cry::mrgreen:
Załącznik 68607
OK, to teraz takie. Co zrobić jak się pojawia obwódka na krawędziach ? Rozmywałam, używałem filtra zawężającego, poziomów, poprawiania maski i d....a.
115. Fasada
To moja pierwsza konwersja do B&W więc proszę nie krzyczeć. Scott coś tam pisze ale on jest daleko i nie mówi po polskiemu :)
Przed konwersją majstrowałem przy niebie i wtedy to cóś się pojawiło ( w niebie zacząłem mieszać na krzywych).
Nie mam pomysłu dlaczego ale na przyszłość jedna rada: Nie poprawiaj jakiegoś etapu w obróbce. Lepiej się cofnąć i zrobić etap jeszcze raz. Dopiero jak efekt Cię zadowoli, przejdź do następnego.Tak z tym zdjęciem- nic już nie naprawisz. Zrób od nowa ;)
Dzięki, wikend się powolio kończy i czas do roboty ruszać. Jak znajdę chwilę czasu to się pobawię. A dla Bodzipa i Saboora jeszcze jedno ciurladło zrobione dawno temu małpką :)
Ciekawe ale woda wyglada trochę jak sople lodu.
Przy wodzie nic nie grzebałem, sprawdziłem tylko ile jest szrości w szrości i tam gdzie było najwięcej kroplówkę wtknąłem.
115 wyglada niestety jak przejaskrawiony HDR, cos chyba przesadziles z wyciaganiem tego nieba na krzywych, naturalny kontrast i to co ludzkie oko rejestruje jako cien/switalo zostalo w ten sposob zaklocone...
To jest zdjęcie z małpki (taki żart), nic na krzywych, kontrastach i innych nie było grzeban, znalazłem tylko neutralną szarość bo to jpeg i chciałem sprawdzić czy kolory są OK.
No tu jesteście, jeszcze szybciutko myk po forum i do wanny. Mirek mnie wysłucha :mrgreen:
Ja po warstwach a potem po jasności mięszam, chba ta krawędż na końcu była z szeroka. Teraz już wiem co poszło nie tak. Dzięki Mirek :)
Starszyzna poszła spać to kot może sobie pohasać :) Taki mój pierwszy portret/ nie portret w trzech wersjach:
Załącznik 68663Załącznik 68664Załącznik 68665
Jak dla mnie nr3 - najlepiej sie odcina od szaroburego tla ;-)
Widać PSucie tła ;)
Ale bardzo delikatnie, tak tyci tyci.
Przynajmniej model nie pluje :mrgreen:
Ale widać za co go przechodnie łapią :mrgreen: