Tym lepiej... ;-)
Wersja do druku
Tym lepiej... ;-)
trochę dziwny system, lekkie i wąskie body, ciężkie i duże szkła (te ciekawe), lampa pewnie też będzie spora, brak gripa w ofercie, bo i po co "amatorowi"....
czekam co pokaże w filmie w porównaniu z Panasem ~G6
Samsung pierwszego bezlusterkowca zaprezentował równo 4 lata temu. NX30 jest 13stym modelem - byle nie pechowym. Jak sięgam pamięcią to każda premiera niosła nadzieję że koreańska konkurencja wymusi obniżenie cen w m4/3 czy NEXach. A w praktyce nie widać by ten system robił karierę. Owszem mam znajomego który fotografuje NX10tką, ale to wszystko... pstrykających Olympusami czy Soniakami spotykam znacznie częściej.
Czego Samsungowi zabrakło? na pewno dobrego marketingu i strategii sprzedaży. Przecież gdyby postawili na promocję aparatów tak jak zrobili to ze smartfonami to mogliby być liderem amatorskiego rynku.
Ale też w samsungowych systemach zawsze brakowało owej przysłowiowej wisienki na torcie. Jakość zdjęć (jakość matryc) odrobinkę rozczarowywała, optyka też zaliczała wpadki... Nie chce mi się wyszukiwać na Optycznych ale pamiętam że bodaj tylko z jednego Samsunga jpgi były takie jakie powinny być.
Jaki będzie NX30? zobaczymy. Nie sądzę żeby zagroził E-M1 bo ten jednak, ze względu na jakość wykonania i osiągi stoi naprawdę na bardzo wysokim poziomie. Ale jeśli zagrozi Panasonicom serii G czy tańszym OMD to będzie bardzo dobrze. Bo konkurencja działa zawsze na korzyść klienta. Jednakże przypuszczam pesymistycznie, że będzie tak jak zawsze - cena wyśrubowana, w parametrach aparatu odnajdzie się jakiś babol (mydlane jpgi, ślamazarne działanie etc...) i będzie to kolejny aparat który przejdzie przez rynek bez większego efektu.
Europejski cennik (za dkamera.de):
- 16-50mm F3,5-5,6 - 350EURO
- 16-50mm F2-2.8 - 1299EURO
- NX30 - 899EURO
- NX30 + 18-55mm F3.5-5.6 OIS III - 999EURO
Ceny odpowiadają możliwościom - niezawyżone, ani nie zaniżone.
I tak i nie - Sigma jest większa ale bardziej uniwersalna systemowo, jaśniejsza i dużo tańsza. To jest chyba najdroższy zoom do bezluster. Pewnie stanieje - obawiam się jednak, że w Polsce jego dostępność będzie śladowa(a więc nie stanieje) Dla zestawów Oly i Panasa to raczej żadna konkurencja - tym bardziej, że o zestawie NX30/16-50 nie ma na razie mowy, a osobno cena robi się wysoka - na poziomie zestawu EM1/12-40.
Ceny są wysokie ale odpowiadają temu co oferuje konkurencja. Jeśli w m4/3 za zooma ze światłem f/2.8 lub w NEXie za zooma ze światłem f/4 trzeba zapłacić ok 4000zł to cena Samsunga 16-50 f/2-2.8 jest odpowiednio ustawiona. Niestety producenci próbują nas złupić jak tylko można. Widząc, że za 1600zł można kupić Sigmę 17-50 f/2.8 to się odechciewa zamiany lustrzanki na bezlusterkowca.