-
Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć
Z tego co widzę po Waszych postach i po rozmowie z kolegą to praktycznie na rynku warto się zastanawiać nad ofertą Nec lub Eizo. A jak do tego ma się LG. Kiedyś miałem całkiem fajny monitorek F700P tej firmy, na którym pracowało sporo grafików i fotografów - ale to zamierzchłe czasy. Jutro coś na pewno kupię.
-
jak już ktoś wspomniał napisz do kolegi czornyj z innego forum - doradzi, dobierze/sprawdzi, skalibruje będziesz zadowolony
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
jak już ktoś wspomniał napisz do kolegi czornyj z innego forum - doradzi, dobierze/sprawdzi, skalibruje będziesz zadowolony
Własnie znalazłem kontakc na FB, spróbuję napisać, chociaż trochę mi głupio zawracać komuś obcemu głowę takimi sprawami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Z tego co widzę po Waszych postach i po rozmowie z kolegą to praktycznie na rynku warto się zastanawiać nad ofertą Nec lub Eizo. A jak do tego ma się LG. Kiedyś miałem całkiem fajny monitorek F700P tej firmy, na którym pracowało sporo grafików i fotografów - ale to zamierzchłe czasy. Jutro coś na pewno kupię.
Warto się jeszcze zastanowić nad niektórymi modelami Della. Eizo to marka, ale w najtańsze modele nie są takie wybitne, a cena wyższa niż konkurencja.
-
jeśli do fotografi to tylko eizo lub nec, eizo bardzo równe ale droższe, nec trzeba przebrać wiec dobrze jakby to zrobił ktoś kto się zna - każdy z tych monitorów potrzebuje kalibracji
-
Czemu skreslacie Quato.To tez dobre monitorki do fotek.
-
przyznam szczerze, że nie mogę się doczekać chwili, kiedy skalibruje nowy monitor i zamówię odbitki. Swoją drogą dzięki, że w ogóle macie ochotę mi w tej sprawie pomóc mimom, że temat stary i przewałkowany pewnie z 100 razy.
P.S.
Mirku chyba zapomniałem Ci odpisać na Twoja prywatną wiadomość dot. moich zdjęć. Dzięki za rady i za fatygę (że chciało Ci się dokładnie opisać co i jak). Bardzo doceniam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
przyznam szczerze, że nie mogę się doczekać chwili, kiedy skalibruje nowy monitor i zamówię odbitki. Swoją drogą dzięki, że w ogóle macie ochotę mi w tej sprawie pomóc mimom, że temat stary i przewałkowany pewnie z 100 razy.
P.S.
Mirku chyba zapomniałem Ci odpisać na Twoja prywatną wiadomość dot. moich zdjęć. Dzięki za rady i za fatygę (że chciało Ci się dokładnie opisać co i jak). Bardzo doceniam.
Jedno monitory znikają inne się pojawiają. I niestety nie jest tak, że Nec to Nec. Są serie, które są bardziej do prac biurowych i takie z 3D LUT do prac graficznych.
-
Tak naprawdę nie zależy mi na bajerach, które często monitory mają. Wolałbym nie dopłacać np za głośniki wbudowane, za usb w panelu, możliwość zmiany orientacji z horyzontalnej na wertykalną czy inne tego typu rzeczy. Zależy mi głównie na jakości, możliwości przeprowadzenia przyzwoitej kalibracji (najlepiej sprzętowej).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
przyznam szczerze, że nie mogę się doczekać chwili, kiedy skalibruje nowy monitor i zamówię odbitki.
Znaczy się wybór modelu już dokonany:)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Znaczy się wybór modelu już dokonany:)?
Nie, nie, ale mam nadzieję, że do jutro będzie to jasne ;)
-
Ja kupiłem taki monitor, tak jakoś z dwa lata temu:
http://www.komputronik.pl/product/15...EasyPIX_2.html
W komplecie był sprzętowy kalibrator.
Nigdy go nie kalibrowałem, kolory na ekranie są takie same (mniej więcej ) jak obiekty fotografowane.
-
pewnie każdy tam był
http://www.fotografuj.pl/Article/Wie...tografa/id/282
ale co tam, może pomóc w wyborze
-
Też mam taki jak henry1 z tym ,że kalibrowałem .
Mimo ,że jest to monitor do wszystkiego daje radę w foto .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Właśnie znalazłem kontakt na FB, spróbuję napisać, chociaż trochę mi głupio zawracać komuś obcemu głowę takimi sprawami.
ale gość siedzi w monitorach zawodowo, kalibruje i bardzo się udziela w sieci, więc napisz a na pewno się odezwie i pomoże :) (mnie i kumplowi kalibrował i jest OK)
możesz też napisać do Tom01 - to Jego sieciowy adwersarz - często mają różne zdania z Czornym ;)
i z tego co w sieci sie pisze o monitorach to wybór jest prosty EIZO lub NEC ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
Też mam taki jak henry1 z tym ,że kalibrowałem .
Mimo ,że jest to monitor do wszystkiego daje radę w foto .
Hmm... przyznam, że ostatnio widziałem ten monitorek w Saturn. Generalnie w opisach na sieci spotykałem się z opisem, że jest rewelacyjny dla graczy itp.. Napisałeś, że daje radę. Tylko daje radę, czy może jest całkiem fajną propozycją do 2 tys dla amatora fotografii?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
W opisie tego monitora jest chyba błąd. On ma 1080 a nie 1200 pikseli wysokości.
-
http://allegro.pl/monitor-lg-27-ips-27ea83r-d-hdmi-dvi-dp-zestaw-i3510136710.html
Ten monitorek otrzymał nagrodę tipa. Mimo wszystko cholernie duży, przydałby się trochę mniejszy (np 22-24 cale).
-
Odpuść LG raczej.... Takie moje zdanie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Odpuść LG raczej.... Takie moje zdanie...
http://lifesgoodblog.pl/lg-27ea83-co...ow-wedlug-tipa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Wygląda interesująco ale zdania nie zmieniam...:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
czy jest rzeczywiście dobry to pytanie do fachowców którzy zajmują sie kalibracją. Ja już się raz dałem nabrać na monitor który miał być konkurencją do EIZO i NEC-a. Stał u mnie przez 2 tygodnie a teraz kolega pracuje na nim w cad a ja dalej na wysłużonym Nec-u. Jeśli jednak chcesz mieć dobre odwzorowanie i możliwość skalibrowania to musi się być sprzęt do tego przygotowany. Rozmiaru i rozdzielczości nigdy za dużo - łatwo się przyzwyczaić i trudno odzwyczaić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
FS2331 jest chyba na VA a późniejsze (nawet troche tańsze) serie na IPS. Powiedz mi jak się pracuje na VA? Czy nie ma jakichś irytujących wad?
Chciałbym gdzieś takie monitorki zobaczyć. Jak na razie oglądałem DELL U2413M i jak na razie nie podoba mi się w nim "świecący czarny kolor" oraz jakieś jaśniejsze plamy w rogach(niewiele, na jasnym nie przeszkadza) i biały który jest jakby "brudny". Rozdzielczość/obudowa/kolory i ogólne kąty widzenia ok. Ale te dwie wady mi troche przeszkadzają (kiedyś pracowałem z trinitronem i jego dwoma paskami ;-) więc człowiek może się do wad przyzwyczaić).
Ja osobiście potrzebuje monitor do pisania, a dopiero na drugim miejscu jest zabawa z kolorem. Już miałem brać tego della, no ale mnie troche rozczarował. Powiedzcie (jeśli macie kontakt na codzień z matrycą VA) czy te nowe matryce VA/MVA nie mają jakichś dziwnych wad do których należy sie przyzwyczaić?
-
No właśnie zapomniałem dodać, że monitor nie powinien być świecący.... dobry monitor.:grin:
Chodzi mi oczywiście o powierzchnie roboczą czy jak ją tam zwać....
(cholera o mało nie dopisałem coś do rymu:wink:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Mało miedzi panie w koreańcach. Może być, że za jakiś czas trzeba będzie to i owo lutować. Np. kondensator
---------- Post dodany o 12:07 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
No właśnie zapomniałem dodać, że monitor nie powinien być świecący.... dobry monitor.:grin:
Chodzi mi oczywiście o powierzchnie roboczą czy jak ją tam zwać....
(cholera o mało nie dopisałem coś do rymu:wink:)
W pracy mam monitor matowy a w domu świecący. Lubię ten błyszcz, choć faktycznie kontrasty jest większy i trzeba uważać przy obróbce zdjęć
-
Ja tylko dodam od siebie że w DELLU to po prostu czarny świeci miejscami (nie obudowa, i nie błyszcząca powłoka), to chyba jedna ze znanych wad IPS tylko w niekórych modelach jest ładnie kontrolowany, a w tym akurat średnio.
-
Ja póki co najbardziej bym się skłaniał za tym LG. Testy mnie przekonują, nagroda przyznana przez środowisko foto i cena do zniesienia. Jedyne co przemawia na minus to jak dla mnie za duża przekątna ekranu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ja póki co najbardziej bym się skłaniał za tym LG. Testy mnie przekonują, nagroda przyznana przez środowisko foto i cena do zniesienia. Jedyne co przemawia na minus to jak dla mnie za duża przekątna ekranu.
Twoja forsa, Twój monitor i Twój wybór. Nagrodami się warto sugerować, ale bez przesady ;)
Warto skoczyć do salonu z monitorami zobaczyć jak świecą na żywca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
ja mam 24 cale i oczka mi latają z lewej na prawą cały czas... To męczące..Szczerze.
daj spokój z LG jakoś miałem z różnymi ich sprzętami do czynienia i się po prostu psuły.. Ale to Ty decydujesz.. Powodzenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
ja mam 24 cale i oczka mi latają z lewej na prawą cały czas... To męczące..Szczerze.
22" dla mnie to idealna wielkość ekranu. Wszystko powyżej powoduje lekkie uczucie zagubienia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
22" dla mnie to idealna wielkość ekranu. Wszystko powyżej powoduje lekkie uczucie zagubienia :)
Dlatego też u siebie na biurku widziałbym najchętniej 22.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Dlatego też u siebie na biurku widziałbym najchętniej 22.
A ja bym u siebie widział 3x 21 albo 22 ;-). Jeden główny środkowy i dwa poboczne. Ale jakoś wole sobie cos innego za tą kasę kupić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kateb
A ja bym u siebie widział 3x 21 albo 22 ;-). Jeden główny środkowy i dwa poboczne. Ale jakoś wole sobie cos innego za tą kasę kupić.
gdzie takie biurko dostaniesz? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kateb
Mi wystarczy, że w pracy tak mam ;) Dziękuję bardzo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Mi wystarczy, że w pracy tak mam ;) Dziękuję bardzo.
Pracujesz w ochronie , na dyżurce ???? :wink:
Mój syn tak pracuje i też ma sporo monitorów....:grin:
-
Hehe, nie jestem informatykiem i czasami potrzebuje podlacsyc sie pod parę ekranów, lepiej pracuje się z k8dem. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Hehe, nie jestem informatykiem i czasami potrzebuje podlacsyc sie pod parę ekranów, lepiej pracuje się z k8dem. :)
Trochę żartowałem......:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kateb
FS2331 jest chyba na VA a późniejsze (nawet troche tańsze) serie na IPS. Powiedz mi jak się pracuje na VA? Czy nie ma jakichś irytujących wad?
Chciałbym gdzieś takie monitorki zobaczyć. Jak na razie oglądałem DELL U2413M i jak na razie nie podoba mi się w nim "świecący czarny kolor" oraz jakieś jaśniejsze plamy w rogach(niewiele, na jasnym nie przeszkadza) i biały który jest jakby "brudny". Rozdzielczość/obudowa/kolory i ogólne kąty widzenia ok. Ale te dwie wady mi troche przeszkadzają (kiedyś pracowałem z trinitronem i jego dwoma paskami ;-) więc człowiek może się do wad przyzwyczaić).
Ja osobiście potrzebuje monitor do pisania, a dopiero na drugim miejscu jest zabawa z kolorem. Już miałem brać tego della, no ale mnie troche rozczarował. Powiedzcie (jeśli macie kontakt na codzień z matrycą VA) czy te nowe matryce VA/MVA nie mają jakichś dziwnych wad do których należy sie przyzwyczaić?
Tutaj możesz coś się dowiedzieć o tym modelu :
http://www.eizo.com/global/support/d...e/FS2331#tab01
A tutaj jego parametry :
http://www.eizo.com/global/support/d...RIS_FS2331.pdf
Może się przyda. :-)
-
Porozmawiałem sobie ze sprzedawcą w serwisie monitory.mastiff.pl (nick Tom01 na sieci). Doradził mi dwa monitory (budżet ok. 2 tys). Doradzono mi http://monitory.mastiff.pl/monitory-...v2436w-bk.html lub lepszy http://monitory.mastiff.pl/monitory-...dge-cs230.html. Pewnie się na jeden z nich zdecyduję. Zastanawiam się też nad kalibracją. Sprzedawca przekonuję, że tylko za ich pośrednictwem kalibracja da odpowiedni efekt (koszt 350 zł). Ja natomiast zastanawiam się czy nie wykonać kalibracji w labie, w którym wywołuję fotki (koszt 100 zł).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Porozmawiałem sobie ze sprzedawcą w serwisie monitory.mastiff.pl (nick Tom01 na sieci). Doradził mi dwa monitory (budżet ok. 2 tys). Doradzono mi
http://monitory.mastiff.pl/monitory-...v2436w-bk.html lub lepszy
http://monitory.mastiff.pl/monitory-...dge-cs230.html. Pewnie się na jeden z nich zdecyduję. Zastanawiam się też nad kalibracją. Sprzedawca przekonuję, że tylko za ich pośrednictwem kalibracja da odpowiedni efekt (koszt 350 zł). Ja natomiast zastanawiam się czy nie wykonać kalibracji w labie, w którym wywołuję fotki (koszt 100 zł).
Tylko za ich pośrednictwem? To chyba masz już odp :)