Odp: O długich ekspozycjach
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
No i właśnie o to chodzi aby nie naświetlać 30minut ciągiem tylko lepiej stackować x klatek z krótszym czasem naświetlania co pozwala uzyskać takie jak niżej efekty, w obu przypadkach mamy ekspozycję równą 30minut.
Ciekawa koncepcja. Może spróbuje tego na czymś realnym, a nie na zamkniętym obiektywie.
Hmmm. Jeśli przedmiot nie porusza się, albo mogę zrobić max kilkadziesiąt sekund (ruch obrotowy ziemi i gwiazdy) to może 30 razy dodać tą samą klatkę z 60 sekundowym naświetlaniem i odjąć ten sam "dark"...
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Ciekawa koncepcja. Może spróbuje tego na czymś realnym, a nie na zamkniętym obiektywie.
Hmmm. Jeśli przedmiot nie porusza się, albo mogę zrobić max kilkadziesiąt sekund (ruch obrotowy ziemi i gwiazdy) to może 30 razy dodać tą samą klatkę z 60 sekundowym naświetlaniem i odjąć ten sam "dark"...
A jeszcze lepiej zrobić 60, 90, 120 klatek - i 30 z nich poświęcić na ekspozycję, a resztę na redukcję szumu ...
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A jeszcze lepiej zrobić 60, 90, 120 klatek - i 30 z nich poświęcić na ekspozycję, a resztę na redukcję szumu ...
Możesz rozwinąć "a resztę na redukcję szumów"
Cytat:
Zamieszczone przez
sikor
Możesz rozwinąć "a resztę na redukcję szumów"
Jeśli dodajesz do siebie kadry to sumujesz ekspozycję, suma jest jaśniejsza niż pojedynczy kadr składowy. Jeśli zsumujesz 30 kadrów (każdy po 60sek) to dostaniesz ekspozycję 1800sekun=30minut.
Jak zsumujesz 180 kadrów to dostaniesz 2godziny ekspozycji, ale ty chcesz tylko 30miut, więc możesz wartość każdego piksela podzielić przez 4, i dostaniesz swoje 30minut. Przy okazji wytępisz szum bo on jest losowy, ,czyli piksele niosące szum się nie sumują (bo szum - szum termiczny pojawia się losowo za każdym razem w innych pikselach) - jak podzielisz wartość takich pikseli przez cztery, to szum zredukujesz też mniej więcej 4 razy.
Mam nadzieję, że dość jasno wyjaśniłem. Działa to podobnie jak redukowanie szumu za pomocą skalowania w dół (redukujesz szum - tracisz rozdzielczość), tyle, ze tu nie tracisz na rozdzielczości fotki (bo masz potrzebny nadmiar informacji w ilości kadrów).
Możesz stackować tylko dla redukcji szumu, np robisz 10 fotek, sumujesz wartości pikseli, potem dzielisz (uśredniasz) przez 10 i masz ciemne obszary gładkie jak pupa niemowlęcia.
Niestety na tzw. hot piksele to nie działa
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jeśli dodajesz do siebie kadry to sumujesz ekspozycję, suma jest jaśniejsza niż pojedynczy kadr składowy. Jeśli zsumujesz 30 kadrów (każdy po 60sek) to dostaniesz ekspozycję 1800sekun=30minut.
Jak zsumujesz 180 kadrów to dostaniesz 2godziny ekspozycji, ale ty chcesz tylko 30miut, więc możesz wartość każdego piksela podzielić przez 4, i dostaniesz swoje 30minut. Przy okazji wytępisz szum bo on jest losowy, ,czyli piksele niosące szum się nie sumują (bo szum - szum termiczny pojawia się losowo za każdym razem w innych pikselach) - jak podzielisz wartość takich pikseli przez cztery, to szum zredukujesz też mniej więcej 4 razy.
Mam nadzieję, że dość jasno wyjaśniłem. Działa to podobnie jak redukowanie szumu za pomocą skalowania w dół (redukujesz szum - tracisz rozdzielczość), tyle, ze tu nie tracisz na rozdzielczości fotki (bo masz potrzebny nadmiar informacji w ilości kadrów).
Możesz stackować tylko dla redukcji szumu, np robisz 10 fotek, sumujesz wartości pikseli, potem dzielisz (uśredniasz) przez 10 i masz ciemne obszary gładkie jak pupa niemowlęcia.
Niestety na tzw. hot piksele to nie działa
Nie bardzo kumam. Jak mam podzielić wartość każdego piksela przez 4? Czy mogę prosić bardziej łopatologicznie.
Ekspozycje jakie wykonywałem to np. 300 zdjęć po 25 sek. Potrzebuję całość tego materiału. Czarna klatka nie załatwia sprawy (zostają np. jaśniejsze obwódki). Do składania użwam StarStaX lub Startrails.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Masz jakieś narzędzie do tego?
Ale ciekawie prawicie. A czy mógłby któryś podpowiedzieć jak ustawić E-30 na zdjęcia gwiazd??
Mam z balkonu ciekawe widoki, nawet już próbowałem ale z 12-60. Chętnie bym jeszcze spróbował z 40-150.
Chodzi mi o ustawienia czasu, ilości klatek, co wyłączyć itp:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Ale ciekawie prawicie. A czy mógłby któryś podpowiedzieć jak ustawić E-30 na zdjęcia gwiazd??
Mam z balkonu ciekawe widoki, nawet już próbowałem ale z 12-60. Chętnie bym jeszcze spróbował z 40-150.
Chodzi mi o ustawienia czasu, ilości klatek, co wyłączyć itp:grin:
Jak ustawić - zależy co chcesz osiągnąć. Jeżeli chcesz mieć ślady gwiazd (np. 50 klatek po 25 sek.) to wyłącz redukcję szumów. Przy długich czasach aparat automatycznie odejmuje czarną klatkę - co wydłuża czas do następnego zdjęcia. Efektem będą przerwy w śladach. Czarną klatkę zrobisz sam na końcu serii. Niskie ISO.
Dla zdjęć pojedynczych (nieporuszone gwiazdy) - reguła 600. Dla systemu 4/3 korekta ogniskowej x2. Wysokie ISO :(
Niektóre aparaty stackują zdjęcia "w puszce" w tzw. trybie nocnym. Jako przykład podam te, które posiadam, czyli stary Sony DSC WX-1 oraz Fuji X10. Apara stackuje około 4 fotki, a potem aplikuje jeszcze jakies dodatkowe przetwarzanie szumu, więc to nie to samo co stackowanie 30klatek ze 120, ale i tak wygląda to ciekawie.
No i chyba to nie przyda się do zdjęć nieba.
Może to bez sensu ale zastanawia mnie czy nie lepiej użyć funkcji LIVECOMP. W tym trybie EM10 ustawia ekspozycje na podstawie pierwszej klatki a potem dokłada tylko to co jaśniejsze. Można nawet chodzić przed obiektywem i nie jest się zarejestrowanym na finalnym zdjęciu.