Odp: Sensowna cenowo alternatywa dla KIT'a 14-42...niestety brakuje szerokości.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
- 9-18+adapter 4/3+m4/3- nie wiem jak optycznie się ma do młodszego brata. Czy AF przez adapter po kontraście działa celnie?
Wolniej, ale zawsze celnie. Mam 100 % trafień.
Jest korygowany optycznie, mały brat jest korygowany programowo.
Cytat:
Wolniej, ale zawsze celnie. Mam 100 % trafień.
Jest korygowany optycznie, mały brat jest korygowany programowo.
Czy używasz obiektywu z chińskim adapterem za 30$?:)
Obiektyw podpięty pod body, które ostrzy wyłącznie po kontraście? Na aukcjach piszą, że po kontraście może być problem.
Widzę, że 9-18 o 4/3 można kupić za 1000-1100zł+adapter~100zł. Łącznie około 1200zł. Zmieściłbym się w swoim MAX.
Czy możesz podesłać na PW jakieś przykładowe pstryki z 9-18?
Cytat:
Lumix 7-14 , lumix 12-35 powininien się znaleźć na tej liście...
Panowie...cena to MAX 1200zł. Nie zbieram i nie dokładam więcej:)
Obiektyw do zastosowań totalnie amatorskich więc na siebie nie zarobi.
Przypominam, że głównie na plenery+miasto+wakacje. Wspierany przez 20 1.7 i 40-150
Cytat:
Wg mnie jest słaby zwłaszcza do tematów typu landscape gdzie potrzebujemy szerszego kąta - jego plusy to uszczelnienia, zakres i fajne macro.
12mm od biedy by wystarczyło. Przy 14mm brakowało niewiele. Wiadomo- szerzej=lepiej:)
O 12-50 myślę pod względem 12mm, ceny, wideo, makro.
Z oryginalnym Olympusowym adapterem. Ale chińskie tak samo dobrze działają, to tylko przeniesienie kilku styków.
Obiektywy szerokie dobrze działają przez adapter po kontraście, gorzej jest z tele
Część obiektywów 4/3 działa całkiem sprawnie z mikrusami. Sam miałem okazję przetestować z przejściówką 70-300, 40-150 i jest naprawdę dobrze. Skoro Bodzip pisze, że duże 9-18 pracuje dobrze, to tak jest. Co do jakości dużego i małego 9-18, to testy na www.dpreview.com pokazują przewagę ZD.
12-50 jest kiepski, przynajmniej mój egzemplarz był.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Z oryginalnym Olympusowym adapterem. Ale chińskie tak samo dobrze działają, to tylko przeniesienie kilku styków.
Obiektywy szerokie dobrze działają przez adapter po kontraście, gorzej jest z tele
Potwierdzam ZD 9-18 działa mi dobrze z E-M5, E-PM2 i E-PL1. A optycznie jest od małego, korygowanego programowo, zdecydowanie lepszy.
Cytat:
Potwierdzam ZD 9-18 działa mi dobrze z E-M5, E-PM2 i E-PL1. A optycznie jest od małego, korygowanego programowo, zdecydowanie lepszy.
Cytat:
Część obiektywów 4/3 działa całkiem sprawnie z mikrusami. Sam miałem okazję przetestować z przejściówką 70-300, 40-150 i jest naprawdę dobrze. Skoro Bodzip pisze, że duże 9-18 pracuje dobrze, to tak jest. Co do jakości dużego i małego 9-18, to testy nawww.dpreview.com pokazują przewagę ZD.
12-50 jest kiepski, przynajmniej mój egzemplarz był.
Cytat:
No to panowie...chyba nie ma sensu dalej kontynuować tematu.
Szukam 9-18+chiński adapter. Nie będzie kompromisów.
Jeszcze pytanie do Was...czy w 9-18 był rozrzut jakościowy pokroju Tamronów 12-50? Czy raczej można kupować obiektyw w ciemno?
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Jeszcze pytanie do Was...czy w 9-18 był rozrzut jakościowy pokroju Tamronów 12-50? Czy raczej można kupować obiektyw w ciemno?
Duże ZUIKO DIGITAL zawsze w ciemno. Będzie mi tu do jakiegoś Tam-rona porównywał :roll:
Cytat:
Duże ZUIKO DIGITAL zawsze w ciemno. Będzie mi tu do jakiegoś Tam-rona porównywał
Wiem- wstyd:)
Natomiast po Tamronie 12-50 "boję się" każdego zakupu. Nawet marek znanych z dobrej kontroli jakości.
duże 9-18 dobrze bangla z korpusami micro :) jedyny minus to jego wielkość :) http://1.static.img-dpreview.com/len...001.jpg?v=2987
mam 9-18 + chińska podróbka adaptera (Viltrox), potrafi się czasami nie do końca " zapiąć" z obiektywem, ale to kwestia wprawy
z GX7 działa wysmienicie !!
Cytat:
duże 9-18 dobrze bangla z korpusami micro :smile: jedyny minus to jego wielkość
No musze jeszcze zobaczyć jak on wygląda wielkosciowo:) Jest jakaś strona na której mozna sobie porównać rozmiary szkieł?:D