Odp: Panasonic Lumix DMC-GX7
Cytat:
Zamieszczone przez
andronek
Nie wiem czy dobrze widzę, ale moje śliczne oczęta patrzą na zdjęcia - te z sali muzealnej, i powiem tak:
- wywoływałem rawy apz-a na ISO 6400 (OMD) z jakiejś piwnicy z Toskanii. Tam był ostrość, tutaj jest memło.
Więc czy tak bardzo GX7 pozamiatał, to jeszcze pytanie. Być może to kwestia wywołania, lub... jpg prosto z puszki, co by nie świadczyło dobrze o silniku generującym jpgi
Bodzip, nie wiem, które dokładnie zdjęcie masz na myśli. Wg mnie jpg są prosto z puszki. W exifie widzie wyostrzanie ustawione na 0. Kiedyś miałem G1-kę i aby jpg z puszki były ostre trzeba było ustawienie "ostrość" trochę podkręcić.
Bodzip, te zdjęcia to jpg, a jpgi z panasonica są takie sobie. Mam GH2 i używam wyłącznie raw. Czy GX7 pozamiatał? W przypadku wyglądu, uchylnego wizjera to dla mnie mnie tak. Pozostaje kwestia matrycy, jeżeli będzie lepsza od tej w gh2, to zaczynam zbierać pieniądze a jeżeli efekty będą podobne do tego co jest teraz to poczekam sobie.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Więc czy tak bardzo GX7 pozamiatał
1. Nadal brak mar sensor ratio z LX3/GH1/GH2
2. Stabilizacja MEGA nie POWER więc do M/P-5 pewnie nie podskoczy
3. Na samplach nie widzę np. "Olkowej zieleni" tylko "to coś" Panasonikowe
4. IBIS nie działa przy filmikach
5. W trybie Filmiki nie ma trybu HBR więc co najwyżej poziom ostaniego G (nie pamiętam numeru) a nie - wg. plotek - GH3
6. Brak wejścia 3,5" na mikrofon
7. Za pół roku 42,5mm f/1.2 OIS
8. Super matryca w PM2 dostępna za $300-350 Za Wodą (używane, w stanie "jak nowy"), OJ pewnie też chce sprzedawać te aparaciki...
Więc czym ten aparat pozamiatał? Slajdami +10% saturation?
Ktoś kto wchodzi w m43 od zera raczej wybierze tańszy aparat i dostępną optykę "pod siebie" niż body za 4300.
Ja nadal czekam na następce GH2 w opakowaniu GX7, może być od Olka ;)
Memłanie było ostatnio wyjaśnione na 43R; stałki, szczególnie wynik dla mZD75 je potwierdza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
A 20-tkę gdzie wcięło?
Też mnie zastanawia jej brak w tym zestawieniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Też mnie zastanawia jej brak w tym zestawieniu.
Z tego co widzę to brak pierwszej Dwudziestki w bazie szkieł przetestowanych przez DXO.
Faktycznie. Dość ciekawe, to tak jakby w Nikonie zabrakło testu 35/1.8G.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
4. IBIS nie działa przy filmikach
jestem ciekaw, czy to brak doświadczenia w konstrukcji, czy promowanie własnych obiektywów "video"?
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ktoś kto wchodzi w m43 od zera raczej wybierze tańszy aparat i dostępną optykę "pod siebie" niż body za 4300.
jeżeli podczas premiery cena będzie nie wyższa niż ok 4000 zł a później tylko w dół, to dalej jest to niższa i konkurencyjna cena w stosunku di omd em5 / ep5.