-
Odp: Ahutta - hasie, szkło i bele co...
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
wróć jak niebo będzie nie do wypalenia ; )
Też zauważyłeś? :mrgreen:
Wrócić na 100% tam wrócę. Plan jest jeszcze taki, żeby zimą tam podjechać i zobaczyć jak to wtedy będzie wyglądać. Tylko za dużo śniegu nie może być, bo nie mam zamiaru tyle odkopywać ;)
---------- Post dodany o 09:50 ---------- Poprzedni post był o 09:47 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Łuki świetne, ale chaszcze gęste , może być nie łatwo wycisnąć z tego miejsca pełny jego potencjał bez wykarczowania rosnącego tam dzisiaj lasu...
Na wykarczowanie lasu się nie zapowiada. Owszem leśnicy robią swoje, ale skoro całość stała nietknięta prawie 100 lat i jedyne co zrobiono, to tablica informacyjna, gdzie można poczytać o tym miejscu, to nie spodziewam się by ktokolwiek miał się tym zająć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Plan jest jeszcze taki, żeby zimą tam podjechać i zobaczyć jak to wtedy będzie wyglądać.
Stawiam na dwie możliwości tak znając z doświadczenia nasz klimat.
1. Będzie śnieg ;)
2. Lub go nie będzie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Stawiam na dwie możliwości tak znając z doświadczenia nasz klimat.
1. Będzie śnieg ;)
2. Lub go nie będzie ;)
Kurcze, przy Tobie to Zubilewicz i Gardias wysiadają ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Kurcze, przy Tobie to Zubilewicz i Gardias wysiadają ;)
Nie myłem się od miesiąc to co się dziwisz? :D
-
3 załącznik(ów)
Wypadałoby znowu coś napisać i wrzucić, a nie tylko cudze wątki zaśmiecać.
Dziś w Radzionkowie odbyły się ogólnopolskie obchody święta wojsk radiotechnicznych. Na terenie miasta znajduje się jedna z jednostek tego rodzaju wojsk. Swoją drogą, gdy dostałem kiedyś bilet do wojska, to pan major z promiennym uśmiechem mnie poinformował, że będę "służył w radarach", ale to już inna historia.
Według harmonogramu obchodów miały odbyć się dwa przeloty myśliwców F-16 nad miastem. Pierwszy o 12:02, a drugi o 12:05. Nauczony doświadczeniem ze śląskiego AirShow, gdzie zapowiadany przelot odbył się jakieś pół godziny wcześniej, o 11:40 zająłem miejsce na Księżej Górze - prawie na wprost kierunku, z którego miały nadlecieć myśliwce. Jako że dla takiego małego miasta jakim jest Radzionków było to z pewnością dość spore wydarzenie, nie byłem sam i przed zapowiadanym przelotem mogłem wymienić się uwagami z innymi amatorami zdjęć nt. czasu, przysłony i innych bzdetów, o których udaję, że mam pojęcie ;) Zainteresowanie wzbudził statyw :) W sumie fajnie, jako że był to prawdopodobnie jego ostatni występ :)
Minęła 12:02 i z kilkuminutowym poślizgiem na niebie pojawiły się F-16. Wrażenie zrobił na mnie fakt, że praktycznie w ogóle nie było słychać jak nadlatują - pojawiły się i już. Jak widzimy na niebie samoloty pasażerskie to od razu słychać że lecą, a tu, mimo że leciały na niewielkiej wysokości (wg informacji ok. 400m), dopiero gdy nas mijały można było usłyszeć huk.
113.
Załącznik 101990
114.
Załącznik 101991
Po przelocie czekałem jeszcze 40 minut na lot powrotny. Niestety nie doczekałem się i koniec końców wsiadłem w auto i wróciłem do roboty. Przed chwilą przeczytałem w necie, że nie było pozwolenia na drugi przelot. W trakcie oczekiwania pstryknąłem jeszcze kilka widoczków. Między innymi widoczną w oddali jednostkę wojsk radiotechnicznych.
115.
Załącznik 101992
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Wypadałoby znowu coś napisać i wrzucić, a nie tylko cudze wątki zaśmiecać.
Dziś w Radzionkowie odbyły się ogólnopolskie obchody święta wojsk radiotechnicznych. Na terenie miasta znajduje się jedna z jednostek tego rodzaju wojsk. Swoją drogą, gdy dostałem kiedyś bilet do wojska, to pan major z promiennym uśmiechem mnie poinformował, że będę "służył w radarach", ale to już inna historia.
Według harmonogramu obchodów miały odbyć się dwa przeloty myśliwców F-16 nad miastem. Pierwszy o 12:02, a drugi o 12:05. Nauczony doświadczeniem ze śląskiego AirShow, gdzie zapowiadany przelot odbył się jakieś pół godziny wcześniej, o 11:40 zająłem miejsce na Księżej Górze - prawie na wprost kierunku, z którego miały nadlecieć myśliwce. Jako że dla takiego małego miasta jakim jest Radzionków było to z pewnością dość spore wydarzenie, nie byłem sam i przed zapowiadanym przelotem mogłem wymienić się uwagami z innymi amatorami zdjęć nt. czasu, przysłony i innych bzdetów, o których udaję, że mam pojęcie ;) Zainteresowanie wzbudził statyw :) W sumie fajnie, jako że był to prawdopodobnie jego ostatni występ :)
Minęła 12:02 i z kilkuminutowym poślizgiem na niebie pojawiły się F-16. Wrażenie zrobił na mnie fakt, że praktycznie w ogóle nie było słychać jak nadlatują - pojawiły się i już. Jak widzimy na niebie samoloty pasażerskie to od razu słychać że lecą, a tu, mimo że leciały na niewielkiej wysokości (wg informacji ok. 400m), dopiero gdy nas mijały można było usłyszeć huk.
113.
114.
Po przelocie czekałem jeszcze 40 minut na lot powrotny. Niestety nie doczekałem się i koniec końców wsiadłem w auto i wróciłem do roboty. Przed chwilą przeczytałem w necie, że nie było pozwolenia na drugi przelot. W trakcie oczekiwania pstryknąłem jeszcze kilka widoczków. Między innymi widoczną w oddali jednostkę wojsk radiotechnicznych.
115.
Załącznik 101992
Taaak, szpieg z Krainy Deszczowców :mrgreen:
-
115. Fajna fotka - tylko czy oby na pewno można robić zdjęcia takim obiektom?
-
Przecież sputniki szpiegowniki już dawno obfotografowały ten tajny obiekt ze wszystkich stron i to w dużo lepszej jakości. :-)
-
Pamiętam jak ojciec mi opowiadał:
To było w Krajowicach koło Jasła. Tam była fabryka materiałów wybuchowych. Robiono tam dynamit, ekrazyt, trotyl, piorunian rtęci.
Pewnego razu przyjechała ze Szwajcarii nowa obrabiarka numeryczna. Cudo techniki jak na tamte czasy. Tylko jest klops, bo maszyna nie wejdzie w drzwi do hali fabrycznej.
Więc telefony i pisma do Szwajcarów, że nie spełnili warunków ogólnych gabarytów gdy ją zamawiano.
A Szwajcarzy spokojnie odpisali:
wstawicie obrabiarkę do sąsiedniej hali, a stamtąd do hali właściwej. Między maszynami macie co najmniej 15 cm luzu.
....
No, to ojciec mówił, że bezpieka to miała używanie. Tygodniowe przesłuchania, kto zdradził plany itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Pamiętam jak ojciec mi opowiadał:
....
No, to ojciec mówił, że bezpieka to miała używanie. Tygodniowe przesłuchania, kto zdradził plany itp.
No że też znowu system nie pozwala :(
Historia niezła, ale fakt tak to jest ze szpiegami :D
@xenia jak sobie wejdziesz na google maps to można pooglądać tak https://maps.google.pl/?ll=50.41703,...11362&t=h&z=17
więc jaki problem z robieniem zdjęć? To już nie te czasy, gdzie na płocie każdego zakładu pracy i jednostki wojskowej wisiała blacha z zakazem fotografowania co kilka metrów. Dziś ciężko upilnować kto i kiedy robi zdjęcia - aparaty są w każdej komórce :)
-
7 załącznik(ów)
Każdy ma swoją jesień. Ja dziś wrzucę swoją - śląską jesień.
116.
Załącznik 102097
117.
Załącznik 102096
118.
Załącznik 102098
119.
Załącznik 102099
Jak widać, niektórym jesień nie przeszkadza w wodnych zabawach :)
120.
Załącznik 102094
121.
Załącznik 102095
I żeby stało się za dość tradycji - grzybek ;)
122.
Załącznik 102100
-
Myślałem że jakiś flek masz na matrycy ;-) a to patyk Reksa :-D Jesień,jesień...nawet na śląsku jest piękna ! 116,119 i 122 :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
I żeby stało się za dość tradycji - grzybek ;)
tzw. ostatni przysmak teściowej :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
Myślałem że jakiś flek masz na matrycy ;-) a to patyk Reksa :-D Jesień,jesień...nawet na śląsku jest piękna ! 116,119 i 122 :-)
Trzy obiekty w ruchu, z czego każdy z inną prędkością. Tego nawet E-M1 nie złapie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
tzw. ostatni przysmak teściowej :mrgreen:
Tego nie znałem :D Muszę sprzedać dalej
-
Widać, że nie tylko ja dzisiaj byłem w lesie :grin: Ładna ta śląska jesień.:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Widać, że nie tylko ja dzisiaj byłem w lesie :grin: Ładna ta śląska jesień.:)
Byłem u Ciebie przed chwilą i oglądałem :)
-
Fajne fotki Ahutta, Reks jesienny jest podobny do tego z wiosny, tylko patyki aportuje inne :-). Pozdrawiam
-
120 - świetne.
Pozdrawiam.
-
Ja jestem u obu Was. Pozdrów Reksa. Kolorki miodne :)
-
Ladne foty. Też byłem w lesie dzisiaj . Muszę przyznać że kolory lasu też ładne były, ale chyba nie aż takie kolorowe jak na twoich zdjęciach.:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Fajne fotki Ahutta, Reks jesienny jest podobny do tego z wiosny, tylko patyki aportuje inne :-). Pozdrawiam
Akurat jemu pora roku nie robi różnicy jeśli chodzi o wodę. Zasada jest prosta - jest woda, to trzeba do niej wejść ;)
Z aportowaniem też jest ciekawie, z wody może prawie w nieskończoność, a na lądzie tylko gdy mu się chce :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja jestem u obu Was. Pozdrów Reksa. Kolorki miodne :)
Dzięki, już przekazałem. Leży obok mnie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Ladne foty. Też byłem w lesie dzisiaj . Muszę przyznać że kolory lasu też ładne były, ale chyba nie aż takie kolorowe jak na twoich zdjęciach.:wink:
Grzechem byłoby nie zrobić zdjęć przy takiej pogodzie jak dziś była. Uwielbiam takie jesienne spacery, chciałoby się sfotografować wszystko wokoło :)
Dzięki wszystkim za odwiedziny :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Akurat jemu pora roku nie robi różnicy jeśli chodzi o wodę. Zasada jest prosta - jest woda, to trzeba do niej wejść ;)
Jak i pan jego.Jest woda to trza wypic.Gorzej z zakaska,nie kazda smakuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jest woda to trza wypic.
Wolę już tą przemienioną w wino ;)
-
119 bo i wiaterek uchwycony. Trzciny ładnie się kłaniają i w wodnym lusterku przeglądają :wink:
-
Ładną jesień pokazałeś, no i Reksa który bryka do wody.:grin:
-
2 załącznik(ów)
CzarMaX nas co chwila zaskakuje kolejnymi wstawkami z Lego, to ja wrzucę dwie fotki, które zrobił Paweł w ramach zachłyśnięcia się fotografią po spotkaniu w Chełmnie. Moja jest tylko obróbka, a cała reszta, poczynając od scenerii, wizażu, oświetlenia i kadrowania (trochę przyciąłem) to robota Pawła.
123.
Załącznik 102524
124.
Załącznik 102523
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
CzarMaX nas co chwila zaskakuje kolejnymi wstawkami z Lego
Ludziki z Playmobila się trochę wkurzyły a nawet rzekłbym, że bardzo wqur....., że je pominąłeś w swojej wypowiedzi i już do Ciebie jadą. Ja nie chcę Ci nic sugerować ale na Twoim miejscu pakowałbym manatki i zwijał się gdzieś w bardzo egzotyczne miejsce. Baaaa nawet bym na Twoim miejscu pomyślał o tej wyprawie na Marsa w jedną stronę :). Z nimi nie ma żartów bo na nie jednej wojnie z Legosami już były więc dla nich jedna główka w tą czy w tamtą to bez różnicy ;):)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1382047850
P.S.
Sry, że Ci fotę wstawiłem ale nie mogłem się powstrzymać ;) :)
-
Ale wracając do Twoich fot bo sporo takich ostatnio przeglądam to 124 jest lepsze kadrem lecz chyba trzeba było mu podnieść do góry jego lewą łapkę z tą większą giwerą. Kolejna sprawa z tego co zauważyłem to takie ludziki o wiele lepiej wyglądają ustawione gdzieś w naturalnym otoczeniu wewnętrznym lub zewnętrznym a nie na takiej dużej płytce, chociaż zdaję sobie sprawę, że przeważało go do przodu i dla tego ta płytka. Chociaż zawsze można dać długą wąską płytkę tak aby ludzika wpiąć na początku a ona była za nim i da się ją dobrze zamaskować nawet jego prawą łapką tak jak na focie gdzie zasłania ona praktycznie całe nogi i tył ludzika. Co do obróbki to jest za zimna i na mój gust powinno być cieplej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Ale wracając do Twoich fot bo sporo takich ostatnio przeglądam to 124 jest lepsze kadrem lecz chyba trzeba było mu podnieść do góry jego lewą łapkę z tą większą giwerą. Kolejna sprawa z tego co zauważyłem to takie ludziki o wiele lepiej wyglądają ustawione gdzieś w naturalnym otoczeniu wewnętrznym lub zewnętrznym a nie na takiej dużej płytce, chociaż zdaję sobie sprawę, że przeważało go do przodu i dla tego ta płytka. Chociaż zawsze można dać długą wąską płytkę tak aby ludzika wpiąć na początku a ona była za nim i da się ją dobrze zamaskować nawet jego prawą łapką tak jak na focie gdzie zasłania ona praktycznie całe nogi i tył ludzika. Co do obróbki to jest za zimna i na mój gust powinno być cieplej :)
1. To nie są moje fotki :) Nie przeczytałeś uważnie, autorem jest mój Paweł.
2. Uwagi mu przekażę, zobaczymy czy weźmie je do serca, tak jak moje rady w kwestii sprzątania pokoju na przykład :mrgreen:
3. To teraz moje, bo tu się mogę osobiście ustosunkować :) Tak wywołane moim zdaniem jest Ok. Przy cieplejszych kolorach, klocki nie wyglądają już tak jak w rzeczywistości. Poza tym, w tej chwili Laval wygląda groźniej ;)
-
Czytałem uważnie ale potraktowałem Was jako zespół/całość ;)
ad 3. Nie kłuć się ze mną bo specjalistą od klocków/ludzików tutaj to jestem ja hihi ;). Spróbuj to wywołać trochę cieplej bo na prawdę klocki i ludziki dzięki temu zyskują, nawet jeżeli światło było zimne. Inna sprawa, że ta płytka z całą swoją zielonością na pewno sporo wpłynęła na kadr i z tego powodu dobrze byłoby ocieplić ludzika aby nabrał więcej kontrastu z otoczeniem :). Ja tam swoje foty robię z biegu i chyba najwięcej czasu bo z jakieś 40 minut poświęciłem na tą fotę konduktu żałobnego co lezie po dachu mojego samochodu i sabat zabawek ale jak już pisałem sporo tego ostatnio oglądam i drugi kadr wyszedł fajnie, lecz warto byłoby z tyłu dać jednolite tło podłoża i jeżeli już stosować taką dużą płytę to wypoziomować ją i aby rogów nie było widać i jakiś kantów. No i z tego powodu też lepiej takich płytek unikać. Często bardzo dobrze swoją rolę tła lub podkładu spełniają zwykłe kartki do drukarki A4 a już bardzo dobrze się do tego nadają jeżeli chcemy pobawić się w jakieś nocne zdjęcia i cienie lub uniknąć odbić przykładowo w kafelkach podłogi (oczywiście mówię o środkach domowych, które mamy pod ręką) . W tym drugim kadrze przydałoby się dorobić jakąś akcję typu np. drugi ludzik gdzieś bardziej z tyłu poza głębią ostrości ale z w miarę dobrze widocznymi zarysami też w jakiejś bojowej akcji. To na prawdę jest fajna zabawa i nie taka prosta jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Osobiście uważam, że najlepiej wyszły mi dwie foty, które wcześniej wymieniłem oraz ta z rozerwanym ludzikiem pod kołem samochodu (tutaj to więcej zabawy było w PS'ie) ale to dla tego, że poświeciłem im najwięcej czasu i środków. Muszę powtórzyć zdjęcie gdzie ludziki zaglądają do telefonu lecz będzie mi potrzebna do tego druga osoba i zdjęcie muszę zrobić na zewnątrz i też będę musiał eksperymentować. Skoro synowi się to podoba to polecam bo będziecie mieli w dwójkę fajną zabawę i bardzo twórczą :)
-
Jak wróci ze szkoły, to mu posta zapodam do przeczytania :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Jak wróci ze szkoły, to mu posta zapodam do przeczytania :)
No i czekam na kolejne foty w Waszej kooperacji :). Zawsze coś nasmaruje i mogę podrzucić coś z własnych obserwacji, które do tej pory poczyniłem :). Przynajmniej nie będę się czuł samotny w zalewie jesiennych kolorów hihi ;) :)
-
Zdjęcia jesieni piękne. Pozdrawiam.
-
3 załącznik(ów)
Parę dzisiejszych fotek jesieni. Po kilku deszczowych dniach pogoda zrobiła się bardzo przyjemna, więc szkoda było to zmarnować.
125.
Załącznik 102720
126.
Załącznik 102721
127.
Załącznik 102722
-
Przepiękna ta jesień.:grin:
-
Grzybki są najlepsze - serio bo reszta jesieni to oblatana od każdego wątku po galerię :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Grzybki są najlepsze - serio bo reszta jesieni to oblatana od każdego wątku po galerię :)
Dlatego zostawiłem je na koniec :)
Dzięki za odwiedziny :)
-
Jesień jest niewyczerpalna w foceniu, jak jeszcze jest to trzeba korzystać.:grin:
A grzybki fakt- zacne.
-
Grzybki tym bardziej są fajne, że wybrałeś nie jakieś super okazy tylko już takie z lekka zdechłe co w połączeniu z tymi liśćmi oraz poziomu fotki tworzy na prawdę fajną kompozycję. Szkoda tylko, że jest to drzewo tam z tyłu po lewej ale mniemam, że piły motorowej ze sobą nie miałeś hihi ;) :)
-
No nie dało się w tym miejscu drzewek uniknąć :) Są z każdej strony :) I w sumie dobrze, bo to park był :D